Piekarnik ma ukrytą funkcję, która ułatwia pieczenie i czyszczenie. Niemal nikt o niej nie wie

Ukryta funkcja piekarnika - Pyszności; Foto: Canva
Ukryta funkcja piekarnika, która ułatwia gotowanie i czyszczenie. Nawet zwykły sprzęt skrywa przydatne tajemnice, które ułatwią Ci codzienne używanie.
Piekarnik to sprzęt, bez którego nie wyobrażamy sobie naszej kuchni. Pieczemy w nim desery, przygotowujemy obiady i podgrzewamy posiłki. Okazuje się, że skrywa on dwie praktyczne funkcje, o których nie wie wielu z nas.
Pyroliza piekarnika
Wystarczy chwila nieuwagi i piekarnik pokrywa się przypalonym brudem. Jego szorowanie i czyszczenie potrafi być naprawdę czasochłonne i uciążliwe. Zanim jednak chwycisz za środki chemiczne i druciak- wykorzystaj funkcję pirolizy.
Wyświetl ten post na Instagramie
Pyroliza to inaczej destylacja rozkładowa. Polega ona na mocnym rozgrzaniu wnętrza piekarnika. Drzwiczki na ten czas blokują się, aby uniemożliwić przypadkowe otwarcie. Znajdujący się w środku tłuszcz i zabrudzenia zamieniają się w popiół. Na koniec a koniec wybrany tryb czyszczący schładza wnętrze piekarnika, a Ty możesz wygarnąć powstały popiół bez żadnego wysiłku. Pirolizę piekarnika powinno przeprowadzać się co 1-2 miesiące, aby utrzymać nasz sprzęt w dobrym stanie.
Alternatywą dla pyrolizy jest usuwanie zabrudzeń przy pomocy funkcji „para”. Znajduje się ona w nieco nowocześniejszych sprzętach. Para wodna zmiękcza przypalone zabrudzenia.
Ukryta funkcja piekarnika

Ukryta funkcja piekarnika- Pyszności
Kolejnym przydatnym tipem na korzystanie z piekarnika jest odpowiednie użytkowanie dolnej szuflady. Dla wielu osób pełni ona funkcją szafki na garnki, rondle i patelnie. To jednak błąd. Szuflada pod piekarnikiem służy do utrzymywania odpowiedniej temperatury dań. Możesz do niej włożyć ugotowane ziemniaki, gdy mięso w piekarniku jeszcze się piecze lub przechować zapiekankę makaronową, gdy czekasz jeszcze na powrót członka rodziny. Dzięki temu nie musisz podgrzewać jedzenia- ciepło płynące od włączonego piekarnika podtrzyma temperaturę w szufladzie.
Producenci piekarników nie tylko wspominają, że szuflada służy do podgrzewania, ale wręcz nie zalecają przechowywać tam swoich garnków i patelni.
Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i kapustą znajdziesz na naszym kanale YouTube
Komentarze