PrzepisW lodówce masz karpia z Wigilii i nie masz na niego pomysłu? Spróbuj tej rewolucyjnej zupy

W lodówce masz karpia z Wigilii i nie masz na niego pomysłu? Spróbuj tej rewolucyjnej zupy

Zupa z karpia - Pyszności; foto: Canva
Zupa z karpia - Pyszności; foto: Canva
26.12.2022 11:53, aktualizacja: 08.08.2023 13:14

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się jak wykorzystać resztki z karpia, które zostały ci po Wigilii, mamy dobre wieści. Części, które nie nadają się do pieczenia, lub po prostu nie zostały zjedzone możesz przerobić w pyszną potrawę. Zupa z karpia to aromatyczny i prosty w wykonaniu poświąteczny hit. 

Karpia zwykle kupujemy w całości. To oczywiście zdrowy zwyczaj, jednak wiąże się z trudnością z zagospodarowaniem tych części ryby, których nie użyjemy w standardowych, wigilijnych przepisach. Tym sposobem głowy czy ogon często lądują w koszu.

A to już problem, zwłaszcza dla tych, którzy nie znoszą marnotrawstwa w jakiejkolwiek postaci. Wigilia to w ogóle drażliwy temat, jeśli chodzi o ruch zero waste. W końcu, co oczywiste, niczego nie może zabraknąć. To jednak sprawia, że niejednokrotnie ilość przygotowanego jedzenia przekracza możliwości żołądkowe gości.

Zupa z karpia - Pyszności; foto: Canva
Zupa z karpia - Pyszności; foto: Canva

Dlatego właśnie zupa z karpia to idealny patent na zużycie rybich głów, jak również wszelkich skrawków, które zostały po Wigilii. Receptura pochodzi z Wielkopolski, gdzie chyba najbardziej nie lubi się wyrzucania jedzenia. Ciekawa przepisu? Oto on.

Zupa z karpia

Składniki:

            
  • 2 głowy karpi + ścinki i resztki takie jak ogon, kręgosłup
  • 3 marchewki
  • Pół selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych
  • Śmietana 18% do zabielenia
  • Sól, pieprz
  • koperek
  • 2 łyżki mąki
Zupa z karpia - Pyszności; foto: Canva
Zupa z karpia - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Głowy ryb oczyść z oczu i resztek skrzeli. Następnie umyj je razem z resztą ścinek i wrzuć wszystko do garnka.

Marchewki, selera i pietruszkę obierz i umyj. Nie krój ich teraz - wsadź w całości do garnka z karpiem. Dorzuć jeszcze cebulę, pora, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj całość na małym ogniu przez 45 minut.

Po tym czasie użyj sita i przelej sam bulion do drugiego garnka. Wyjmij marchewki, pokrój na małe kawałki i dodaj do zupy. To samo zrób z wrzuconymi do bulionu resztkami karpia po Wigilii. Dużo pysznego, białego mięsa wydłubiesz też z kręgosłupa, a nawet głowy.

Do szklanki z zimną wodą wsyp mąkę i roztrzep tak, by nie było żadnych grudek. Dodaj mieszankę do bulionu, ciągle mieszając. Następnie zabiel zupęśmietaną. Podawaj z posiekanym koperkiem i grzankami.

Skoro o rybach mowa, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube. Znajdziesz w nim przepis na pyszną terrinę ze śledziem. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także