PrzepisTruskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem

Truskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem

Truskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem. Fot. Pexels
Truskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem. Fot. Pexels

Sezon na truskawki wystartował. Na bazarkach, w warzywniakach i supermarketach dostaniemy pyszne polskie owoce. Nie wszyscy wiemy jednak, że warto posypać truskawki solą. Dla niektórych brzmi to absurdalnie, ale sprawdziliśmy ten sposób i również jesteśmy zaskoczeni jego działaniem. Nie będziemy już posypywać tych owoców cukrem. Dlaczego? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Wyczekiwanie na świeże truskawki prosto z krzaków to istna katorga. Na szczęście powoli nadchodzi lato, a wraz z nim te pyszne owoce. Nareszcie będziemy mogli rozsmakować się w tych wspaniałych, soczystych owocach. Jeśli jednak zdarzy się nam kupić truskawki, których słodycz będzie zbyt głęboko ukryta, jest na łatwy sposób.

Truskawki z solą. Świetny patent na pyszne owoce

Większość z nas je truskawki z cukrem, jednak okazuje się, że sposób z posypywaniem ich solą, jest równie dobry, choć na początku może brzmieć nieco absurdalnie. Okazuje się jednak, że ta najpopularniejsza przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni, sprawi, że wcale nie będą słone tylko słodkie! Fruktoza zawarta w truskawkach w połączeniu z sodem będzie jeszcze intensywniejsza w smaku. Wystarczy zatem posypać owoce delikatnie solą, wymieszać i zjeść na swój ulubiony sposób.

Truskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem. Fot. Pexels
Truskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem. Fot. Pexels

Jak dokładnie umyć truskawki? Do tej pory robiliście to źle

Wydawać by się mogło, że mycie truskawek jest jedną z najprostszych czynności. Okazuje się jednak, że sama woda nie wystarczy. Gdy woda, w której moczyliśmy owoce, jest mętna, oznacza to, że były najprawdopodobniej pryskane. Nie możemy więc poprzestać jedynie na wodzie. Należy wymoczyć je w wodzie z octem (proporcje 3:1) przez kilka minut, a następnie przełożyć do roztworu wody z sodą (łyżeczka na litr). Po kilku minutach dokładnie je płuczemy, a następnie suszymy.

Dzięki tym czynnościom mamy pewność, że owoce będą nadawać się do spożycia, a my się nie rozchorujemy. Smacznego!

Truskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem. Fot. Pexels
Truskawki posyp szczyptą soli. Zdziwisz się efektem. Fot. Pexels
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także