PoradyPrzyklej wykałaczkę do boku noża. Nie wierzyłam, że to zadziała, a teraz robię tak za każdy razem

Przyklej wykałaczkę do boku noża. Nie wierzyłam, że to zadziała, a teraz robię tak za każdy razem

Co zrobić, aby warzywa nie przyklejały się do noża podczas krojenia - Pyszności; Foto: Canva.com
Co zrobić, aby warzywa nie przyklejały się do noża podczas krojenia - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
18.09.2022 08:05

Krojenie ogórka może być niekiedy bardzo uciążliwe. Kawałki warzywa często przyklejają się do noża. W konsekwencji tracimy czas oraz nerwy. Jak możemy temu zaradzić? Okazuje się, że jest na to jeden wyjątkowo skuteczny i prosty sposób. Wystarczy, że masz przy sobie wykałaczkę. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

Co zrobić, aby kawałki warzyw nie przyklejały się do noża?

Krojenie ogórka - Pyszności
Krojenie ogórka - Pyszności

Ogórek to smaczny składnik wielu sałatek. Przed dodaniem ogórka do reszty warzyw, zazwyczaj myjemy go, a następnie kroimy. Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego. Jednak często podczas krojenia warzywa, jego kawałki przyklejają się do noża. Jak możemy temu zaradzić? 

Aby zapobiec przyklejaniu się ogórka do noża, wystarczy, że użyjesz jednej wykałaczki. W związku z tym przyłóż ją do noża, a następnie przyklej za pomocą taśmy klejącej. Wykałaczka powinna znajdować się w pozycji poziomej. W ten sposób kawałki ogórka po ukrojeniu będą opadać na dół, a nie przyklejać się do noża. Ten prosty trik możesz zastosować również w przypadku innych warzyw.

O czym jeszcze warto wiedzieć?

Krojenie pomidorów - Pyszności; Foto: Canva.com
Krojenie pomidorów - Pyszności; Foto: Canva.com

Podczas przygotowywania sałatek, warto znać kilka prostych technik krojenia ogórka, czy innych warzyw. W ten sposób ułatwimy sobie pracę w kuchni oraz szybko przygotujemy swoją ulubioną potrawę. Poniżej podajemy kilka z nich.

  • Tap chopping

Technika ta oparta jest na szybkich ruchach nożem w górę i w dół. Świetnie sprawdzi się podczas krojenia produktów o małej średnicy. W związku z tym używamy jej głównie w przypadku takich warzyw jak marchewka, czy ogórek.

  • Rock chopping

Technika ta oparta jest na płynnych ruchach. Podczas krojenia należy pamiętać, aby czubka noża nie odrywać od deski. Metoda ta zwana jest również " krojeniem kołyskowym". Stosujemy ją w przypadku warzyw odznaczających się wyjątkowo delikatnym miąższem.

Od dzisiaj profesjonalne krojenie ogórka oraz innych warzyw nie będzie miało przed tobą tajemnic!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sałatkę szwedzką w słoiku krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się jako pyszny dodatek do dań obiadowych.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także