in

Triki kulinarne, które ułatwią wiele czynności

Dziś przychodzę z bogatą porcją genialnych wieści, które pozwolą poznać kolejne triki kulinarne. Na pewno się przydadzą!

W kuchni dzieje się bardzo wiele rzeczy jednocześnie. Dlatego znajomość faktów, które ułatwiają wiele czynności, jest bardzo cenna. Chyba zdajesz sobie z tego sprawę? 😉

#1 Puszyste naleśniki

pixabay.com‎

Aby przygotować idealne naleśniki w puszystym wydaniu, wystarczy że dodasz do ciasta na naleśniki 2 łyżki kwaśnej śmietany. Proste i skuteczne jednocześnie 👍

#2 Chrupiący chleb

pixabay.com‎

Jak triki kulinarne, to i pomysł na chrupiący chleb, który w takiej formie jest najlepszy pod słońcem.

Aby uzyskać taki efekt podczas pieczenia, umieść w piekarniku miskę z wodą. Powstała para sprawi, że skórka będzie chrupiąca, a środek idealnie wypieczony.

Ciasto z kiwi bez pieczenia zrobi furorę w Twoim domu
Ciasto z kiwi bez pieczenia zrobi furorę w Twoim domu

Za oknem prawdziwa sauna, dlatego przychodzę z pomysłe...

#3 Soczyste mięso za każdym razem

pixabay.com‎

Aby uzyskać taki efekt, przygotuj solankę (3 szkl. wody, 1/4 szkl. soli oraz 1/4 szkl. cukru). Następnie umieść w mieszance mięso i włóż na 1-2 godziny do lodówki. I to wszystko!

#4 Cukier użyty jako przyprawa

pixabay.com‎

Tak dobrze czytasz, cukier (w małych ilościach) można stosować jako przyprawę. Dzięki niemu wydobędziesz dodatkowe smaki z potrawy.

#5 Delikatna ryba

pixabay.com‎

Co zrobić, aby uzyskać idealną rybę z grilla? Przed smażeniem, skrop rybę sokiem z cytryny, po czym pokryj ją majonezem. Delikatna skórka ryby gwarantowana!

Jak wybrać arbuza, aby był strzałem w 10
Jak wybrać arbuza, aby był strzałem w 10

Tym razem zdradzę Ci jak wybrać arbuza, aby w pełni sp...

#6 Jak smażyć stek na patelni

pixabay.com‎

Triki kulinarne tym razem obejmą również proces przygotowania idealnego steku. I w tym przypadku musisz pamiętać o jednej, bardzo ważnej kwestii.

Mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego zanim wrzucisz je na patelnię, wyjmij je wcześniej z lodówki. Wystarczy tu 1-2 godziny. Dzięki temu pozbędziesz się całej wilgoci, a mięso będzie smażyć się równomiernie.

#7 Perfekcyjne ziemniaczane puree

pixabay.com‎

Przed przygotowaniem puree, dokładnie osusz ziemniaki. Następnie dodaj do nich odrobinę masła i mleka.

A może Ty znasz inne triki kulinarne, które chciałabyś tu dodać?

Zobacz także: Jak ubić białka – 7 cennych wskazówek, które warto znać