11 rzeczy, które kojarzą się z wakacjami u babci. Wspomnienia wracają jak bumerang

W czasie naszego dzieciństwa jedną z głównych wakacyjnych atrakcji był wyjazd do babci. Czekała ona z utęsknieniem na swoje wnuki, żeby trochę je porozpieszczać. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka rzeczy, które kojarzą nam się z wakacjami u babci.

#1 Świeże owoce i warzywa

Pyszności z własnego ogródka, niepryskane, bez zbędnej chemii. Jabłka prosto z drzewa i kwaśne porzeczki smakowały najlepiej.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Aneta (@cale_zycie_z_roslinami)

#2 Mleko od krowy

Jedni je kochają, inni nienawidzą. Wakacje u babci na wsi pozwalały na skosztowanie takiego rarytasu, którego nie znają „mieszczuchy”.

#3 Placki z ciasta pierogowego

Skrawki ciasta podczas lepienia pierogów rzucaliśmy na gorącą kuchnię kaflową. Proste i smaczne!

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez martazabka (@martazabka)

#4 Domowe obiady

Babcia zawsze gotowała pyszne, domowe obiady. Najczęściej z dwóch dań 🙂

Kotlety mielone- Pyszności

#5 Gotowana kukurydza

Sąsiad przynosił ją prosto z pola. Dokładnie ją obieraliśmy i gotowaliśmy w wodzie z cukrem. Mniam!

#6 Puszka ze skarbami

Umówmy się- nikt nigdy nie widział w niej ciasteczek!

Puszka z nićmi- Pyszności

#7 Prawdziwa kuchnia na drewno

Uwielbiana zimną, nienawidzona latem. Ale trzeba przyznać- potrawy z niej smakowały jakoś inaczej.

#8 Nigdy lody, zawsze koperek

To zawsze było bolesne rozczarowanie latem. Babcia w ten sposób szykowała zapasy zieleniny na zimę.

#9 Kanapki krojone w kostkę

Kanapka z szynką lub serem, bez skórki, pokrojona w drobną kostkę- babcia wiedziała, jak rozpieścić swoje wnuki!

#10 Przygotowywanie przetworów

Korzystając z sezonu warzywno-owocowego ruszała produkcja domowych weków. Dżemy, konfitury, ogórki na różne sposoby- tym żyliśmy w wakacje. I chociaż czasami już miało się dość mycia, krojenia i zakręcania, to jesienią i zimą z wdzięcznością otwierało się słoik domowych przetworów.

#11 Parowańce pampuchy

Część z nas jadała je na słodko, z jagodowym sosem i śmietanką. Inni wspominają je w wytrawnej wersji z mięsem i sosem. Każdy zgodnie stwierdza: babcia robiła najlepsze!

pampuchy bułki na parze

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×