Genialna, szlachetna wątróbka po gruzińsku nie ma sobie równych. Sekretem są niezwykłe dodatki

Wątróbkę wielu z nas pewnie kojarzy jako okropne danie z dzieciństwa. Czas to zmienić. Wątróbka z jabłkiem, czy pyszną karmelizowaną cebulą to fantastyczny pomysł na obiad. Dziś przedstawimy wyróbkę w towarzystwie jabłka i czerwonego wina oraz aromatycznych przypraw. Oto wątróbka po gruzińsku! 

Wątróbka po gruzińsku – prosty przepis

Składniki:

  • 500g wątróbek drobiowych
  • 1/2 łyżki maki
  • 2 łyżki masła
  • 100g pieczarek
  • 1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu
  • 120ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 twarde jabłko
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
wątróbka

Wątróbka – Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania wątróbki:

Dokładnie oczyszczamy i myjemy wątróbkę. Obsypujemy ją mąką i w międzyczasie rozgrzewamy masło. Na rozgrzanym tłuszczu umieszczamy podroby. Gdy się zrumienią, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem, wlewamy czerwone wino.

W międzyczasie obieramy jabłko i kroimy je w plasterki. Po upływie kilku minut dodajemy owoc i szczyptę cukru. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kilkanaście minut. Gotową wątróbkę przekładamy na talerz i posypujemy świeżą pietruszką oraz szałwią. Pozostawiamy całość na parę minut pod przykryciem i podajemy.

Wątróbka – Pyszności; Foto: Canva.com

O czym warto pamiętać podczas przygotowywania wątróbki?

Jeśli chcemy, żeby nasza wątróbka była soczysta i delikatna ważne, by wcześniej ją zamarynować. W tym przypadku idealnie sprawdzi się mleko. W takiej sytuacji mięso kroimy na plastry, a następnie moczymy np. w mleku przez co najmniej godzinę. Warto odstawić mięso w marynacie nawet na całą noc.

Wątróbka – Pyszności; Foto: Canva.com

Czy watróbka jest zdrowa?

Podroby takie jak wątroba, serce to ogromna bomba składników odżywczych. Szczególnie dlatego, że wątróbka zawiera mnóstwo składników odżywczych. Pierwsze i bardzo ważne to, że te podroby zawierają duża ilość witamin z gr. B, szczególnie witaminy B12, ale również kwasu foliowego. Jest bogatym źródłem żelaza. Te wszystkie wymienione składniki są bardzo ważne dla naszego organizmu. Natomiast osoby z anemię skorzystają najbardziej.

Już 100g wątróbki dostarcza nam ok. 10 g żelaza jest to całe zapotrzebowanie dla mężczyzn i ponad połowa zapotrzebowania dla kobiet. Dodatkowo znajdziemy w niej witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E i D.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pysznego kurczaka podanego na cebulce.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×