Piekarnik ma ukrytą funkcję, która ułatwia pieczenie i czyszczenie. Niemal nikt o niej nie wie

Ukryta funkcja piekarnika

Ukryta funkcja piekarnika - Pyszności; Foto: Canva

Ukryta funkcja piekarnika, która ułatwia gotowanie i czyszczenie. Nawet zwykły sprzęt skrywa przydatne tajemnice, które ułatwią Ci codzienne używanie.

Piekarnik to sprzęt, bez którego nie wyobrażamy sobie naszej kuchni. Pieczemy w nim desery, przygotowujemy obiady i podgrzewamy posiłki. Okazuje się, że skrywa on dwie praktyczne funkcje, o których nie wie wielu z nas.

Pyroliza piekarnika

Wystarczy chwila nieuwagi i piekarnik pokrywa się przypalonym brudem. Jego szorowanie i czyszczenie potrafi być naprawdę czasochłonne i uciążliwe. Zanim jednak chwycisz za środki chemiczne i druciak- wykorzystaj funkcję pirolizy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Łukasz Pawlak (@ukcio_89)

Pyroliza to inaczej destylacja rozkładowa. Polega ona na mocnym rozgrzaniu wnętrza piekarnika. Drzwiczki na ten czas blokują się, aby uniemożliwić przypadkowe otwarcie. Znajdujący się w środku tłuszcz i zabrudzenia zamieniają się w popiół. Na koniec a koniec wybrany tryb czyszczący schładza wnętrze piekarnika, a Ty możesz wygarnąć powstały popiół bez żadnego wysiłku. Pirolizę piekarnika powinno przeprowadzać się co 1-2 miesiące, aby utrzymać nasz sprzęt w dobrym stanie.

Alternatywą dla pyrolizy jest usuwanie zabrudzeń przy pomocy funkcji „para”. Znajduje się ona w nieco nowocześniejszych sprzętach. Para wodna zmiękcza przypalone zabrudzenia.

Ukryta funkcja piekarnika

Ukryta funkcja piekarnika- Pyszności

Kolejnym przydatnym tipem na korzystanie z piekarnika jest odpowiednie użytkowanie dolnej szuflady. Dla wielu osób pełni ona funkcją szafki na garnki, rondle i patelnie. To jednak błąd. Szuflada pod piekarnikiem służy do utrzymywania odpowiedniej temperatury dań. Możesz do niej włożyć ugotowane ziemniaki, gdy mięso w piekarniku jeszcze się piecze lub przechować zapiekankę makaronową, gdy czekasz jeszcze na powrót członka rodziny. Dzięki temu nie musisz podgrzewać jedzenia- ciepło płynące od włączonego piekarnika podtrzyma temperaturę w szufladzie.

Producenci piekarników nie tylko wspominają, że szuflada służy do podgrzewania, ale wręcz nie zalecają przechowywać tam swoich garnków i patelni.

Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i kapustą znajdziesz na naszym kanale YouTube

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×