NewsyUchodzi za warzywo drugiej kategorii. Daria Ładocha radzi, by jeść codziennie

Uchodzi za warzywo drugiej kategorii. Daria Ładocha radzi, by jeść codziennie

Daria Ładocha mówi, że Tajowie zazdroszczą nam kalarepy - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook
Daria Ładocha mówi, że Tajowie zazdroszczą nam kalarepy - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook
22.05.2023 07:19, aktualizacja: 22.05.2023 08:22

Okej, bądźmy zupełnie szczerzy: to warzywo nie znalazłoby się ani na podium popularności wśród Polaków, ani nawet na podium warzywnego konkursu piękności. Ale przecież nie wolno oceniać książki po okładce. O tym, że pod niepozorną otoczką kalarepy znajduje się mnóstwo cennych wartości odżywczych, wie też Daria Ładocha. Dziennikarka poleca to warzywom wszystkim i twierdzi, że Tajowie bardzo go nam zazdroszczą. 

Wiosna to początek sezonu na młodą kalarepkę, z czego z całą pewnością nie omieszka skorzystać Daria Ładocha. Według gwiazdy to warzywo powinno znajdować się w naszym menu choćby codziennie. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Dwie rzeczy. Po pierwsze, kalarepa jest warzywem skrajnie niskokalorycznym, bo w 100 gramach produktu znajduje się jedynie 27 kcal. Po drugie, kalarepa zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego, wspierającego pracę jelit.

Daria Ładocha zachwyca się kalarepą - Pyszności; foto: Canva
Daria Ładocha zachwyca się kalarepą - Pyszności; foto: Canva

Te dwie właściwości kalarepy świadczą o tym, że jest to warzywo wprost stworzone dla osób przebywających na dietach. Jedzona — najlepiej na surowo — kalarepa stanowi doskonałą przekąskę, składnik sałatek, czy nawet kanapkowy topping. Daria Ładocha znajduje dla niej jeszcze jedno zastosowanie.

"Kup kalarepę na straganie jeszcze dziś i przekonaj się jak działa, a przede wszystkim jaka jest pyszna. Tajowie byli zachwyceni jej smakiem. Często dodaje ją do curry, jest świetnym, chrupkim elementem. Polecam ją też do risotto" - czytamy cytowaną przez portal kuchnia.fakt.pl dziennikarkę.

I od razu pędzimy z małym sprostowaniem. Tajowie doskonale znają kalarepę i wykorzystują ją w swojej kuchni. Pewna para popularnych podróżników, prowadząca blog "Addicted 2 Travel", przywiozła nawet z Tajlandii przepis na tamtejszą sałatkę — SOM TAM — z wykorzystaniem kalarepy. Oto on!

Tajska sałatka SOM TAM

Składniki:

  • 1 średnia kalarepa
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki trzcinowego
  • sok z jednej limonki
  • chilli — według upodobań

Sposób przygotowania:

Daria Ładocha poleca jak najczęściej jeść kalarepę - Pyszności; foto: Canva
Daria Ładocha poleca jak najczęściej jeść kalarepę - Pyszności; foto: Canva

Kalarepę i marchew obierz, umyj i pokrój w słupki. Czosnek i chilli drobno posiekaj, a następnie zgnieć razem w moździerzu. Do tej mieszanki dodaj też orzeszki, sos rybny, cukier trzcinowy i sok z jednej limonki. Tak przygotowanym sosem zalej kalarepę i marchewkę. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także