Wirtualna Polska

Przepis na perfekcyjne uszka Magdy Gessler. Przygotowuje je zawsze na święta

Przepis na perfekcyjne uszka Magdy Gessler. Przygotowuje je zawsze na święta

Uszka z grzybami to perfekcyjny dodatek do barszczu. Magda Gessler pokazała, jak przygotowuje je w swoim domu.

Wirtualna Polska

Składniki:

Ciasto:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 0,5 kg mąki
  • woda w pokojowej temperaturze
  • sól
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Gwarancją pysznych uszek jest ciasto. Magda Gessler nie dodaje do niego jajka ani oleju, jedynie wyrabia mąkę z wodą i odrobiną soli. Dzięki temu pozostaje ono sprężyste i delikatne.

  1. Mąkę wysyp na blat i zrób w niej wgłębienie.
  2. Dolej odrobinę wody do wgłębienia i zagarnij mąkę.
  3. Wodę dodawaj stopniowo, aż Twoje ciasto będzie miało sprężystą konsystencję.
  4. Zagnieć dobrze ciasto.
  5. Przykryj ciasto rozgrzaną w piekarniku szklaną miską, żeby odpoczęło.
Magda Gessler
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Farsz:

  • suszone borowiki
  • cebula
  • masło
  • ziele angielskie w ziarnach i mielone
  • pieprz w ziarnach
  • sól
  • bułka tarta
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Magda Gessler
  1. Suszone borowiki zalej wodą, dorzuć do nich połowę cebuli, ziele angielskie w ziarnach, pieprz i większą szczyptę soli.
  2. Sporą ilość masła rozgrzej na patelni i zeszklij na niej ok. 1,5 cebuli (w zależności od tego, ile grzybów wybierzesz). Nie żałuj masła– to ono jest nośnikiem smaku. Schłodź usmażoną cebulę.
  3. Ugotowane grzyby odcedź i posiekaj. Nie wylewaj wody- przyda Ci się do farszu lub do wzbogacenia smaku innych potraw.
  4. Schłodzoną mocno cebulę dodaj do posiekanych grzybów.
  5. Dopraw szczyptą soli, mielonego ziela angielskiego (niedużo) i dodaj odrobinę bułki tartej.
  6. Wyrób farsz, żeby wszystkie smaki się wymieszały.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Magda Gessler

Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij kwadraciki. Napełnij je farszem, zlep jak pieroga i następnie połącz jego boki.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przygotowane w ten sposób uszka możesz zamrozić na surowo i ugotować w dniu wigilii. Palce lizać!

Magda Gessler

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×