×

14 trików, które usprawnią pieczenie. Twoje wypieki będą jeszcze smaczniejsze!

Pieczenie potrafi być naprawdę czasochłonnym zajęciem. Zanim jednak zanurzysz ręce w mące zerknij na kilka ułatwień, które dla Ciebie przygotowaliśmy.

#1 Użyj musu jabłkowego zamiast oleju

Mniej tłuszczu, więcej owoców- idealny zestaw do jabłecznika! Na 1 szklankę oleju użyj 3/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego.

thehappyhousewife.com

#2 Sięgnij po fasolę

Będzie idealnym zamiennikiem mąki podczas pieczenia brownie. Nadaje sporą kleistość i jest bardzo zdrowa!

anediblemosaic

#3 Użyj folii aluminiowej

Kiedy Twoja blacha jest za duża, a przepis ewidentnie wymaga mniejszych wymiarów: sięgnij po folię aluminiową.

tiphero

#4 Korzystaj z zamienników jajek

Jajka pojawiają się praktycznie w każdym przepisie. Niestety, same nie przychodzą do naszej lodówki. Jeśli zabraknie Ci jak- sięgnij po ich zamienniki.

thekitchn.

#5 Uniknij zatłuszczonego blatu

Kiedy musisz spryskać naczynie olejem to zrób to na…otwartych drzwiach zmywarki. Unikniesz bałaganu!

#6 Szybkie masło

Czas zabrać się za pieczenie, a okazuje się, że zapomniałeś wyjąć masło? Wlej do szklanki gorącą wodę, poczekaj, wylej i przykryj rozgrzanym szkłem masło.

smartschoolhouse.com

#7 Sięgnij po rękaw cukierniczy

Nawet najprostsze babeczki zyskają dużo wdzięku, gdy udekorujesz go kremem. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, jak to zrobić.

#8 Alternatywa dla mąki

Przygotuj swoją własną alternatywę. Możesz łatwo zrobić mąkę owsianą, jaglaną i orzechową za pomocą blendera lub robota kuchennego. Dodaj potrzebną ilość, aż stanie się drobnym proszkiem i gotowe.

#9 Twoje ciasteczka dłużej będą miękkie!

Wystarczy że włożysz je do pojemnika razem z kromką chleba.

taste of home

#10 Zapobiegaj cukrowej bryle

Wsyp do miski blok twardego cukru i spryskaj kilkoma łyżeczkami wody. Przykryj wilgotnym ręcznikiem papierowym i włóż do mikrofalówki na 30 sekund. Powtarzaj podgrzewanie, aż cukier będzie miękki.

daffodilkitchen

#11 Koniec z latającą miską

Podczas mieszania Twoja miska wędruje po całym stole? Zanim pomyślisz o wyhodowaniu trzeciej ręki: spróbuj inaczej. Po prostu podłóż pod miskę wilgotną kuchenną ścierkę.

taste of home

#12 Urocze ciasteczka

Jako formę wykorzystaj nakrętkę ze słoika. W ten sposób uzyskasz fantastyczne, drobne ciasteczka. Zarówno mali jak i Ci więksi goście będą zachwyceni!

Tiphero

#13 Idealne masło orzechowe

Chcesz upiec ciasteczka z masłem orzechowym, ale po raz kolejny na górze słoika znajduje się sam olej? Chociaż samo mieszanie nie jest trudne to i tak można tego uniknąć- obróć słoik do góry nogami!

bonappetit.com, betterbe.co

#14 Za dużo składników

W pieczeniu w dużej mierze chodzi o proporcje. Dlatego jeśli dodajesz szklankę, to jest to szklanka, bez górki 🙂

 

Wybrane dla Ciebie

W ten sposób zrobisz błyskawicznie dużą ilość naleśników. Bez bałaganu i brudnych naczyń!

Kto nie kocha naleśników? Czasami ich -przygotowanie potrafi pochłonąć sporo czasu. Mamy dla Ciebie patent na błyskawiczne przygotowanie naleśników w ilościach niemal hurtowych. Przygotuj butelkę po wodzie mineralnej oraz lejek Do środka dodaj wszystkie składniki według Twojego ulubionego przepisu, pamiętając, aby suche składniki jako pierwsze trafiły do butelki. Zakręć butelkę, a następnie energicznie ją potrząśnij, […]

11 mało znanych zastosowań papieru do pieczenia. Przyda się na wiele sposobów!

Papier do pieczenia kojarzy nam się głównie, a to niespodzianka, z pieczeniem. Okazuje się jednak, że ma naprawdę wiele zastosowań w kuchni i warto mieć go w szufladzie. #1 Czysty i błyszczący kran To już nie musi być tylko niespełnione marzenie. Zarówno Twój kuchennych, jak i łazienkowy kran może wyglądać jak nowy, nawet po wielu […]

12 nawyków kulinarnych, które wprawiłyby w osłupienie Roberta Makłowicza. Pora na zmianę!

Niektóre błędy popełniamy automatycznie, inne notorycznie powtarzamy przez lata i nie zdajemy z nich sobie sprawy 1. Pieczenie ziemniaków zaraz po obraniu – błąd Aby ziemniaki były chrupiące, włóż je na 30 minut do wody. Następnie umyj, wytrzyj i dopiero wówczas pokrój i upiecz. 2. Przechowywanie żywności w otwartych puszkach – błąd Jedzenie w otwartych […]

Nietypowy patent na gotowanie kukurydzy. Będzie jeszcze smaczniejsza!

Sezon na kukurydzę w pełni. Nie trwa jednak za długo, więc warto w pełni go wykorzystać. Mamy dla Ciebie dość nietypowy sposób na gotowanie kukurydzy, dzięki któremu będzie jeszcze smaczniejsza. Warto się pospieszyć Sezon na zbiory pysznych kolb kukurydzy trwa w sierpniu i we wrześniu. Pamiętaj, żeby przechowywać ją w lodówce, bo pozostawiona na kuchennym […]

15 kulinarnych trików, które każdego amatora zamienią w mistrza patelni

1. Zamiast tortilli użyj kapusty lub sałaty Takie roladki świetnie sprawdzą się w roli przekąsek. Pamiętaj, żeby dodać do nich sos. 2. Krajalnicą do jajek szybko pokroisz pieczarki na równe części 3. Aby śniadanie dłużej pozostało ciepłe, połóż talerz z jedzeniem na garnku, w którym gotowałeś jajka 4. Dzięki butelce skleisz pierożki 5. Sposób na […]

13 trików z alkoholem, które przydadzą się na niejednej imprezie. Skorzystasz z nich nie raz!

Sporo z nas sięga czasem po odrobinę alkoholu. Oczywiście, najważniejsze jest to, żeby robić to z głową! Mamy dla Ciebie kilka trików, które sprawią, że zostaniesz królem imprezy. 1. Miarka na kubkach pomoże ci wlać odpowiednią ilość danego trunku 2. Jeśli chcesz szybko schłodzić piwo owiń je mokrym papierem i wstaw do zamrażalnika na kilka […]

zamknij