PrzepisWątróbka w chrupiącej panierce - sposób na pokochanie podrobów

Wątróbka w chrupiącej panierce - sposób na pokochanie podrobów

Wątróbka w chrupiącej panierce - sposób na pokochanie podrobów
Ewa
27.05.2022 13:01, aktualizacja: 16.10.2023 10:50

Wątróbka w chrupiącej panierce odczaruje jedną z mniej lubianych potraw. W takim wydaniu smakuje po prostu wybornie. Jak przygotować chrupiącą wątróbkę na obiad?

Czy wątróbka jest zdrowa?

Wątróbka to jedno z bardziej kontrowersyjnych dań- wiele osób wciąż kojarzy ją z niesmacznym obiadem z dzieciństwa. Jej wartości odżywcze są często niedoceniane, a jest ich naprawdę sporo. Jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza. Jednym z powielanych mitów jest to, że w wątróbce gromadzą się toksyny z całego organizmu- nic bardziej mylnego, bo nie pełni ona funkcji magazynującą. Wątróbka drobiowa jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza oraz witaminy B12. Oba te składniki wpływają na jakość krwi i ilość czerwonych krwinek. Z tego powodu polecana jest dla osób z anemią.

Ważne jest pochodzenie kupowanej wątróbki- powinna pochodzić od zwierząt hodowlanych. Kupuj ją u sprawdzonych dostawców i lokalnych rzeźników.

Wątróbka w chrupiącej panierce - składniki

         
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 300 ml mleka
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. bułki tartej
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki pieprzu

Przepis na wątróbkę

Zacznij od przygotowania wątróbki. Przepłucz ją i usuń zbędne kawałki tłuszczu i żyłki. Wątróbkę zalej zimnym mlekiem i odstaw na godzinę. W ten sposób pozbywamy się goryczki, a sama wątróbka staje się jeszcze bardziej krucha. Następnie wyciągnij wątróbkę z mleka i obtocz kolejno w mące pszennej, roztrzepanych jajkach i bułce tartej wymieszanej z solą i pieprzem. Smaż w głębokim, rozgrzanym oleju przez ok. 5-6 minut. Pamiętaj o przewróceniu ich na drugą stronę.

Obraz

Wątróbka w chrupiącej panierce

Nasza wątróbka jest już gotowa. Po zdjęciu z patelni możesz położyć chrupiące kąski na chwilę na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Tak podana wątróbka sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i obiad. Dodaj do niej ziemniaki lub frytki i ulubioną surówkę. Chrupiąca wątróbka odczaruje mit o niesmacznych podrobach, a dzięki panierce przekona wiele osób do jej spróbowania. Warto spróbować!

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także