Tradycyjny sernik z przepisu babci. Smak prosto z lat dzieciństwa

Tradycyjny sernik prosto z czasów PRL udaje się za każdym razem. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie pięciu składników, a efekt końcowy obudzi w Tobie wspomnienia z dzieciństwa.

Sernik to jedno z naszych ulubionych ciast. Kiedy znaleźliśmy zeszyt z przepisami naszej babci- od razu zabraliśmy się za pieczenie. Ten sernik wiódł prym w czasach PRL, gdy na półkach brakowało towarów, a o wymyślnych dodatkach jak czekolada, mascarpone czy oreo nikt jeszcze nie słyszał. Twaróg mieliło się ręcznie w maszynce, dzięki czemu masa miała idealną, kremową konsystencję. Dawniej przygotowywało się go samemu ze świeżego mleka. Na szczęście dziś możemy po prostu pójść do sklepu u kupić gotowy twaróg.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

 

Tradycyjny sernik jak z PRL- składniki

1 kg tłustego twarogu
4 jajka
200 g cukru
3 łyki skrobi ziemniaczanej
100 g miękkiego masła

Przepis na sernik jak za komuny

Zacznij od zmielenia tłustego twarogu w maszynce. Zrób to dwu- lub nawet trzykrotnie, żeby ser zyskał odpowiednią konsystencję. Najlepiej zrobić to w maszynce do mięsa, ale jeśli nie masz w swoim domu takiego sprzętu, to sięgnij po blender.

Mielenie sera- Pyszności

W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Dzięki ubitym białko nasz tradycyjny sernik będzie puszysty i delikatny.

Ubijanie białek- Pyszności

Zmielony twaróg przełóż do miski, dodaj jajko i zmiksuj całość. Następnie dodaj żółtka i połącz składniki. Następnie dodaj miękkie masło pokrojone na kawałki oraz skrobię ziemniaczaną i ponownie zmiksuj.

Masa serowa- Pyszności

Do powstałej masy dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj całość przy pomocy łyżki. Gotową masę przelej do foremki o wymiarach 21 cm na 26 cm. Wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia, żeby sernik nie przywarł do blaszki. Tradycyjny sernik wstaw do piekarnia rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na godzinę. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piecz przez kolejną godzinę.

Tradycyjny sernik- Pyszności

Po tym czasie nasz sernik jest już gotowy. Poczekaj aż wystygnie i udekoruj go cukrem pudrem. Smacznego!

Tradycyjny sernik jak z PRL

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×