NewsyPokazała, jak wyglądają truskawki pod mikroskopem. "Nigdy więcej ich nie zjem"

Pokazała, jak wyglądają truskawki pod mikroskopem. "Nigdy więcej ich nie zjem"

Jak wyglądają truskawki pod mikroskopem? - Pyszności; Fot. Adobe Stock/TikTok: thatnatchats (screenshot)
Jak wyglądają truskawki pod mikroskopem? - Pyszności; Fot. Adobe Stock/TikTok: thatnatchats (screenshot)
19.04.2023 08:35

Trukawki, a dokładniej robaki je zamieszkujące, podbijają media społecznościowe. Bez końca można wyliczać liczne publikacje na TikToku, Instagramie czy YouTubie, prezentujące małe, wijące się w słodkich owocach żyjątka. Jedni żartują, że to kolejne źródło białka, kolejni - że więcej nie tkną truskawek. O co tyle szumu? Zobaczcie nagrania wideo. 

Nie widać ich gołym okiem, a i pod mikroskopem są ledwo widoczne. Robaki na truskawkach budzą obrzydzenie i zniechęcają raz na zawsze do ponownego sięgnięcia po słodki owoc. Mimo że nie prezentują się szczególnie przyjaźnie, nie szkodzą naszemu zdrowiu. Owoce i warzywa są "nosicielami" pozostałości po pestycydach i bakterii, które - w przeciwieństwie do małych żyjątek - stanowią realne niebezpieczeństwo. I to dlatego powinniśmy dbać o to, by zawsze przed zjedzeniem je dokładnie wymyć.

Truskawki pod mikroskopem. "Nigdy więcej nie zjem truskawek"

W sieci krąży mnóstwo filmików, ukazujących wijące się robaczki, które pojawiają się po zanurzeniu truskawek w wodzie wymieszanej z sodą oczyszczoną. Swoim doświadczeniem podzieliła się też tiktokerka Seleste Radcliffe. Owoce postanowiła potraktować roztworem wody z solą. Na udostępnionym filmiku widać, jak na truskawkach - po styczności z mieszaniną - zaczynają pojawiać się malutkie robaczki. Filmik tiktokerki stał niemałym hitem - licznik wyświetleń nabił już blisko trzy miliony. Nie jest to jednak nowe odkrycie, rolnicy od lat psikają owoce roztworem soli, aby pozbyć się szkodników z upraw.

Truskawkom z bliska postanowiła przyjrzeć się thatnatchats, kolejna twórczyni wideo na TikToku, która zdobyła popularność pokazując pod mikroskopem najróżniejsze rzeczy. Jak widzimy na udostępnionym przez nią nagraniu, na kawałkach truskawek roi się od niewielkich żyjątek. Komentujących mocno obrzydził ich widok. "Nigdy więcej nie zjem truskawek" - pisali. Czy faktycznie jest się czego bać?

Czy robaki, znajdujące się w truskawach, są niebezpieczne?

Jak się okazuje, truskawkowy kolonizator widoczny na nagraniu to w rzeczywistości muszka plamista, czyli muszka owocówka, która lubi składać jaja pod skórką truskawek i innych jagód. Takie robaki w truskawkach nie są rzadkością i nie są też niczym niepokojącym. Faktycznie, mogą wywoływać obrzydzenia, ale to jedyny negatywny wpływ, jaki mogą mieć na człowieka. Nie ma dowodów na to, że spożywanie tych intruzów owocowych, które poniekąd są nieodłączną częścią spożywania żywności uprawianej na polu, jest szkodliwe.

- Jeśli jesz świeże produkty, jesz robaki - powiedział CNN Greg Loeb, entomolog i profesor na Cornell University. - Czasami my, entomolodzy, żartujemy, że hej, to tylko trochę więcej białka (...) Ale tak naprawdę chodzi o to, że na większości owoców czy warzyw są takie organizmy. Zjedzenie tych robaków nie sprawi, że zachorujesz - skwitował.

Nie zmienia to faktu, że owoce i warzywa trzeba myć przed spożyciem. To głównie ze względu na niebezpieczne dla zdrowia pesycydy czy bakterie. Truskawki najlepiej potraktować najpierw roztworem zasadowym, a następnie kwaśnym. W pierwszym przypadku moczymy je w wodzie wymieszanej z sodą oczyszczoną. Następnie należy je wypłukać i wrzucić do drugiej kąpieli - mieszaniny wody z odrobiną octu jabłkowego. W każdym roztworze owoce powinny spędzić około 5 minut, a na koniec powinniśmy je opłukać pod bieżącą wodą. Nie zaleca się moczenia truskawek w słonej wodzie, ponieważ ta znacząco wpłynie na ich smak.

Zobacz przepis na tęczową zapiekankę: 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także