Wątróbka wyszła sucha i jednocześnie zbyt tłusta? Popełniłeś podstawowy błąd podczas smażenia

Wątróbka wyszła sucha i jednocześnie tłusta Popełniłeś ten błąd. - Pyszności; Foto: Canva.com

Wątróbka z jabłkiem, czy pyszną karmelizowaną cebulą to fantastyczny pomysł na obiad. Jednak często podczas jej smażenia popełniamy jeden błąd. W konsekwencji zamiast soczystej potrawy, na talerz trafia suche, nasiąknięte tłuszczem mięso. W takim razie jak najlepiej przygotować wątróbkę?

Smaczna wątróbka

wątróbka

Wątróbka – Pyszności; Foto: Canva.com

Idealnie przygotowana wątróbka jest delikatna w konsystencji i soczysta. Takie mięso fantastycznie smakuje z jabłkami, gruszkami, czy cebulką. Serwujemy je zazwyczaj z dodatkiem ziemniaków, bądź kromką świeżego chleba.

Niestety często podczas smażenia popełniamy jeden błąd. W konsekwencji nasze mięso nie smakuje tak, jakbyśmy tego chcieli. Jest wyjątkowo suche i nasiąknięte tłuszczem. Dlaczego tak się dzieje?

Dlaczego wątróbka wychodzi tłusta i sucha?

Olej na patelni – Pyszności; Foto: Canva.com

Głównym powodem jest wrzucenie mięsa na nierozgrzany tłuszcz na patelni. Niska temperatura tłuszczu niestety nie zatrzyma soków znajdujących się w mięsie. W konsekwencji cenny płyn wypłynie na patelnię. Natomiast mięso nasiąknie tłuszczem. W efekcie nasza potrawa będzie wyjątkowo sucha, tłusta i niesmaczna.

Oprócz smażenia wątróbki na dobrze rozgrzanym tłusczu powinniśmy pamiętać, aby nie układać na patelni dużej ilości kawałków mięsa. W przeciwnym razie temperatura tłuszczu szybko spadnie. Po smażeniu mięsa polecamy również odsączyć nadmiar tłuszczu z potrawy. Świetnie sprawdzi się do tego ręcznik papierowy.

O czym jeszcze warto pamiętać podczas przygotowywania wątróbki?

Przed smażeniem wątróbki, polecamy marynować ją w zsiadłym bądź surowym mleku. W takiej sytuacji mięso kroimy na plastry, a następnie moczymy np. w mleku przez co najmniej godzinę. Warto odstawić mięso w marynacie nawet na całą noc. Dzięki temu nasza wątróbka będzie wyjątkowo soczysta oraz delikatna w smaku.

Jeśli chcemy uniknąć sytuacji, w której część mięsa jest niedosmażona – warto pokroić wątróbkę na podobnej wielkości kawałki. Ważne jest również, aby części mięsa miały podobną grubość. Poza tym polecamy smażyć wątróbkę pod przykryciem. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że mięso będzie prawidłowo usmażone.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszne filety z kurczaka w domowym sosie BBQ krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×