NewsyTwój piekarnik może posiadać funkcję, o której nie masz pojęcia. Jest bardzo użyteczna

Twój piekarnik może posiadać funkcję, o której nie masz pojęcia. Jest bardzo użyteczna

Twój piekarnik może posiadać funkcję, o której nie masz pojęcia. Jest bardzo użyteczna
Frania
01.10.2022 12:39, aktualizacja: 01.10.2022 17:57

W każdej kuchni można znaleźć piekarnik. I jego obsługa z pozoru wydaje się wręcz banalna. Bo co może być skomplikowane we włożeniu formy do pieczenia i ustawieniu odpowiedniego programu i temperatury?

Jak się okazuje, nie jest to do końca wcale takie oczywiste. Wiele osób zapomina o bardzo ważnej funkcji naszego sprzętu, która może okazać się naprawdę przydatna.

Jaki więc błąd popełniamy? Otóż nie wykorzystujemy dna piekarnika, na którym możemy przygotować przepyszne danie.

Korzyści jest tak wiele!

Profesjonalni kucharze uważają, że ten sposób pieczenia jest odpowiedni dla takich dań jak indyk, pizza, czy domowej roboty chleb.

Obraz

Dzięki pieczeniu na dnie piekarnika, nasze danie nagrzewa się równomiernie i wychodzi z piekarnika w idealny stanie! Koniec z niedopieczeniem z jednej strony, czy też spaloną potrawą z wierzchu.

Zaprezentowana metoda sprawi, że pieczone warzywa będą chrupiące, a mięso jednocześnie jedwabiste w środku i złociste z zewnątrz. Czego chcieć więcej?

Obraz

Uwaga!

Zanim wykorzystasz naszą metodę, musisz sprawdzić jak jest zbudowany Twój piekarnik. Istnieje możliwość, że nie będziesz mogła z niej skorzystać w ogóle. Po pierwsze, sprawdź czy jego metalowe dno jest wystarczająco mocne. Po drugie, niektóre naczynia nie radzą sobie z wysokimi temperaturami, dlatego musisz uważać z czego korzystasz przy pieczeniu.

Mała wskazówka na sam koniec ? Metalowe, ciemne naczynia szybciej pochłaniają ciepło. Dlatego lepiej korzystać z jasnych, metalowych form.

Istnieje również możliwość, że Twój piekarnik posiada otwory wentylacyjne na dnie, co może okazać się problematyczne w przypadku zablokowania (problemy z bezpieczeństwem). Najczęściej tego typu rozwiązania można spotkać w piekarnikach gazowych.

Nawet jeśli w Twoim piekarniku pieczenie na dnie okaże się niemożliwe, mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Zawsze możesz skorzystać z najniższego poziomu, dzięki czemu Twoje danie będzie chrupiące i pyszne jednocześnie!

Koniecznie daj znać co myślisz o tej technice!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także