PoradyNiesłychany trik babci na mrożone grzyby. Jeden patent sprawia, że zachowają świeżość nawet cały rok.

Niesłychany trik babci na mrożone grzyby. Jeden patent sprawia, że zachowają świeżość nawet cały rok.

Niesłychany trik babci na mrożone grzyby. Jeden patent sprawia, że zachowają świeżość nawet cały rok. - Pyszności; Foto: Canva.com
Niesłychany trik babci na mrożone grzyby. Jeden patent sprawia, że zachowają świeżość nawet cały rok. - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
24.08.2022 09:58, aktualizacja: 24.08.2022 11:05

Grzyby stanowią wspaniały składnik wielu potraw i sosów. Nie tylko wzbogacają aromat dania, ale również jego smak. Niekiedy zdarza się, że mrozimy te smaczne produkty. Dzięki temu możemy cieszyć się nimi dłużej, bo aż 6 miesięcy. Okazuje się jednak, że możemy wydłużyć ten czas. Wystarczy wykonać jeden prosty trik. Poniżej podajemy najlepszy patent na mrożenie grzybów. 

Proste mrożenie grzybów

Grzyby w koszyku - Pyszności; Foto: Canva.com
Grzyby w koszyku - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli chcesz, aby twoje grzyby mogły stać dłużej w zamrażarce - wykonaj jedną prostą czynność. Przed zamrożeniem produktów, poddaj je obróbce termicznej. W związku z tym warto je krótko obgotować. Następnie należy je wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia. Tak przygotowane grzyby mogą stać w zamrażarce nawet 12 miesięcy. 

Jeśli chcemy użyć zamrożonych grzybów - nie musimy ich rozmrażać. W związku z tym możemy je od razu poddać obróbce cieplnej. Jednak należy pamiętać, że rozmrożonych produktów nie powinniśmy zamrażać ponowie! 

Jakie grzyby nadają się do mrożenia?

Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com
Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com

Z reguły możemy zamrozić wszystkie grzyby. Jednak zazwyczaj robimy to w przypadku prawdziwków, maślaków, rydzów, czy kozaków. Należy pamiętać, że takie produkty powinny być zdrowe oraz młode. Ważne jest, aby nie były robaczywe.

O czym jeszcze warto wiedzieć podczas mrożenia grzybów?

Przed zamrożeniem grzybów, należy je dokładnie oczyścić. Niektórzy kroją je również na mniejsze kawałki. Inni natomiast mrożą w całości. Wszystko zależy od tego, do czego chcemy ich później użyć. Jeśli jesteśmy pewni tego, że grzyby będą dodane do zupy lub sosu - warto je pokroić przed zamrożeniem. W przypadku maślaków, przed wstawieniem ich do zamrażarki - należy obrać je ze skórki.

Jak zamrozić grzyby, aby się nie posklejały? Produkty najlepiej na początku wyłożyć na tackę, a następnie wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Po tym czasie dzielimy grzyby na porcje, która następnie wkładamy do odpowiedniego opakowania. Najlepiej sprawdzą się tutaj specjalne woreczki do zamrażania.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować fenomenalny schab zapiekany z ziemniakami i ogórkiem krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także