Przepis na perfekcyjne uszka Magdy Gessler. Przygotowuje je zawsze na święta

Uszka z grzybami to perfekcyjny dodatek do barszczu. Magda Gessler pokazała, jak przygotowuje je w swoim domu.

Składniki:
Ciasto:


- 0,5 kg mąki
- woda w pokojowej temperaturze
- sól


Gwarancją pysznych uszek jest ciasto. Magda Gessler nie dodaje do niego jajka ani oleju, jedynie wyrabia mąkę z wodą i odrobiną soli. Dzięki temu pozostaje ono sprężyste i delikatne.
- Mąkę wysyp na blat i zrób w niej wgłębienie.
- Dolej odrobinę wody do wgłębienia i zagarnij mąkę.
- Wodę dodawaj stopniowo, aż Twoje ciasto będzie miało sprężystą konsystencję.
- Zagnieć dobrze ciasto.
- Przykryj ciasto rozgrzaną w piekarniku szklaną miską, żeby odpoczęło.



Farsz:
- suszone borowiki
- cebula
- masło
- ziele angielskie w ziarnach i mielone
- pieprz w ziarnach
- sól
- bułka tarta



- Suszone borowiki zalej wodą, dorzuć do nich połowę cebuli, ziele angielskie w ziarnach, pieprz i większą szczyptę soli.
- Sporą ilość masła rozgrzej na patelni i zeszklij na niej ok. 1,5 cebuli (w zależności od tego, ile grzybów wybierzesz). Nie żałuj masła– to ono jest nośnikiem smaku. Schłodź usmażoną cebulę.
- Ugotowane grzyby odcedź i posiekaj. Nie wylewaj wody- przyda Ci się do farszu lub do wzbogacenia smaku innych potraw.
- Schłodzoną mocno cebulę dodaj do posiekanych grzybów.
- Dopraw szczyptą soli, mielonego ziela angielskiego (niedużo) i dodaj odrobinę bułki tartej.
- Wyrób farsz, żeby wszystkie smaki się wymieszały.



Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij kwadraciki. Napełnij je farszem, zlep jak pieroga i następnie połącz jego boki.


Komentarze