Wirtualna Polska

Tosty w masie jajeczno-jogurtowo-koperkowej. Idealne na śniadanie

tosty w masie jajeczno-jogurtowo-koperkowej

Pyszności, Foto: Moniki Smakołyki

Pełnoziarniste tosty w masie jajeczno-jogurtowo-koperkowej to świetny pomysł na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie. Do tego mus na bazie awokado, jogurtu naturalnego gęstego Bakoma, pomidor malinowy i rukola. Istna eksplozja smaków i bomba witaminowa.

Wirtualna Polska

Pełnowartościowe śniadanie, które doda energii na cały dzień

Przepis na ten odżywczy i pyszny posiłek pochodzi z bloga Moniki Smakołyki. Jak sama autorka przyznaje, pełnoziarniste tosty w masie jajeczno-jogurtowo-koperkowej, które przysmażyła na piękny złocisty kolor i podała wraz z pomidorem i rukolą, bardzo smakowały jej całej rodzinie. Co więcej, od tej autorki przepisów może spodobać Ci się również wariacja na temat pierogów – Pierogi z ziemniakami i serem na cieście pieprzowym z palonym masłem rozmarynowym.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
tosty w masie jajeczno-jogurtowo-koperkowej

Pyszności, Foto: Moniki Smakołyki

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na tosty w masie jajeczno-jogurtowo-koperkowej

Składniki na ok. 3-4 porcje:

Tosty:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 2 duże wiejskie jajka
  • 3 duże łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • ½ pęczku świeżego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Mus z awokado:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Dodatki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • świeża rukola
  • pomidor np. malinowy

Sposób przygotowania

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Dwa jajka roztrzep, wymieszaj z 3 łyżkami jogurtu, posiekanym koperkiem, dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Niewielką ilość oleju rozgrzej na patelni. Chleb tostowy namocz z dwóch stron w przygotowanej wcześniej masie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

W celu przygotowania pasty awokado przetnij na pół i wyjmij pestkę. Wydrąż miąższ i przełóż do miseczki. Następnie dokładnie rozgnieć i dodaj dwie łyżki jogurtu naturalnego gęstego i jedną łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Tosty przekrój po skosie na połowę i podawaj z pastą z awokado, pomidorami i świeżą rukolą.

Na deser proponujemy pyszny sernik z trzech składników. Przepis znajdziesz na naszym kanale w serwisie YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×