PrzepisGenialna, szlachetna wątróbka po gruzińsku nie ma sobie równych. Sekretem są niezwykłe dodatki

Genialna, szlachetna wątróbka po gruzińsku nie ma sobie równych. Sekretem są niezwykłe dodatki

Genialna, szlachetna wątróbka po gruzińsku nie ma sobie równych. Sekretem są niezwykłe dodatki
Paulina
03.08.2022 10:35, aktualizacja: 19.03.2024 09:43

Wątróbkę wielu z nas pewnie kojarzy jako okropne danie z dzieciństwa. Czas to zmienić. Wątróbka z jabłkiem, czy pyszną karmelizowaną cebulą to fantastyczny pomysł na obiad. Dziś przedstawimy wyróbkę w towarzystwie jabłka i czerwonego wina oraz aromatycznych przypraw. Oto wątróbka po gruzińsku! 

Wątróbka po gruzińsku - prosty przepis

Składniki:

              
  • 500g wątróbek drobiowych
  • 1/2 łyżki maki
  • 2 łyżki masła
  • 100g pieczarek
  • 1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu
  • 120ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 twarde jabłko
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com
Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania wątróbki:

Dokładnie oczyszczamy i myjemy wątróbkę. Obsypujemy ją mąką i w międzyczasie rozgrzewamy masło. Na rozgrzanym tłuszczu umieszczamy podroby. Gdy się zrumienią, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem, wlewamy czerwone wino.

W międzyczasie obieramy jabłko i kroimy je w plasterki. Po upływie kilku minut dodajemy owoc i szczyptę cukru. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kilkanaście minut. Gotową wątróbkę przekładamy na talerz i posypujemy świeżą pietruszką oraz szałwią. Pozostawiamy całość na parę minut pod przykryciem i podajemy.

Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com
Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com

O czym warto pamiętać podczas przygotowywania wątróbki?

Jeśli chcemy, żeby nasza wątróbka była soczysta i delikatna ważne, by wcześniej ją zamarynować. W tym przypadku idealnie sprawdzi się mleko. W takiej sytuacji mięso kroimy na plastry, a następnie moczymy np. w mleku przez co najmniej godzinę. Warto odstawić mięso w marynacie nawet na całą noc.

Obraz

Czy watróbka jest zdrowa?

Podroby takie jak wątroba, serce to ogromna bomba składników odżywczych. Szczególnie dlatego, że wątróbka zawiera mnóstwo składników odżywczych. Pierwsze i bardzo ważne to, że te podroby zawierają duża ilość witamin z gr. B, szczególnie witaminy B12, ale również kwasu foliowego. Jest bogatym źródłem żelaza. Te wszystkie wymienione składniki są bardzo ważne dla naszego organizmu. Natomiast osoby z anemię skorzystają najbardziej.

Już 100g wątróbki dostarcza nam ok. 10 g żelaza jest to całe zapotrzebowanie dla mężczyzn i ponad połowa zapotrzebowania dla kobiet. Dodatkowo znajdziemy w niej witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E i D.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pysznego kurczaka podanego na cebulce.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także