Sprawdzony sposób na usunięcie intensywnego zapachu z ryby. Wystarczy zwykłe mleko

Sprawdzony sposób na usunięcie intensywnego zapachu ryby - Pyszności; Fotki: Canva.com

Ryby to świetny pomysł na obiad. Jednak podczas przygotowywania potraw rybnych, często towarzyszy im intensywny zapach. W konsekwencji musimy wietrzyć całą kuchnię. Dlaczego warto namoczyć rybę w mleku? To właśnie ten zabieg pomoże w usunięciu charakterystycznego zapachu.

Ryba – skarbnica zdrowia

Dlaczego warto namoczyć rybę w mleku?

Dlaczego warto namoczyć rybę w mleku? – Pyszności

Ryby powinniśmy spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Stanowią one źródło kwasów omega – 3, witamin z grupy B oraz D, a także żelaza. Do tych najzdrowszych należą tłuste ryby morskie, takie jak np. łosoś.

Wartości prozdrowotne ryb są znane na całym świecie. W związku z tym stanowią one świetny pomysł na obiad. Jednak podczas przygotowywania potraw rybnych, często narzekamy na ich specyficzny zapach. Jak w takim razie możemy go zneutralizować?

Dlaczego warto namoczyć rybę w mleku?

Dlaczego warto namoczyć rybę w mleku

Dlaczego warto namoczyć rybę w mleku – Pyszności; Foto: Canva.com

Przed obróbką termiczną ryby, zanurz ją w zimnym mleku. Następnie odstaw ją na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie rybę dokładnie osusz. Użyj do tego ręczników papierowych. Mleko skutecznie pochłonie intensywny zapach z ryby. Polecamy również dodać zioła – wspaniale podkreślą charakter potrawy!

Jeśli nie masz przy sobie mleka użyj cebuli. Rybę obłóż plastrami cebuli i odłóż na 3 godziny do lodówki. Cebulę możesz równie dobrze zastąpić cytryną, pietruszką bądź selerem.

Jak usunąć nieprzyjemny zapach ryby z dłoni?

Nie możesz usunąć nieprzyjemnego zapachu ryby z dłoni? Mydło nie pomaga? W takim razie użyj pasty do zębów. Rozetrzyj ją dokładnie w dłoniach, a następnie wymyj ręce pod bieżącą wodą.

Jeśli nie chcesz używać pasty do zębów, użyj cytryny. Natrzyj dłonie plasterkiem owocu. Kolejnym prostym sposobem na pozbycie się rybnego zapachu z dłoni jest przygotowanie roztworu soli. Wystarczy moczyć w nim ręce przez kilka minut, a następnie umyć za pomocą mydła.

Niektórzy po przygotowaniu potraw rybnych, myją ręce w roztworze wody utlenionej. Wystarczy, że zmieszasz jedną szklankę wody z jedną łyżką wody utlenionej.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować łososia wellington – rybę pieczoną w cieście francuskim krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×