in

Ile tak naprawdę trwa trawienie jedzenia

Trawienie jedzenia to temat rzeka. Dziś skupimy się na konkretnych przykładach, aby pokazać Ci jak dużo czasu potrzebuje nasz organizm aby strawić m.in. chleb, ryby, czy też nabiał.

Gdy przygotowuję jakiś posiłek lub zamawiam danie w restauracji, staram się dobierać takie propozycje, aby mój żołądek nie miał z nimi problemów i szybko je strawił.

Oczywiście zanim przejdziemy do konkretnych przykładów, należy pamiętać, że na szybkość przebiegu trawienia ma również wpływ: metabolizm, problemy zdrowotne, spożycie błonnika, ilość wody jaką pijemy w ciągu dnia, czy sposób w jaki łączymy produkty spożywcze.

Trawienie jedzenia na przykładach

#1 Sery i mleko

trawienie jedzena

Aby nasz organizm poradził sobie z tego typu produktami, potrzebuje od 3 do 4,5 godziny.

#2 Pieczywo

chleb

Jeden z najpopularniejszych składników polskich śniadań jest trawiony przez żołądek ok. 3 godziny.

#3 Kurczak i indyk

trawienie jedzenia

Z racji tego, że białka zawarte czy to w kurczaku, czy też indyku, mają niską zawartość tłuszczu, trawimy je do 2 godzin.

#4 Ziemniaki

ziemniaki

Strawienie najpopularniejszego dodatku do mięs trwa ok. godzinę.

#5 Czerwone mięso

trawienie jedzenia

Czerwone mięso jest znacznie trudniejsze do strawienia od drobiu, dlatego też jest bardziej czasochłonne. W samym żołądku trawienie trwa od 3 do 5 godzin.

#6 Ryż

ryż

Kolejny dodatek do dań głównych jest trawiony przez nasz żołądek ok. 1,5 godziny.

#7 Ryby

trawienie jedzenia

To zwycięzcy tego zestawienia. W ludzkim żołądku ryby trawione są od 45 minut do godziny.

#8 Skorupiaki

skorupiaki

W przeciwieństwie do zwykłych gotowanych ryb, skorupiaki są bardziej wymagające jeśli chodzi o trawienie. Zazwyczaj proces ten trwa ok. 8 godzin.

Koniecznie daj znać co myślisz o dzisiejszym zestawieniu 😉

Zobacz także: Oliwa z oliwek w kuchni – właściwości i zastosowanie