Porady19 cennych trików kuchennych, o których tak naprawdę mało kto wie. One ułatwią Twoje życie

19 cennych trików kuchennych, o których tak naprawdę mało kto wie. One ułatwią Twoje życie

19 cennych trików kuchennych, o których tak naprawdę mało kto wie. One ułatwią Twoje życie
Mika
28.02.2017 13:42, aktualizacja: 18.09.2023 12:24

Istnieje wiele trików, które bez specjalnych gadżetów znacznie ułatwią czynności w kuchni.

Proste rozwiązania są najlepsze i najskuteczniejsze. O wielu sposobach, które zaraz zaprezentujemy, prawdopodobnie nawet nie słyszeliście. Niektóre z nich wydają się dość oczywiste i zastanawiamy się, dlaczego wcześniej na to nie wpadliśmy.

Oto 19 trików, które sprawią, że gotowanie stanie się łatwiejsze i znacznie przyjemniejsze.

1. Usuwanie pestek z warzyw

© boilbroil
© boilbroil

Cukinia czy dynia może przysporzyć wielu kłopotów. Łyżka do lodów z łatwością pomoże ci się pozbyć pestek z tego typu warzyw.

2. Usuwanie nadmiaru tłuszczu z gotowanego jedzenia

© naplesillustrated
© naplesillustrated

Nadmiar tłuszczu w łatwy sposób można usunąć przy użyciu kilku kostek lodu. Wystarczy je owinąć w papierowy ręcznik i wytrzeć wierzch potrawy. Zadziałają jak magnes i zbiorą nadmiar niechcianego tłuszczu.

3. Używaj folii jak profesjonalista

© blogspot
© blogspot

Trzymaj folię w lodówce, a nie będzie sprawiać problemów. Chłód powoduje, że nie skleja się i ani nie zwija. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie jej używać.

4. Łatwe obieranie cytrusów

© forwallpaper
© forwallpaper

Włóż owoc do mikrofalówki na 20 sekund, by zmiękczyć skórkę. Obieranie nie sprawi więcej problemów.

5. Łatwe obieranie jajek

© tesco
© tesco

Do wody, w której gotujesz jajka dodaj sól lub ocet. Substancje dostaną się do środka i bez problemu obierzesz jajko.

6. Wyciskanie soku z cytrusów

© liberty
© liberty

By wycisnąć sok do ostatniej kropli umieść owoce w lodówce, a następnie włóż do mikrofalówki na 15-20 sekund.

7. Ścieranie miękkiego sera

© healtheо
© healtheо

Miękki ser czasem jest trudny do starcia. Umieść go w zamrażalniku na 30 minut, a nie będzie się przyklejać, gdyż odrobinę stwardnieje.

8. Krojenie cebuli bez łez

© jjrecepty
© jjrecepty

Tutaj również pomoże zamrażarka. Włóż cebulę na 30 minut, a krojenie nie doprowadzi cię do łez. Pamiętaj jednak, że jeśli nie planujesz jej smażyć lub gotować, nie warto poddawać jej temu zabiegowi, gdyż straci chrupkość.

9. Gotowanie makaronu

© melissasloveoffood
© melissasloveoffood

Umieść drewnianą łyżkę nad garnkiem, by zapobiec kipieniu wody. Drewno utrzyma pianę w ryzach.

10. Papier do babeczek

© barefeetinthekitchen
© barefeetinthekitchen

Jeśli nie masz specjalnych kokilek, zrób je ze zwykłego pergaminu.

11. Odgrzewanie pieczonych posiłków

© ilcento
© ilcento

Gdy w mikrofalówce odgrzewasz pizzę lub inny posiłek, który był wcześniej pieczony, pamiętaj by umieścić szklankę wody. Sprawi to, że ciasto nie będzie wysychać i zachowa smak.

12. Płynne żółtko

© gracelaced.com
© gracelaced.com

Do smażenia jajek sadzonych dodaj odrobinę wody zamiast tłuszczu.

13. Świeże zioła

© brusselsfoodfriends
© brusselsfoodfriends

Zrób kostki lodu ze świeżych ziół, by zachować ich składniki odżywcze. Do mrożenia możesz również zalać je oliwą z oliwek.

14. Przechowywanie orzechów włoskich

© poleznayagazeta
© poleznayagazeta

Również warto je zamrozić. Dzięki temu zachowasz składniki odżywcze, smak i aromat. Najlepiej mrozić je w skorupkach.

15. Czyszczenie patelni

© smud
© smud

Zamiast płynu do mycia naczyń, użyj soli. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu, a naczynie nie będzie rdzewieć.

16. Pozbywanie się niechcianych zapachów

© lifehacker
© lifehacker

By pozbyć się woni czosnku lub cebuli z rąk, wystarczy sól lub cytryna.

17. Przywracanie blasku metalowym naczyniom

© teapotandkettle
© teapotandkettle

Mikstura z wody i octu potrafi zdziałać cuda. Pozbędziesz się smug i naczynia będą lśnić jak nowe.

18. Drugie życie drewnianych łyżek

© vignettedesign
© vignettedesign

Z czasem drewniane łyżki zużywają się. Wystarczy je wygotować w wodzie i pozostawić na słońcu do wyschnięcia. W ten sposób pozbędziesz się z nich zapachu jedzenia i nadasz im drugie życie.

19. Czyszczenie deski do krojenia

© liveinternet
© liveinternet

Wystarczy wetrzeć w deskę grubą sól ziarnistą i odrobiną cytryny. Pozostaw na 10-15 minut i przetrzyj mokrą szmatką. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnych zapachów i zalegających resztek.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także