Newsy11 jedzeniowych trendów, które mogą podbić 2021 rok. To będą hity!

11 jedzeniowych trendów, które mogą podbić 2021 rok. To będą hity!

11 jedzeniowych trendów, które mogą podbić 2021 rok. To będą hity!
Ewa
31.12.2020 17:55

Nowy Rok, nowe szanse i... nowe jedzenie!

#1 Kursy gotowania

Głównie te online, ze względu na panującą epidemię. Poznawanie nowych smaków i rozwijanie swoich umiejętności nigdy nie wyjdzie z mody.

Obraz

#2 Ekologiczne opakowania

Ten trend zaczął się już w tym roku, ale liczymy, ze kolejny jeszcze bardziej je rozwinie. Jadalne opakowania? A może te biodegradowalne? Stawiamy na ekologię!

Obraz

#3 Kuchnia roślinna

Coraz więcej Polaków ogranicza spożycie miejsca, a podczas zakupów chętniej sięgamy po roślinne zamienniki. Rok 2021 zapowiada się naprawdę zielono.

Obraz

#4 Kuchnia azjatycka

Azja jest naprawdę pyszna! Może postawimy w tym roku na odkrywanie nowych smaków, nie tylko kurczaka w cieście? Pora na dobre sushi, koreański grill, ramen i bułeczki bao.

Obraz

#5 Robienie makaronu będzie tak popularne, jak pieczenie chleba

Lockdown sprawił, że tłumnie ruszyliśmy do kuchni i zaczęliśmy... piec chleb! Teraz pora na makarony, nie tylko do rosołu.

Obraz

#6 Kombucha

Nieśmiało zaczęła spoglądać na nas ze sklepowych półek. Zdrowy, fermentowany napój to coś, co na pewno zyska na popularności.

Obraz

#7 Nie tylko deski serów

Drewniane deski z serami to klasyk. Ale pora go trochę odświeżyć: pancakesy, burgery, tacosy- to coś, co następnym razem warto postawić na swoim stole.

Obraz

#8 Stawiamy na jakość

Mniej śmieciowego jedzenia, produkty znanego i dobrego pochodzenia. Będziemy dokładniej czytać etykiety i dbać o to, co pojawia się na naszych talerzach.

Obraz

#9 Zdrowe przekąski

Coraz bardziej doceniamy to, jak ważne jest nasze zdrowie. Warzywa i hummus zamiast chipsów? Kiedy półki pękają w szwach od zdrowych produktów: staje się to coraz prostsze.

Obraz

#10 Autorskiej produkty w restauracjach

Gastronomia musi sobie jakoś radzić w ciężkich czasach. Pora się wyróżnić, nie tylko gotowymi daniami. Może własne mixy do alkoholu? Nalewki, przetwory, makarony i sosy w słoikach? Coraz chętniej będziemy po nie sięgać!

https://www.facebook.com/mora.gdynia/photos/250453223102262

#11 Eksperymenty

Coraz chętniej będziemy wybierać mniej znane owoce i warzywa. Poznawanie i smakowanie kuchni to coś, co zdecydowanie będzie trendem w nadchodzącym roku.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także