PrzepisWarkoczyki z ciasta na tartę z płynnym serem camembert na gorąco

Warkoczyki z ciasta na tartę z płynnym serem camembert na gorąco

Warkoczyki z ciasta na tartę z płynnym serem camembert na gorąco
Ewa
20.06.2022 14:26, aktualizacja: 20.06.2022 14:49

Szybki i prosty przepis na chrupiące warkoczyki z ciasta na tartę z gorącym serem camembert. Świetnie sprawdzi się w roli pysznej kolacji lub ciepłej potrawy na spotkaniu ze znajomymi. Odrywane kawałki ciasta z pesto macza się w rozpuszczonym serze- to zdecydowanie sprzyja integracji. Podanie takiej przystawki to nasz przepis na sukces, za każdym razem błyskawicznie znika ze stołu. Pamiętaj, żeby serwować ją od razu po upieczeniu, kiedy camembert jest jeszcze płynny.

Przepis na warkoczyki krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Szukasz pomysłu na wykorzystanie ciasta na tartę w inny sposób niż sakiewki lub ciasteczka? Trafiłeś znakomicie- ten przepis zdecydowanie przypadnie Ci do gustu. Zamiast ciasta francuskiego możesz sięgnąć również po gotowe ciasto francuskie. Dzięki temu warkoczyki z ciasta z camembertem są idealnym przepisem, gdy mają wpaść niespodziewani goście. Kilka minut i prosta przekąska gotowa!

Warkoczyki z ciasta z serem camembert - składniki

2 opakowania ciasta na tartę lub ciasta francuskiego

170 g sera camembert

3 łyżki musztardy

240 g boczku w plastrach

1 gałązka świeżego rozmarynu

1 łyżka oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

1 jajko - roztrzepane

Przepis na ciasto na tartę z camembertem

Okrągły spód do tarty lub ciasto francuskie rozłóż na kuchennym blacie. Na środku umieść krążek sera camembert. Pozostałą część ciasta posmaruj musztardą. Świetnie sprawdzi się tutaj musztarda dijon.

Obraz

Na musztardzie ułóż plastry wędzonego boczku i przykryj całość drugim, takim samym płatem ciasta.

Ponacinaj ciasto tak, aby powstały niezbyt szerokie paski.  Zakręć je, aby powstały spiralki/warkoczyki. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby ciasto ładnie się zarumieniło.

Krążek sera natnij delikatnie w kratkę, polej delikatnie oliwą i posyp świeżym rozmarynem. W nacięcia powtykaj plasterki świeżego czosnku. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Obraz

Warkoczyki są gotowe!

Po tym czasie nasza przekąska jest już gotowa. Podawaj ją koniecznie na ciepło. Kawałki ciasta z boczkiem maczaj w gorącym, rozpuszczonym serze camembert. To świetna okazja do wspólnego celebrowania posiłku. Czosnek i rozmaryn podkręcają dodatkowo smak sera.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także