×

9 kuchennych trików, które od lat stosują nasze babcie. Działają do dzisiaj!

Babcie to prawdziwe mistrzynie kuchni. Ich sposoby, patenty i przepisy działają do dziś.

#1 Błyskawiczne ostrzenie noża

Tępy nóż to niebezpieczny i zły nóż- tutaj nie ma z czym dyskutować. Jeśli pod ręką nie masz ostrzałki, sięgnij po… ceramiczny kubek lub talerz! Odwróć kubek do góry dnem. Przeciągnij nóż kilka razy pod kątem 30 stopni po nieszkolnej powierzchni ceramicznego kubka. Powtórz to kilka razy, wytrzyj nóż i gotowe!

survivallife.com

#2 Bułka tarta? Nie ze sklepu!

O tym wiedzą chyba wszyscy. Wystarczy wysuszone (ale nie spleśniałe) pieczywo, tarka i gotowe. Możesz też zamrozić kawałek bułki i zetrzeć ją na drobnych oczkach.

onegoodthingbyjillee.com

#3 Usuwanie naklejek ze słoików

U babci nic się nie marnowało! Słoiki dostawały nowe życie i zapełniały się po brzegi domowymi powidłami i innymi wekami. Posmaruj etykietę tłuszczem: olejem, masłem, margaryną lub tłustym kremem do ciała i odstaw na noc. Następnego dnia zejdzie bez problemu!

hometalk.com

#4 Przypalenia usuwaj solą

Coś na kuchence się przypaliło? Dno garnka nie wygląda za dobrze? Sięgnij po sól! Zasyp przypalone miejsca solą i dodaj odrobiny wody, żeby powstała pasta. Zostaw na dłuższą chwilę (lub na noc) i usuń zabrudzenia bez problemu!

#5 Szybkie sprzątanie rozbitego jajka

Rozbite jajko na podłodze zbiera się dość trudno. No, chyba że masz czworonoga, który sprawi, że jajko zniknie w kilka sekund 😉
Wystarczy… sól! Posyp nią jajko i bez problemów zgarnij ręcznikiem papierowym.

onegoodthingbyjillee.com

#6 Do mąki włóż liście laurowe

I nie tylko do mąki! Sprawdzą się we wszystkich sypkich produktach. Po co? Odstraszą insekty, które potrafią siać niezłe spustoszenie w kuchennych szafkach.

onehundreddollarsamonth.com

#7 Patent na soczysty schab

Schab ma to do siebie, że czasami wychodzi nieco wysuszony. Moja babcia miała na to sposób! Wystarczy… sparzyć przygotowane do pieczenia mięso wrzątkiem!

#8 Idealna jajecznica babci Ani

Puszysta, pyszna i fantastyczna! Na 1 jajko dodaj 1 łyżkę mleka. Prosty trik, a zdecydowanie odmienia smak zwykłej jajecznicy.

#9 Gotująca woda nie wykipi

Zdarzyło Ci się na chwilę wyjść z kuchni i zapomnieć o gotującej się w garnku wodzie? Po powrocie okazało się, że masz w kuchni prawdziwy bałagan?

Aby tego uniknąć, połóż na naczyniu z gotującą się cieczą drewnianą łyżkę i to wszystko!

 

Wybrane dla Ciebie

W ten sposób zrobisz błyskawicznie dużą ilość naleśników. Bez bałaganu i brudnych naczyń!

Kto nie kocha naleśników? Czasami ich -przygotowanie potrafi pochłonąć sporo czasu. Mamy dla Ciebie patent na błyskawiczne przygotowanie naleśników w ilościach niemal hurtowych. Przygotuj butelkę po wodzie mineralnej oraz lejek Do środka dodaj wszystkie składniki według Twojego ulubionego przepisu, pamiętając, aby suche składniki jako pierwsze trafiły do butelki. Zakręć butelkę, a następnie energicznie ją potrząśnij, […]

11 mało znanych zastosowań papieru do pieczenia. Przyda się na wiele sposobów!

Papier do pieczenia kojarzy nam się głównie, a to niespodzianka, z pieczeniem. Okazuje się jednak, że ma naprawdę wiele zastosowań w kuchni i warto mieć go w szufladzie. #1 Czysty i błyszczący kran To już nie musi być tylko niespełnione marzenie. Zarówno Twój kuchennych, jak i łazienkowy kran może wyglądać jak nowy, nawet po wielu […]

12 nawyków kulinarnych, które wprawiłyby w osłupienie Roberta Makłowicza. Pora na zmianę!

Niektóre błędy popełniamy automatycznie, inne notorycznie powtarzamy przez lata i nie zdajemy z nich sobie sprawy 1. Pieczenie ziemniaków zaraz po obraniu – błąd Aby ziemniaki były chrupiące, włóż je na 30 minut do wody. Następnie umyj, wytrzyj i dopiero wówczas pokrój i upiecz. 2. Przechowywanie żywności w otwartych puszkach – błąd Jedzenie w otwartych […]

Nietypowy patent na gotowanie kukurydzy. Będzie jeszcze smaczniejsza!

Sezon na kukurydzę w pełni. Nie trwa jednak za długo, więc warto w pełni go wykorzystać. Mamy dla Ciebie dość nietypowy sposób na gotowanie kukurydzy, dzięki któremu będzie jeszcze smaczniejsza. Warto się pospieszyć Sezon na zbiory pysznych kolb kukurydzy trwa w sierpniu i we wrześniu. Pamiętaj, żeby przechowywać ją w lodówce, bo pozostawiona na kuchennym […]

15 kulinarnych trików, które każdego amatora zamienią w mistrza patelni

1. Zamiast tortilli użyj kapusty lub sałaty Takie roladki świetnie sprawdzą się w roli przekąsek. Pamiętaj, żeby dodać do nich sos. 2. Krajalnicą do jajek szybko pokroisz pieczarki na równe części 3. Aby śniadanie dłużej pozostało ciepłe, połóż talerz z jedzeniem na garnku, w którym gotowałeś jajka 4. Dzięki butelce skleisz pierożki 5. Sposób na […]

12 trików które ułatwią Ci pracę w kuchni. Praktyczne rozwiązania są najlepsze!

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają życie są zawsze pożądane i nigdy nie jest ich za wiele. W końcu ułatwianie sobie pracy jest zawsze w cenie. Zobacz te kilka prostych i niezwykle przydatnych trików, których nie powstydziłby się żaden zawodowy kucharz! #1 Zachowaj jajka jeszcze dłużej w świeżości! Kupiłeś zapas jajek i chcesz przedłużyć ich żywotność? Dokładnie […]

zamknij