×

Oto ile czasu zajmuje naszemu żołądkowi strawienie jedzenia. Rekordzista potrzebuje 8 godzin

Trawienie jedzenia to temat rzeka. Dziś skupimy się na konkretnych przykładach, aby pokazać Ci jak dużo czasu potrzebuje nasz organizm aby strawić m.in. chleb, ryby, czy też nabiał.

Gdy przygotowuję jakiś posiłek lub zamawiam danie w restauracji, staram się dobierać takie propozycje, aby mój żołądek nie miał z nimi problemów i szybko je strawił.

Oczywiście zanim przejdziemy do konkretnych przykładów, należy pamiętać, że na szybkość przebiegu trawienia ma również wpływ: metabolizm, problemy zdrowotne, spożycie błonnika, ilość wody jaką pijemy w ciągu dnia, czy sposób w jaki łączymy produkty spożywcze.

Trawienie jedzenia na przykładach

#1 Sery i mleko

trawienie jedzena

Aby nasz organizm poradził sobie z tego typu produktami, potrzebuje od 3 do 4,5 godziny.

#2 Pieczywo

chleb

Jeden z najpopularniejszych składników polskich śniadań jest trawiony przez żołądek ok. 3 godziny.

#3 Kurczak i indyk

trawienie jedzenia

Z racji tego, że białka zawarte czy to w kurczaku, czy też indyku, mają niską zawartość tłuszczu, trawimy je do 2 godzin.

#4 Ziemniaki

ziemniaki

Strawienie najpopularniejszego dodatku do mięs trwa ok. godzinę.

#5 Czerwone mięso

trawienie jedzenia

Czerwone mięso jest znacznie trudniejsze do strawienia od drobiu, dlatego też jest bardziej czasochłonne. W samym żołądku trawienie trwa od 3 do 5 godzin.

#6 Ryż

ryż

Kolejny dodatek do dań głównych jest trawiony przez nasz żołądek ok. 1,5 godziny.

#7 Ryby

trawienie jedzenia

To zwycięzcy tego zestawienia. W ludzkim żołądku ryby trawione są od 45 minut do godziny.

#8 Skorupiaki

skorupiaki

W przeciwieństwie do zwykłych gotowanych ryb, skorupiaki są bardziej wymagające jeśli chodzi o trawienie. Zazwyczaj proces ten trwa ok. 8 godzin.

Koniecznie daj znać co myślisz o dzisiejszym zestawieniu ?

Zobacz także: Oliwa z oliwek w kuchni – właściwości i zastosowanie

 

Frania

Moja przygoda z Pysznościami rozpoczęła się ponad 3 lata temu. Razem z filmowcem Wojtkiem zaczynaliśmy kręcić filmiki z przepisami w małym studio z jednym aparatem, małą patelnią i garnkiem ? Od tamtego czasu staliśmy się największą społecznością kulinarną w Polsce, a miłość do gotowania zupełnie zmieniła moją ścieżkę zawodową. Przestałam być dziennikarką, która pisze o bieżących sprawach. Dyktafon i łamy gazety zamieniłam na garnki i przepisy. Tworzenie ciekawych dań i wypieków, pisanie artykułów o tematyce kulinarnej plus kontakt z wiernymi fanami, sprawia mi ogromną satysfakcję. W końcu czuję, że robię to, co kocham w 100% ❤️

Wybrane dla Ciebie

Gotowanie na Antarktydzie jest możliwe. Astrobiolog zdradził sekret

Gotowanie na Antarktydzie brzmi bardzo nietypowo. Siarczysty mróz i warunki pogodowe sprawiają, że staje się to sportem niemal ekstremalnym! Trochę samotności i nuta szaleństwa- gotowanie na Antarktydzie Cyprien Verseux jest glacjologiem i astrobiologiem, pracującym w najbardziej odległej bazie naukowej na świecie: Stacji Concordia na Antarktydzie. Chociaż mogłoby się wydawać, że to Międzynarodowa Stacja Kosmiczna jest […]

15 jedzeniowych dowodów na to, że szaleńcy żyją wśród nas. Zaliczasz się do nich?

Ile szalonych punktów zaliczasz do swojej listy? W końcu nikt z nas nie jest idealny 😉 #1 Nóż i widelec do pizzy #2 Halo? Policja? #3 Za to już powinno być dożywocie #4 Dlaczego? #5 Nocny atak na ciasto? #6 Jak można tak zostawić pączki? #7 Lody je się od brzegów, koniec kropka! #8 Ktoś […]

Ukryte zastosowanie plastikowych kubków. Mało osób o nim wie, a przyda się na każdej imprezie

Plastikowe kubeczki znają chyba wszyscy. Pojawiają się bardzo często na imprezach, bo.. nie trzeba ich sprzątać. Mają jednak jedną funkcję, o której nie wiedzą wszyscy. Gotowe miarki Okazuje się, że linie i załamania na kubeczku nie są przypadkowe. Wyznaczają one ilość trunku, jaką powinno się nalać do naczynia. Dzięki temu nawet wino możesz podać w […]

10 niesamowitych ciekawostek o popularnym jedzeniu. Możesz nieźle się zaskoczyć!

Okazuje się, że nawet zwykłe produkty mogą być dla nas niespodzianką. #1 Coca-Cola i Pepsi różnią się tylko jednym składnikiem I jest to kwasek cytrynowy. #2 Tak właśnie wygląda plantacja żurawiny #3 Ze wszystkich alkoholi to czerwone wino sprawia, że czujesz się najbardziej senny #4 Wnętrze Kit Katów to… połamane Kit Katy Trochę taki batonowy […]

11 nietypowych ciekawostek na temat kanapek. Znają je naprawdę nieliczni

Okazuje się, że nawet zwykłe kanapki potrafią nas jeszcze zaskoczyć 😉 #1 Nazwa „sandwich” nie wywodzi się znikąd Kanapka została nazwana na cześć Lorda Sandwicha – hazardzisty, który nie miał czasu na jedzenie podczas gry, więc prosił swoich sług, aby przynieśli mu kromki mięsa między kromkami chleba. #2 W Stanach Zjednoczonych podlega regulacji Według Departamentu […]

11 mało znanych ciekawostek o jedzeniu, które masz na talerzu. Mogłeś tego nie wiedzieć!

Chociaż mogłoby się wydawać, że o tym, co mamy na talerzu wiemy prawie wszystko, to rzeczywistość może zaskakiwać. W końcu „prawie” robi wielką różnicę 🙂 #1 Brzoskwinie i nektarynki to tak naprawdę te same owoce Są prawie identyczne genetycznie, z wyjątkiem jednego: genu dominującego (w brzoskwiniach) lub recesywnego (w nektarynach). To właśnie on decyduje o […]

zamknij