12 sprawdzonych trików kuchennych z babcinych zeszytów. Pomogą uratować nie jedno danie

Gotowanie to prawdziwa sztuka. I w moim przypadku największym autorytetem pod kątem była zawsze babcia, która potrafiła wyczarować cuda na rodzinny obiad.

Z biegiem czasu zaczęła przekazywać mi cenne rady, które połączyłam z trikami babć moich koleżanek. I tak oto powstało poniższe zestawienie!

#1 Ubijanie białek

Aby uzyskać idealną pianę, nasze babcie dodawały do białek szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryny. Warto też pamiętać, że przed ubiciem białek, należy je schłodzić.

#2 Idealne ciasto na pizze

Przygotowując domową pizzę, zastąp część mąki przy pomocy kaszy mannej. Dzięki temu zabiegowi, ulubiona przekąska będzie mega chrupiąca!

#3 Soczysty schab

Aby uzyskać takie efekty, tuż przed pieczeniem, należy sparzyć przygotowywane mięso wrzątkiem. I to wszystko!

#4 Jeśli rosół to…

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Kamski ZL Kruczyński (@kamskizl)


Każda babcia przyzna, że kluczem do idealnego rosołu jest długość jego gotowania. Cały proces powinien odbywać się powoli i trwać 2-3 godziny. W przeciwnym wypadku nasza zupa stanie się mętna, przez co straci swój niepowtarzalny smak.

#5 Jajecznica jak u babci

Pamiętasz ten smak puszystej jajecznicy, którą przygotowywała Twoja babcia? I choć kilka razy próbowałaś ją odtworzyć, nigdy Ci się to nie udało?

Sekret tkwi w mleku, które powinniśmy dodać do jajecznicy. Proporcja jest prosta, na każde jajko przypada łyżka mleka.

#6 Ciasto drożdżowe na 6

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez fistasz_kowa (@fistasz_kowa)


Było już ciasto kruche, czas więc na ciasto drożdżowe, które w wykonaniu babci zawsze było delikatne i puszyste jednocześnie. W czym tkwi cały sekret?

Zamiast całych jajek, dodaj tylko żółtka. Po drugie, zwiększ ilość ciepłego mleka.

#7 Przesuszona pieczeń

Co pomoże uniknąć nam totalnej klapy w tym przypadku? Dodanie do piekarnika pojemnika z wodą, które zapewni odpowiednią wilgotność.

#8 Gotująca się woda nie wykipi

Zdarzyło Ci się na chwilę wyjść z kuchni i zapomnieć o gotującej się w garnku wodzie? Po powrocie okazało się, że masz w kuchni prawdziwy bałagan?

Aby tego uniknąć, połóż na naczyniu z gotującą się cieczą drewnianą łyżkę i to wszystko!

#9 Czy jajko jest świeże?

Aby to sprawdzić, naszym babciom wystarczyła szklanka i zimna woda.

Jeśli jajko wrzucone do szklanki z wodą opadało na dno, oznaczało to, że można spokojnie je wykorzystać. Jeśli zaś unosiło się do góry, należało od razu się go pozbyć.

#10 Przechowywanie ziemniaków

Aby ziemniaki nie zaczęły kiełkować i jednocześnie dłużej nadawały się do użytku, nasze babcie do worka z ziemniakami dodawały jabłko.

#11 Żółty ser

Jeśli nie chcesz, aby żółty ser nie wysechł i stwardniał po bokach, posmaruj go masłem.

#12 Pękające jajka podczas gotowania

Aby temu zaradzić, nasze babcie przede wszystkim gotowały jajka w temperaturze pokojowej. Co więcej, do gotującej się wody dodawały szczyptę soli, dzięki czemu jajka obierało się znacznie szybciej i łatwiej.

#13 Smak mrożonych owoców

Istnieje i sposób, który przywróci smak mrożonym owocom. Co należy zrobić?

Wystarczy polać je ciepłą wodą z dodatkiem cukru.

#14 Kawa z dodatkiem soli

Tuż przed zalaniem kawy gorącą wodą, dodaj szczyptę soli. Dzięki temu wzbogacisz aromat czarnego trunku.

#15 Ryba

Przed usmażeniem lub upieczeniem ryby, dopraw ją solą. Tym samym przy efekcie końcowym Twoja ryba będzie idealnie soczysta.

Jeśli znasz inne babcine triki, konieczni mi o tym napisz ?


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×