in

14 cennych trików kuchennych, które ułatwią gotowanie. Płynne żółtko przestanie być problemem

Kuchnia to miejsce, w którym dzieje się naprawdę sporo rzeczy jednocześnie. Dlatego właśnie tak dużym ułatwieniem są różnego rodzaju triki. Dzięki nim przygotowanie posiłków staje się bajecznie proste.

Zresztą sama się o tym przekonaj i zapoznaj się z informacjami, które dla Ciebie zebrałam.

#1 Błyskawiczne obieranie cytrusów

14 cennych trików kuchennych, które ułatwią gotowanie. Płynne żółtko przestanie być problemem

Uwielbiasz pomarańcze, ale nie cierpisz ich obierać? Wbijanie się w twardą skorupę, to dla Ciebie coś mega nieprzyjemnego?

Mam rozwiązanie, które z pewnością Cię zadowoli. Wystarczy, że włożysz owoce na 20 sekund do mikrofalówki. I obieranie cytrusów stanie się bajecznie proste!

#2 Bezproblemowe usunięcie nasion z warzyw

.
Wszystko czego potrzebujesz w tym konkretnym przypadku to mała łyżka do lodów. Bułka z masłem!

#3 Szybkie obieranie jajek

14 cennych trików kuchennych, które ułatwią gotowanie. Płynne żółtko przestanie być problemem

Chcesz, aby jajka ugotowane na twardo wyglądały perfekcyjnie, ale przy obieraniu ich cząstki odchodzą razem ze skorupką?

Znajdzie się i rozwiązanie tego problemu. Wszystko co musisz zrobić, to dodać odrobinę octu lub sody oczyszczonej do gotującej się wody wraz z jajkami. Proces obieranie przebiegnie w ekspresowym tempie, bez utrudnień!

#4 Kostki lodu pomogą usunąć nadmiar tłuszczu

14 cennych trików kuchennych, które ułatwią gotowanie. Płynne żółtko przestanie być problemem

Wystarczy, że owiniesz kilka kostek lodu ręcznikiem papierowym i potrzesz np. zbyt tłuste mięso. Dzięki temu zabiegowi, lód wchłonie nadmiar tłuszczu. I po kłopocie!

#5 Wyciskanie soku z cytrusów w 100%

14 cennych trików kuchennych, które ułatwią gotowanie. Płynne żółtko przestanie być problemem

Było już obieranie cytrusów, czas więc na wyciskanie soku. Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to najpierw schłodzić owoce w lodówce, a następnie włożyć je do mikrofalówki na 15-20 sekund.

#6 Trik z folią spożywczą

14 cennych trików kuchennych, które ułatwią gotowanie. Płynne żółtko przestanie być problemem

Masz problemy z folią spożywczą, która nie chce z Tobą współpracować?

Rozwiązanie jest bardzo proste! Profesjonalni kucharze przechowują ją w lodówce, dzięki czemu produkt nie skleja się i nie zwija.

#7 Książka kucharska jak nowa

.
Podczas przygotowywania posiłków korzystasz z książek kucharskich, ale jednocześnie boisz się, że prędzej czy później je zabrudzisz?

Nie musi tak być. Wystarczy, że zawiesisz na kuchennych drzwiczkach wieszak na ubrania z przyssawkami, w których umieścisz książkę na konkretnej stronie.

#8 Miękki ser i tarka

14 cennych trików kuchennych, które ułatwią gotowanie. Płynne żółtko przestanie być problemem

W pierwszej chwili może wydawać się to wręcz nierealne, ale naprawdę jest to możliwe.

Wystarczy, że włożysz ser na 30 minut do zamrażarki. Dzięki temu zrobi się twardy i nie będzie przyklejał się do tarki.

#9 Odgrzewanie pizzy w mikrofalówce

.
Jeśli odgrzewana przekąska ma być chrupiąca, obok talerza z pizzą ustaw szklankę z wodą. Tym samym, późny obiad z pewnością nie będzie wysuszony.

#10 Gotowanie makaronu

.
Jeśli nie chcesz, aby zawartość garnka wykipiała podczas gotowania, umieść na wierzchu drewnianą łyżkę. I po kłopocie!

#11 Krojenie cebuli bez łez

14 cennych trików kuchennych, które ułatwią gotowanie. Płynne żółtko przestanie być problemem

Tak, to naprawdę jest możliwe. Wystarczy, że włożysz ją na 30 minut do zamrażarki. Jeszcze pokochasz ją kroić 🙂

#12 Papilotki na muffiny domowej roboty

.
Chcesz przygotować dla swoich bliskich pyszne babeczki, ale okazało się, że właśnie skończyły Ci się papilotki do tego typu wypieków?

To nie koniec świata. Wystarczy, że zastąpisz je zwykłym papierem do pieczenia, który sprawdzi się w tej roli doskonale!

#13 Pieczony kurczak

14 cennych trików kuchennych, które ułatwią gotowanie. Płynne żółtko przestanie być problemem

Jeśli w piekarniku masz zamiar piec kurczaka w całości, zawsze układaj go piersią do dołu. Dlaczego? Otóż z tej strony znajduje się znacznie więcej mięsa, dlatego musi znaleźć się jak najbliżej źródła ciepła.

#14 Idealne płynne żółtko w jajkach sadzonych

.
Zamiast tłuszczu dodaj odrobinę wody, a żółtko będzie perfekcyjnie płynne.

A może Ty znasz jakieś ciekawe kulinarne triki, którymi chciałabyś się podzielić?