Oto jak przygotować stół przed podaniem posiłku. Koniec z wpadkami

Zrobienie obiadu to jedno. Ale zanim podasz pyszną kolację, czy też obiad, trzeba jeszcze przygotować stół. I tu mogą pojawić się schody.

Ale nie martw się ? Już za chwilę rozwiążemy ten problem, dzięki dwóm małym ściągom ? Z pewnością przydadzą się nie jeden raz ?

#1 Ułożenie na stół – śniadanie, kolacja

Jeśli przygotowujesz stół czy to na kolację, czy na śniadanie, wystarczy podstawowe ułożenie, na które składa się talerz, serwetka, widelec, nóż, łyżeczka i szklanka.

Jak to powinno wyglądać:

  1. W centralnej części umieść duży talerz.
  2. Po lewej stronie powinna znaleźć się serwetka, a na niej widelec.
  3. Natomiast po prawej nóż (ostrzem do środka) oraz łyżeczka.
  4. Nie zapomnij również o szklance na wodę. Powinna znaleźć się w prawym, górnym rogu.

#2 Ułożenie na stół – obiad

W przypadku obiadu, rozszerzamy podstawowe wyposażenie o łyżkę, lampkę na wino, talerzyk na sałatę oraz miseczkę na zupę.

Jak to powinno wyglądać:

  1. Tym razem w centralnej części umieść duży talerz. Bezpośrednio na nim ułóż mniejszy talerzyk na sałatkę oraz miseczkę na zupę.
  2. Po lewej stronie pozostaje bez zmian – serwetka, a na niej widelec.
  3. Natomiast po prawej nóż (ostrzem do środka) oraz łyżka.
  4. W prawym górnym rogu obok szklanki na wodę powinna znaleźć się lampka na wino.

Daj znać czy moja rozpiska Ci się przydała!


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×