InspiracjeCo Ukraińcy jedzą na Wielkanoc? Najlepsze przepisy, które możesz przemycić do swojej kuchni

Co Ukraińcy jedzą na Wielkanoc? Najlepsze przepisy, które możesz przemycić do swojej kuchni

Ukraińskie potrawy wielkanocne - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Ukraińskie potrawy wielkanocne - Pyszności; Fot. Adobe Stock
08.04.2023 14:05

Ukraińskie potrawy wielkanocne różnią się od tradycyjnych polskich, chociaż wskazać też można kilka podobieństw. Na ukraińskim świątecznym stole stawia się zwykle barszcz czerwony, kotlety z kaszy gryczanej i - rzecz jasna - słodką paschą. Zobacz najlepsze przepisy, które możesz przemycić do swojej kuchni.

Zmartwychwstanie Chrystusowe, nazywane również Zmartwychwstaniem Pańskim lub Paschą Chrystusową to najważniejsze święto dla chrześcijan, zarówno tych z zachodu jak i wschodu. „Święto Świąt”, jak nazywają prawosławni Wielkanoc Prawosławną, przypada w pierwszą niedzielę po pełni księżyca według kalendarza juliańskiego. W 2023 roku Wielkanoc Prawosławna przypada na 16 kwietnia (niedziela).

Co Ukraińcy jedzą na Wielkanoc? Przepisy na sałatki

Wielu Ukraińców święta te spędzi w Polsce. Potrawy wielkanocne, które serwują, różnią się od polskich, ale wskazać też można kilka podobieństw. Babka, wędliny, jajka czy chrzan łączą kuchnie polską z ukraińską i w obu stanowią ważny element świętowania Wielkanocy.

Na stołach pojawiają się sałatki z majonezem - w Polsce króluje jarzynowa, za wschodnią granicą zaś - sałatka Olivier, przypominająca jarzynową z dodatkiem mięsnym.

Odpowiednikiem polskiej pisanki jest pysanka. To nic innego jak dekoracyjne jajka, barwione i zdobione ręcznie złożonymi wzorami. Warto wspomnieć też o popularnej, zwłaszcza w święta, sałatce z... mięsem i kiszoną kapusta. Smerenczyna - bo o niej mowa - to połączenie kiszonej kapusty, marchewki, cebuli, ogórka, jajek, gotowanego mięsa (zwykle wieprzowego) i kwaśnej śmietany lub majonezu. Czasami dodaje się do niej również chrzan lub musztardę, aby nadać jej ostrego smaku.

Ukraińskie potrawy wielkanocne - sałatka Olivier - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Ukraińskie potrawy wielkanocne - sałatka Olivier - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Ukraińskie potrawy wielkanocne: gołąbki, barszcz czerwony i kasza gryczana

Holubtsi przypominają polskie gołąbki. Potrawa ta składa się z gotowanych liści kapusty nadziewanych farszem z mięsa, cebuli, ryżu i przypraw. Kapusta, która służy jako osłonka do farszu, jest najczęściej kiszona, ale można też użyć świeżej. Po nałożeniu farszu, liście kapusty są składane i formowane w kulki, a następnie gotowane w bulionie lub pieczone w piekarniku. Holubtsi podaje się z sosem pomidorowym lub kwaśną śmietaną, a czasem z dodatkiem zasmażki.

Hreczanyki są znane nie tylko za wschodnią granicą. Te kotlety z kaszy gryczanej i mielonego mięsa często podaje się na Podkarpaciu, zwłaszcza w Bieszczadach. Serwuje się je z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym, niekiedy też z ziemniakami i surówką. To bardzo popularne w Ukrainie danie, często przyrządzane właśnie na święta Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.

Nie można nie wspomnieć także o borszczu. W Ukrainie (ale również w niektórych regionach Polski) podczas świąt wielkanocnych zajada się treściwy barszcz czerwony. Podaje się go w towarzystwie ziemniaków i kwaśnej śmietany.

Holubtsi przypominają polskie gołąbki - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Holubtsi przypominają polskie gołąbki - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Ukraiński świąteczny stół. Bakaliowe desery

Jeśli mowa o deserach, wśród najbardziej popularnych wielkanocnych ukraińskich ciast wymienić należy oczywiście paschę, powstającą na bazie tradycyjnego sera twarogowego wymieszanego z jajami, cukrem i rodzynkami. Całość jest uformowana w charakterystyczny kształt stożka lub piramidy.

Zarówno na polskie, jak i ukraińskie stoły podaje się babkę. Tradycyjna ukraińska babka to słodkie drożdżowe ciasto z dodatkiem bakalii i rodzynek. Jest jeszcze kulich - również drożdżowy z suszonymi owocami i orzechami, zwykle w kształcie stożka.

Zobacz także przepis na ekspresową babkę marmurkową. Zrobisz ją w pięć minut: 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także