Kategorie PrzepisySłodkości

Polski Internet zalały przepis na „nowoczesny” Kogel-Mogel! Jedliście go w takiej wersji?

Kto z nas nie zna kogla-mogla? Kręcony przez mamę i babcie, jako odpowiedź na dziecięce prośby o deser. Znakomicie zaspokajał zapotrzebowanie na cukier w czasach, gdy sklepy nie oferowały szerokiej gamy ciast i batoników.

Polski Internet zalały przepis na „nowoczesny” Kogel-Mogel! Jedliście go w takiej wersji?
źródło: Freepik

Kogel-mogel jest jednym z najprostszych i jednocześnie przepysznych deserów, który rozgościł się w naszych domach kilkadziesiąt lat temu.
Teraz czas nieco go odświeżyć i pokazać młodszemu pokoleniu, co jadaliśmy dawniej.

Zobacz, jak przygotować kogel-mogel w odmienionej wersji!

Potrzebujesz:

Pewne rzeczy nie potrzebują zmian…

  • 2 żółtka
  • cukier

A niektóre mogą jedynie udoskonalić:

  • lody waniliowe lub śmietankowe
  • kilka listków mięty
  • świeże owoce: maliny, borówki, jeżyny- co tylko lubisz!

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę
  2. Przelej do kokilek lub małych foremek do pieczenia
  3. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 8-9 minut.
  4. Podaj na ciepło z gałką lodów, listkami mięty i świeżymi owocami

I gotowe! Prawda, że bardzo proste? Przygotujesz ten deser błyskawicznie, a w zapieczonej formie będzie wyglądał bardzo elegancko.

Polski Internet zalały przepis na „nowoczesny” Kogel-Mogel! Jedliście go w takiej wersji?
źródło: avanturasensocina

Gwarantujemy, że młodsze pokolenie ze smakiem pochłonie swoją porcję, a w starszym obudzą się miłe wspomnienia, prosto z rodzinnego domu.
Smacznego!

Znaleźliśmy dla Was parę inspiracji na „odpicowany” Kogel-Mogel z polskich blogów:

#1 Piękny zapiekany kogel-mogel z truskawkami do „Jak gotować i nie zwariować

Polski Internet zalały przepis na „nowoczesny” Kogel-Mogel! Jedliście go w takiej wersji?
Źródło: instagram.com/gotowac_nie_zwariowac/

#2 Banalnie proste w wykonaniu: „Owoce zapiekane pod koglem moglem” od „Nie całkiem fit

Polski Internet zalały przepis na „nowoczesny” Kogel-Mogel! Jedliście go w takiej wersji?
źródło: instagram.com/nie_calkiem_fit/

#3 „Truskawki zapiekane w koglu moglu, u nas dodatkowo szybka beza z białka, całość pieczona 10 minut, w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem” – według „cynamon&wanilia

Polski Internet zalały przepis na „nowoczesny” Kogel-Mogel! Jedliście go w takiej wersji?
źródło: instagram.com/cynamonwanilia
302282