PrzepisTradycyjny kapuśniak na żeberkach. Treściwa zupa na chłodniejsze dni

Tradycyjny kapuśniak na żeberkach. Treściwa zupa na chłodniejsze dni

Kwaśnica - Pyszności; Foto Canva.com
Kwaśnica - Pyszności; Foto Canva.com
18.01.2023 12:00, aktualizacja: 18.01.2023 12:11

Sezon jesienno-zimowy to ten czas, kiedy wśród dań najchętniej przygotowywanych, królują zupy. Pomysłów i przepisów jest całe mnóstwo. Najważniejsze jest jednak to, by dana zupa była treściwa i rozgrzewająca. I taki właśnie jest kapuśniak na żeberkach. Zobacz, jak go zrobić.

Kapuśniak na żeberkach - tradycyjna zupa na chłodniejsze dni

Tak się składa, że kapuśniak jest tą zupą, po którą najchętniej sięga się zimą. Jest pożywna i potrafi rozgrzać, nawet w te najchłodniejsze dni. Jednak to nie jest jedyny powód, dla którego warto przygotować tę właśnie zupę. Wyróżnia się przede wszystkim smakiem, a dodatek mięsa sprawia, że zupa w takim wydaniu jest po prostu wyjątkowa. Podstawą jest tu oczywiście kiszona kapusta — najlepiej sięgnąć po tę domowej roboty. Tak przygotowany kapuśniak na żeberkach, powinien zachwycić wszystkich twoich domowników. Przygotowanie go jest banalne.

Kapuśniak - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=GbX97vrIxHE
Kapuśniak - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=GbX97vrIxHE

Jak przygotować kapuśniak na żeberkach?

Okazuje się, że kapuśniak jest dobrze znany, nie tylko w Polsce, ale i w wielu krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Tradycyjna, domowa zupa jest przygotowywana na wędzonych żeberkach. I właśnie, taką recepturę postanowiliśmy ci zaprezentować.

Składniki:

  • litr domowego rosołu
  • 250 g kiszonej kapusty
  • marchewka
  • 2 duże ziemniaki
  • łyżka oleju
  • cebula
  • liść laurowy
  • 50 g wędzonych żeberek
  • pół łyżeczki kminku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na żeberkach to świetna opcja, nie tylko na zimowe dni. Rozpocznij od pokrojenia wędzonych żeberek oraz cebuli i marchewki w kostkę. Następnie należy zarumienić warzywa w garnku z grubym dnem, dodając olej. Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż z pozostałymi składnikami przez około 3 minuty. Kolejnym krokiem będzie dodanie rosołu. Duś wszystkie składniki przez około 20 minut. W tym czasie dobrze jest obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i gotować we wrzątku przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj je do zupy.

Miękka kiszona kapusta - Pyszności; foto: Canva
Miękka kiszona kapusta - Pyszności; foto: Canva

Teraz kolej na doprawienie wywaru. W tym celu zastosuj wszystkie przyprawy z powyższej listy. Uzupełnij zupę resztą rosołu i gotuj przez kolejne 20 minut. Kapuśniak jest już gotowy do podania. Smacznego!

Co powiesz na śmietanowego kurczaka w cieście francuskim z brokułami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także