PoradyPrzepis na perfekcyjne uszka Magdy Gessler. Przygotowuje je zawsze na święta

Przepis na perfekcyjne uszka Magdy Gessler. Przygotowuje je zawsze na święta

Przepis na perfekcyjne uszka Magdy Gessler. Przygotowuje je zawsze na święta
Ewa
03.12.2020 18:38

Uszka z grzybami to perfekcyjny dodatek do barszczu. Magda Gessler pokazała, jak przygotowuje je w swoim domu.

Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • woda w pokojowej temperaturze
  • sól

Gwarancją pysznych uszek jest ciasto. Magda Gessler nie dodaje do niego jajka ani oleju, jedynie wyrabia mąkę z wodą i odrobiną soli. Dzięki temu pozostaje ono sprężyste i delikatne.

  1. Mąkę wysyp na blat i zrób w niej wgłębienie.
  2. Dolej odrobinę wody do wgłębienia i zagarnij mąkę.
  3. Wodę dodawaj stopniowo, aż Twoje ciasto będzie miało sprężystą konsystencję.
  4. Zagnieć dobrze ciasto.
  5. Przykryj ciasto rozgrzaną w piekarniku szklaną miską, żeby odpoczęło.
Obraz

Farsz:

  • suszone borowiki
  • cebula
  • masło
  • ziele angielskie w ziarnach i mielone
  • pieprz w ziarnach
  • sól
  • bułka tarta
Obraz
  1. Suszone borowiki zalej wodą, dorzuć do nich połowę cebuli, ziele angielskie w ziarnach, pieprz i większą szczyptę soli.
  2. Sporą ilość masła rozgrzej na patelni i zeszklij na niej ok. 1,5 cebuli (w zależności od tego, ile grzybów wybierzesz). Nie żałuj masła- to ono jest nośnikiem smaku. Schłodź usmażoną cebulę.
  3. Ugotowane grzyby odcedź i posiekaj. Nie wylewaj wody- przyda Ci się do farszu lub do wzbogacenia smaku innych potraw.
  4. Schłodzoną mocno cebulę dodaj do posiekanych grzybów.
  5. Dopraw szczyptą soli, mielonego ziela angielskiego (niedużo) i dodaj odrobinę bułki tartej.
  6. Wyrób farsz, żeby wszystkie smaki się wymieszały.
Obraz

Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij kwadraciki. Napełnij je farszem, zlep jak pieroga i następnie połącz jego boki.

Przygotowane w ten sposób uszka możesz zamrozić na surowo i ugotować w dniu wigilii. Palce lizać!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także