Najlepsze potrawy z dzieciństwa. Od razu odżywają wspomnienia!

Kuchnia często była sercem domu. To właśnie tam nasze mamy i babcie wyczarowywały potrawy, których smak mamy w sobie do dzisiaj.
#1 Ciepłe lody
Słodkie i klejące- czego chcieć więcej? Hit każdej cukierni!

#2 Pampuchy
Pampuchy, bułki na parze- jak zwał, tak zwał. W moim domu podawane były zawsze na słodko, z owocowym sosem i śmietanką. Ale równie dobrze pasują do gulaszu i mięsnych sosów.

#3 Ryż z jabłkami
Gorący, pełen jabłek i cynamonu ryż, to idealne połączenie obiadu i deseru. Najlepiej smakował ten zapieczony w prodiżu!

#4 Amoniaczki
Pieczone zawsze przez moją babcię, gdy przyjeżdżałam do niej na wakacje i na święta. Aromat unosił się w całym domu!

#5 Zacierka
Zupa mleczna z lanymi kluskami to moje ulubione śniadanie z dzieciństwa.

#6 Rosół
Magiczna zupa, która pojawiała się w każdym domu w niedzielę, żeby w poniedziałek zamienić się w pomidorową.

#7 Chleb z cukrem
Prosta przekąska, popularna w czasie PRL. Czasami dochodziła do tego jeszcze śmietana.

#8 Smażone ziemniaki ze śmietaną
Jeśli z obiadu zostały ziemniaki, a w lodówce była kwaśna śmietana- kolacja mogła być tylko jedna!

#9 Ciasto z prodiża
Czy to murzynek, czy „ucierane”- z prodiża smakowało najlepiej!

#10 Makaron z truskawkami
Tak właśnie smakowało lato! Dużo truskawek, dużo śmietany- dużo pyszności.

#11 Zupa owocowa
Dla niektórych koszmar, dla innych przysmak. Do której drużyny się zaliczasz?

#12 Leniwe
Smaczne zarówno w wersji słodkiej (z cukrem i śmietaną), jak i słonej (bułka tarta).

#13 Zupa szczawiowa
Moja mama jest absolutną mistrzynią zupy szczawiowej. Obowiązkowo z jajkiem (albo dwoma).

#14 Kasza manna z sokiem
Idealnie smakowała z domowym sokiem, prosto ze spiżarni. Świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

#15 Koktajl truskawkowy
Już powoli zaczyna się sezon na truskawki, więc koktajl będzie pozycją po prostu obowiązkową.

#16 Bombery
Drożdżowe ciasto wypełnione pomidorowym farszem? Poproszę dwie porcje!

Komentarze