16 trików kuchennych, które z pewnością się przydadzą. Koniec z niepotrzebnymi wpadkami

Jeśli śledzisz mnie od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że uwielbiam genialne triki, które ułatwiają przygotowanie codziennych posiłków.

Dziś znowu przychodzę z dawką przydatnych treści, których nie możesz przegapić!

#1 Zainwestuj w komplet patelni

Jeśli uważasz, że na jednej patelni można przygotować każde danie w perfekcyjnym wydaniu, bardzo się mylisz.

W każdej kuchni powinno znaleźć się kilka typów patelni. I tak do smażenia naleśników najlepiej sprawdzi się mała patelnia z cienkim dnem z niską krawędzią. Z kolei mięso należy smażyć na patelni z grubym dnem i wysoką krawędzią.

#2 Podczas pieczenia postępuj zgodnie z przepisem

Jeśli wypiek ma być udany, musisz postępować zgodnie z recepturą. W innym przypadku powinnaś liczyć się z tym, że pieczenie zakończy się katastrofą.

Za duża ilość mąki, czy niewłaściwa temperatura mogą wpłynąć negatywnie zarówno na wygląd, jak i smak naszego wypieku.

#3 Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika

Otwierając piekarnik, jednocześnie obniżasz jego temperaturę, co ma wpływ na rosnące w nim ciasto lub ciasteczka.

Jeśli chcesz sprawdzić co dzieje się z Twoim ciastem, włącz światło w piekarniku.

#4 Rozmrażanie piersi z kurczaka

Mięso należy rozmrozić w odpowiednich warunkach. Włóż kurczaka do miski i wstaw do lodówki do chwili, aż się rozmrozi.

Nie wkładaj mięsa do wody i nie zostawiaj go po prostu na blacie, ponieważ w ten sposób zepsujesz nie tylko jego smak, ale i wygląd.

#5 Mleko w lodówce

Pod żadnym pozorem nie przechowuj mleka w drzwiach lodówki. Dlaczego? Ponieważ przy częstym otwieraniu, panuje tam wyższa temperatura niż w pozostałej części lodówki.

#6 Zainwestuj w komplet noży

Jak w przypadku patelni, tak samo z nożami, powinnaś zaopatrzyć się w niezbędny komplet.

Podstawą są tu 4 noże: nóż szefa kuchni, uniwersalny, do warzyw i chleba. Z taką drużyną żadne zadanie w kuchni nie będzie Ci straszne!

#7 Postaw również na zestaw desek do krojenia

W swojej kuchni powinnaś mieć minimum dwa rodzaje desek – jedną do mięs, ryb i dziczyzny oraz drugą do żywności, która nie wymaga gotowania.

Aby nie pogubić się w tym, która deska służy do czego, warto pomyśleć o rozwiązaniu z dwoma kolorami – czerwona do mięs i zielona do warzyw oraz pozostałych produktów.

#8 Ich nie przechowuj w lodówce

A skoro już o lodówce mowa, pamiętaj, że nie jest to odpowiednie środowisko dla cytrusów, pomidorów, bananów, czy jabłek.

To nie prawda, że przechowując je w lodówce, wydłużysz ich termin przydatności.

#9 Gotowanie makaronu

To żadna tajemnica, że makaron powinien być wrzucany do wrzącej wody.

Ale nie wszyscy wiedzą, że kluczową rolę w procesie gotowania odgrywa mieszanie go w ciągu pierwszych kilku minut gotowania, dzięki czemu makaron się nie sklei zarówno ze sobą, jak i do dna garnka.

#10 Ubijanie białek na ciepło

.
Aby uzyskać idealną konsystencję na bezę, używaj jajek w temperaturze pokojowej. Ważne jest również odpowiednie oddzielenie żółtek od białek.

#11 Wstawiaj rzeczy do nagrzanego piekarnika

W przeciwnym wypadku nie zdziw się, że ciasto czy też zapiekanka, będą nierówno dopieczone.

#12 Sos w formie na kostki lodu

.
Zostało Ci sporo sosu i nie wiesz co z nim zrobić?

Na pewno go nie wyrzucaj i po postu przelej do formy na kostki lodu. Będziesz mogła wykorzystać je w przyszłości!

Genialnymi trikami nie zapomnij podzielić się ze swoimi bliskimi!


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×