Tort Toffifee z naszą sekretną warstwą pokochasz od pierwszego kęsa. Nie potrzebujesz ani grama mąki

Tort Toffifee na czekoladowym, delikatnie chrupiącym spodzie z kakaowo-śmietankowym kremem i specjalną warstwą toffifee sprawi, że od razu zamarzysz o dokładce. Dzięki temu, że prezentuje się znakomicie, to sprawdzi się na wiele różnych okazji.

Pomysł na pyszny tort

Torty wcale nie muszą być kojarzone tylko z urodzinami, bo świętować można (a nawet trzeba!) również te małe sukcesy. Czekoladowe ciasto inspirowane kultowymi słodkościami Toffifee sprawi, że nikt nie odmówi  kawałeczka tego przysmaku. Z pewnością zaskoczysz rodzinę tym przepisem- chrupiący spód idealnie komponuje się z kremowymi warstwami. Całość zwieńcza prosta dekoracja z bitej śmietany i czekoladek.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Tort Toffifee

Składniki:

Spód

  • 100 g masła – miękkiego
  • 80 g cukru
  • 4 jajka – podzielone na żółtka i białka
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła – roztopionego

Warstwa Toffifee:

  • 15 czekoladek Toffifee
  • 40 g masła
  • 80 ml śmietanki 36%

Warstwa śmietankowa:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej

Dodatkowo

  • czekoladki Toffifee
  • bita śmietana
  • wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

W misce rozetrzyj miękkie masło wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj żółtka,proszek do pieczenia, zmielone orzechy laskowe, startą na drobne wiórki czekoladę oraz mleko.

Tort Toffifee-Pyszności

Tort Toffifee-Pyszności

Do powstałej masy dodaj ubite na sztywną pianę białka i wmieszaj je tak, aby połączyły się delikatnie z pozostałymi składnikami. Powstałą masę wylej do tortownicy o średnicy 22 cm. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto piecz w 170 stopniach przez 30-35 minut.

Tort Toffifee-Pyszności

Tort Toffifee-Pyszności

Przejdź do przygotowania specjalnej warstwy o smaku kultowych słodkości. Czekoladki Toffifee posiekaj i dodaj do garnuszka z roztapiającym się masłem. Następnie wlej śmietankę 36% i podgrzewaj całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy składniki już się połączą- wylej masę na upieczony i przestudzony spód ciasta. Wstaw do lodówki, aby masa zastygła.

Tort Toffifee-Pyszności

Tort Toffifee-Pyszności

W międzyczasie przygotuj warstwę śmietankową. Dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubij razem z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Dodaj ciemne kakao, żelatynę deserową rozpuszczoną wcześniej we wrzątku (według instrukcji na opakowaniu) i wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej na tort i wstaw całość do lodówki na min. 3 godziny.

Tort Toffifee-Pyszności

Tort Toffifee-Pyszności

Gotowe ciasto udekoruj bitą śmietaną, czekoladkami Toffifee oraz wiórkami czekoladowymi. Serwuj swoim gościom i obserwuj, jak zachwycają się od pierwszego kęsa 😉
Smacznego!

Tort Toffifee- Pyszności

Tort Toffifee- Pyszności

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×