14 trików, które usprawnią pieczenie. Twoje wypieki będą jeszcze smaczniejsze!

Pieczenie potrafi być naprawdę czasochłonnym zajęciem. Zanim jednak zanurzysz ręce w mące zerknij na kilka ułatwień, które dla Ciebie przygotowaliśmy.

#1 Użyj musu jabłkowego zamiast oleju

Mniej tłuszczu, więcej owoców- idealny zestaw do jabłecznika! Na 1 szklankę oleju użyj 3/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego.

thehappyhousewife.com

#2 Sięgnij po fasolę

Będzie idealnym zamiennikiem mąki podczas pieczenia brownie. Nadaje sporą kleistość i jest bardzo zdrowa!

anediblemosaic

#3 Użyj folii aluminiowej

Kiedy Twoja blacha jest za duża, a przepis ewidentnie wymaga mniejszych wymiarów: sięgnij po folię aluminiową.

tiphero

#4 Korzystaj z zamienników jajek

Jajka pojawiają się praktycznie w każdym przepisie. Niestety, same nie przychodzą do naszej lodówki. Jeśli zabraknie Ci jak- sięgnij po ich zamienniki.

thekitchn.

#5 Uniknij zatłuszczonego blatu

Kiedy musisz spryskać naczynie olejem to zrób to na…otwartych drzwiach zmywarki. Unikniesz bałaganu!

#6 Szybkie masło

Czas zabrać się za pieczenie, a okazuje się, że zapomniałeś wyjąć masło? Wlej do szklanki gorącą wodę, poczekaj, wylej i przykryj rozgrzanym szkłem masło.

smartschoolhouse.com

#7 Sięgnij po rękaw cukierniczy

Nawet najprostsze babeczki zyskają dużo wdzięku, gdy udekorujesz go kremem. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, jak to zrobić.

#8 Alternatywa dla mąki

Przygotuj swoją własną alternatywę. Możesz łatwo zrobić mąkę owsianą, jaglaną i orzechową za pomocą blendera lub robota kuchennego. Dodaj potrzebną ilość, aż stanie się drobnym proszkiem i gotowe.

#9 Twoje ciasteczka dłużej będą miękkie!

Wystarczy że włożysz je do pojemnika razem z kromką chleba.

taste of home

#10 Zapobiegaj cukrowej bryle

Wsyp do miski blok twardego cukru i spryskaj kilkoma łyżeczkami wody. Przykryj wilgotnym ręcznikiem papierowym i włóż do mikrofalówki na 30 sekund. Powtarzaj podgrzewanie, aż cukier będzie miękki.

daffodilkitchen

#11 Koniec z latającą miską

Podczas mieszania Twoja miska wędruje po całym stole? Zanim pomyślisz o wyhodowaniu trzeciej ręki: spróbuj inaczej. Po prostu podłóż pod miskę wilgotną kuchenną ścierkę.

taste of home

#12 Urocze ciasteczka

Jako formę wykorzystaj nakrętkę ze słoika. W ten sposób uzyskasz fantastyczne, drobne ciasteczka. Zarówno mali jak i Ci więksi goście będą zachwyceni!

Tiphero

#13 Idealne masło orzechowe

Chcesz upiec ciasteczka z masłem orzechowym, ale po raz kolejny na górze słoika znajduje się sam olej? Chociaż samo mieszanie nie jest trudne to i tak można tego uniknąć- obróć słoik do góry nogami!

bonappetit.com, betterbe.co

#14 Za dużo składników

W pieczeniu w dużej mierze chodzi o proporcje. Dlatego jeśli dodajesz szklankę, to jest to szklanka, bez górki 🙂


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×