11 jedzeniowych trendów, które mogą podbić 2021 rok. To będą hity!
Nowy Rok, nowe szanse i... nowe jedzenie!
#1 Kursy gotowania
Głównie te online, ze względu na panującą epidemię. Poznawanie nowych smaków i rozwijanie swoich umiejętności nigdy nie wyjdzie z mody.
#2 Ekologiczne opakowania
Ten trend zaczął się już w tym roku, ale liczymy, ze kolejny jeszcze bardziej je rozwinie. Jadalne opakowania? A może te biodegradowalne? Stawiamy na ekologię!
#3 Kuchnia roślinna
Coraz więcej Polaków ogranicza spożycie miejsca, a podczas zakupów chętniej sięgamy po roślinne zamienniki. Rok 2021 zapowiada się naprawdę zielono.
#4 Kuchnia azjatycka
Azja jest naprawdę pyszna! Może postawimy w tym roku na odkrywanie nowych smaków, nie tylko kurczaka w cieście? Pora na dobre sushi, koreański grill, ramen i bułeczki bao.
#5 Robienie makaronu będzie tak popularne, jak pieczenie chleba
Lockdown sprawił, że tłumnie ruszyliśmy do kuchni i zaczęliśmy... piec chleb! Teraz pora na makarony, nie tylko do rosołu.
#6 Kombucha
Nieśmiało zaczęła spoglądać na nas ze sklepowych półek. Zdrowy, fermentowany napój to coś, co na pewno zyska na popularności.
#7 Nie tylko deski serów
Drewniane deski z serami to klasyk. Ale pora go trochę odświeżyć: pancakesy, burgery, tacosy- to coś, co następnym razem warto postawić na swoim stole.
#8 Stawiamy na jakość
Mniej śmieciowego jedzenia, produkty znanego i dobrego pochodzenia. Będziemy dokładniej czytać etykiety i dbać o to, co pojawia się na naszych talerzach.
#9 Zdrowe przekąski
Coraz bardziej doceniamy to, jak ważne jest nasze zdrowie. Warzywa i hummus zamiast chipsów? Kiedy półki pękają w szwach od zdrowych produktów: staje się to coraz prostsze.
#10 Autorskiej produkty w restauracjach
Gastronomia musi sobie jakoś radzić w ciężkich czasach. Pora się wyróżnić, nie tylko gotowymi daniami. Może własne mixy do alkoholu? Nalewki, przetwory, makarony i sosy w słoikach? Coraz chętniej będziemy po nie sięgać!
https://www.facebook.com/mora.gdynia/photos/250453223102262
#11 Eksperymenty
Coraz chętniej będziemy wybierać mniej znane owoce i warzywa. Poznawanie i smakowanie kuchni to coś, co zdecydowanie będzie trendem w nadchodzącym roku.