Nie wyrzucaj warzyw z rosołu, zrób z nich szybką kolację. Każdy poprosi Cię o przepis

Jak wykorzystać warzywa z rosołu

Jak wykorzystać warzywa z rosołu - Pyszności; Foto: Canva

Zapewne nie raz po ugotowaniu rosołu na niedzielny obiad pozostało ci z niego dużo warzyw. Padło też pewnie pytanie: co z nimi zrobić? Jeśli nie chcesz, aby warzywa z rosołu się zmarnowały, to mamy kilka propozycji, które na pewno sprawdzą się w waszej kuchni. Na końcu przygotowaliśmy też jeden ciekawy przepis.

Jak wykorzystać warzywa z rosołu?

Możemy zacząć od sałatki jarzynowej. To chyba najczęstszy pomysł, który pada wśród osób przebywających często w kuchni. Sprawdzą się też do sosu pomidorowego, czy jako dodatek do makaronu. Wystarczy, że podsmażymy je z dodatkiem z oliwy z oliwek i dodamy chrupiące orzechy. Są też osoby, które wykorzystują te pozostałości z rosołu do zrobienia kotletów, placków, pasztetu, pasty na kanapki czy warzywnych muffinek na śniadanie lub kolację. Ta ostatnia propozycja będzie bardzo atrakcyjna dla małych dzieci, ale dorośli też na pewno się ucieszą.

Warzywa z rosołu-Pyszności; Foto:Canva

Przepis na warzywne muffinki

Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 40 g parmezanu
  • 100 g mozzarelli
  • 1 marchew
  • 1 cukinia
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki świeżych ziół (oregano, mięta, rozmaryn)
  • sól
  • pieprz

Babeczki–Pyszności; Foto:Pyszności

Sposób przygotowania:

Na początek do miski dodaj wszystkie sypkie składniki. Następnie dodaj ugotowane warzywa, kukurydzę i wszystko ze sobą łączymy. W kolejnej misce połącz wszystkie składniki mokre. Już prawie koniec, łączmy wszystko ze sobą i przekładamy do foremek. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut. Te babeczki to bardzo wartościowy produkt na śniadanie, w którym znajdziemy dużą ilość białka, zdrowych tłuszczy, oraz niewielką ilość węglowodanów. Dlatego jeśli chcemy, aby odpowiednio nas nasyciły, podajmy je z kromką podpieczonego pieczywa. Możemy je też zapakować na wynos, ponieważ dobrze sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Jeśli lubisz takie warzywne eksperymenty w swojej kuchni to mamy dla ciebie propozycje. Na naszym profilu YouTube znajdziesz przepis na szpinakowe babeczki z serem feta. Sprawdź jak zrobić je krok po kroku. 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×