19 cennych trików kuchennych, o których tak naprawdę mało kto wie. One ułatwią Twoje życie

Istnieje wiele trików, które bez specjalnych gadżetów znacznie ułatwią czynności w kuchni.

Proste rozwiązania są najlepsze i najskuteczniejsze. O wielu sposobach, które zaraz zaprezentujemy, prawdopodobnie nawet nie słyszeliście. Niektóre z nich wydają się dość oczywiste i zastanawiamy się, dlaczego wcześniej na to nie wpadliśmy.

Oto 19 trików, które sprawią, że gotowanie stanie się łatwiejsze i znacznie przyjemniejsze.

1. Usuwanie pestek z warzyw

Cukinia czy dynia może przysporzyć wielu kłopotów. Łyżka do lodów z łatwością pomoże ci się pozbyć pestek z tego typu warzyw.

2. Usuwanie nadmiaru tłuszczu z gotowanego jedzenia

Nadmiar tłuszczu w łatwy sposób można usunąć przy użyciu kilku kostek lodu. Wystarczy je owinąć w papierowy ręcznik i wytrzeć wierzch potrawy. Zadziałają jak magnes i zbiorą nadmiar niechcianego tłuszczu.

3. Używaj folii jak profesjonalista

Trzymaj folię w lodówce, a nie będzie sprawiać problemów. Chłód powoduje, że nie skleja się i ani nie zwija. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie jej używać.

4. Łatwe obieranie cytrusów

Włóż owoc do mikrofalówki na 20 sekund, by zmiękczyć skórkę. Obieranie nie sprawi więcej problemów.

5. Łatwe obieranie jajek

Do wody, w której gotujesz jajka dodaj sól lub ocet. Substancje dostaną się do środka i bez problemu obierzesz jajko.

6. Wyciskanie soku z cytrusów

By wycisnąć sok do ostatniej kropli umieść owoce w lodówce, a następnie włóż do mikrofalówki na 15-20 sekund.

7. Ścieranie miękkiego sera

Miękki ser czasem jest trudny do starcia. Umieść go w zamrażalniku na 30 minut, a nie będzie się przyklejać, gdyż odrobinę stwardnieje.

8. Krojenie cebuli bez łez

Tutaj również pomoże zamrażarka. Włóż cebulę na 30 minut, a krojenie nie doprowadzi cię do łez. Pamiętaj jednak, że jeśli nie planujesz jej smażyć lub gotować, nie warto poddawać jej temu zabiegowi, gdyż straci chrupkość.

9. Gotowanie makaronu

Umieść drewnianą łyżkę nad garnkiem, by zapobiec kipieniu wody. Drewno utrzyma pianę w ryzach.

10. Papier do babeczek

Jeśli nie masz specjalnych kokilek, zrób je ze zwykłego pergaminu.

11. Odgrzewanie pieczonych posiłków

Gdy w mikrofalówce odgrzewasz pizzę lub inny posiłek, który był wcześniej pieczony, pamiętaj by umieścić szklankę wody. Sprawi to, że ciasto nie będzie wysychać i zachowa smak.

12. Płynne żółtko

Do smażenia jajek sadzonych dodaj odrobinę wody zamiast tłuszczu.

13. Świeże zioła

Zrób kostki lodu ze świeżych ziół, by zachować ich składniki odżywcze. Do mrożenia możesz również zalać je oliwą z oliwek.

14. Przechowywanie orzechów włoskich

Również warto je zamrozić. Dzięki temu zachowasz składniki odżywcze, smak i aromat. Najlepiej mrozić je w skorupkach.

15. Czyszczenie patelni

Zamiast płynu do mycia naczyń, użyj soli. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu, a naczynie nie będzie rdzewieć.

16. Pozbywanie się niechcianych zapachów

By pozbyć się woni czosnku lub cebuli z rąk, wystarczy sól lub cytryna.

17. Przywracanie blasku metalowym naczyniom

Mikstura z wody i octu potrafi zdziałać cuda. Pozbędziesz się smug i naczynia będą lśnić jak nowe.

18. Drugie życie drewnianych łyżek

Z czasem drewniane łyżki zużywają się. Wystarczy je wygotować w wodzie i pozostawić na słońcu do wyschnięcia. W ten sposób pozbędziesz się z nich zapachu jedzenia i nadasz im drugie życie.

19. Czyszczenie deski do krojenia

Wystarczy wetrzeć w deskę grubą sól ziarnistą i odrobiną cytryny. Pozostaw na 10-15 minut i przetrzyj mokrą szmatką. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnych zapachów i zalegających resztek.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×