PrzepisWcale nie faszerowane jajka. Jakub Kuroń serwuje pierogi na Wielkanoc i są one przepyszne!

Wcale nie faszerowane jajka. Jakub Kuroń serwuje pierogi na Wielkanoc i są one przepyszne!

Pierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Adobe Stock oraz Facebook: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń
Pierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Adobe Stock oraz Facebook: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń
24.03.2023 09:32, aktualizacja: 24.03.2023 10:09

Pierogi to jedno z tych dań, które mimo mocnego skojarzenia z Wigilią, jemy o każdej porze roku. A skoro tak, to czemu by nie podać ich na wielkanocnym stole? Jeśli czujesz, że nie będą tam pasowały, pragniemy wyprowadzić cię z tego błędu. Zrobimy to natomiast za pomocą przepisu od Jakuba Kuronia. Oto pierogi na Wielkanoc!

Co ten Kuroń ma w sobie takiego, że lubi namieszać przy niemal każdym tradycyjnym daniu? Nie jesteśmy pewni, ale jeśli ów kucharz nas czyta, apelujemy: rób to, prosimy, dalej. Bo te potrawy wychodzą naprawdę wspaniale.

Tym razem przepis Jakuba Kuronia wtargnął na łamy standardowego wielkanocnego menu i nieźle w nim nawywijał. Bo kto to widział: pierogi na Wielkanoc? Cóż, my. Skojarzenie pierogów Kuronia z tym świętem jest zresztą jednoznaczne. A my już wiemy, co na naszych świątecznych stołach będzie leżało tuż obok faszerowanych jajek i żurku.

Pierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Canva
Pierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Canva

Jeśli i ty lubisz namieszać w tradycyjnych schematach, zobacz przepis. Za jego pomocą udowodnisz wszystkim, że pierogi i Wielkanoc wcale się wzajemnie nie wykluczają!

Pierogi na Wielkanoc

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 125 ml wody
  • sól

Farsz: 

  • 400 g filetu z dorsza
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • 1 włoszczyzna
  • 50 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz
Pierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Canva
Pierogi na Wielkanoc - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Pierogi na Wielkanoc, jak zresztą każde inne, zacznij od przygotowania farszu. Filety z dorsza włóż do garnka i zalej je wodą. Włoszczyznę obierz, pokrój w słupki i dodaj do ryby. Wszystkie składniki ugotuj.
  2. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na patelni. Kiedy cebula się zeszkli, a boczek wytopi, przełóż je do dużej miski.
  3. Ugotowaną włoszczyznę i filety z dorsza zmiel w maszynce do mięsa, a potem połącz je z cebulą i boczkiem. Do tych składników dodaj jeszcze posiekaną natkę pietruszki, żółtko i ubite na sztywno białko, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  4. Przesianą mąkę połącz z jajkiem, podgrzaną wodą i szczyptą soli. Wymieszaj do połączenia składników, a następnie ugnieć dłońmi ciasto. Kiedy masa przestanie kleić się do rąk, podziel ją na dwie części i rozwałkuj. Wykrój krążki i na każdy wyłóż trochę farszu. Zlep brzegi. Pierogi na Wielkanoc ugotuj w osolonej wodzie. Smacznego!

Obejrzyj jeszcze ten przepis na krem z pieczonych pomidorów. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także