Triki kulinarne, które ułatwią wiele czynności

Dziś przychodzę z bogatą porcją genialnych wieści, które pozwolą poznać kolejne triki kulinarne. Na pewno się przydadzą!

W kuchni dzieje się bardzo wiele rzeczy jednocześnie. Dlatego znajomość faktów, które ułatwiają wiele czynności, jest bardzo cenna. Chyba zdajesz sobie z tego sprawę? ?


#1 Puszyste naleśniki



Aby przygotować idealne naleśniki w puszystym wydaniu, wystarczy że dodasz do ciasta na naleśniki 2 łyżki kwaśnej śmietany. Proste i skuteczne jednocześnie ?
#2 Chrupiący chleb



Jak triki kulinarne, to i pomysł na chrupiący chleb, który w takiej formie jest najlepszy pod słońcem.
Aby uzyskać taki efekt podczas pieczenia, umieść w piekarniku miskę z wodą. Powstała para sprawi, że skórka będzie chrupiąca, a środek idealnie wypieczony.


#3 Soczyste mięso za każdym razem



Aby uzyskać taki efekt, przygotuj solankę (3 szkl. wody, 1/4 szkl. soli oraz 1/4 szkl. cukru). Następnie umieść w mieszance mięso i włóż na 1-2 godziny do lodówki. I to wszystko!
#4 Cukier użyty jako przyprawa



Tak dobrze czytasz, cukier (w małych ilościach) można stosować jako przyprawę. Dzięki niemu wydobędziesz dodatkowe smaki z potrawy.
#5 Delikatna ryba

Co zrobić, aby uzyskać idealną rybę z grilla? Przed smażeniem, skrop rybę sokiem z cytryny, po czym pokryj ją majonezem. Delikatna skórka ryby gwarantowana!
#6 Jak smażyć stek na patelni

Triki kulinarne tym razem obejmą również proces przygotowania idealnego steku. I w tym przypadku musisz pamiętać o jednej, bardzo ważnej kwestii.
Mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego zanim wrzucisz je na patelnię, wyjmij je wcześniej z lodówki. Wystarczy tu 1-2 godziny. Dzięki temu pozbędziesz się całej wilgoci, a mięso będzie smażyć się równomiernie.
#7 Perfekcyjne ziemniaczane puree

Przed przygotowaniem puree, dokładnie osusz ziemniaki. Następnie dodaj do nich odrobinę masła i mleka.
A może Ty znasz inne triki kulinarne, które chciałabyś tu dodać?
Zobacz także: Jak ubić białka – 7 cennych wskazówek, które warto znać
Komentarze