Pierwszy na świecie wegański cheddar z arbuza. Tak wygląda przyszłość!

Wegański cheddar

Wegańskie zamienniki stają się coraz popularniejsze, a kolejne firmy szukają alternatyw dla produktów odzwierzęcych. Start-up z Indii stworzył innowacyjny wegański ser cheddar. Do jego przygotowania wykorzystano…arbuzy!

Startup Katharos z Bombaju niedawno wprowadził na rynek jedyny w swoim rodzaju asortyment wegańskich serów na bazie nasion arbuza, który obejmuje cheddar i mozzarellę. Ssery są wytwarzane są ze składników takich jak: olej kokosowy, karagen (ekstrakt z wodorostów), ocet jabłkowy, skrobia kukurydziana i ziemniaczana i drożdże. Wyrób topi się na pizzy i  pasuje do kanapek, burgerów oraz fondue.

Wegański ser cheddar z arbuza

Założona w 2019 roku przez Jasmine Bharuchę firma Katharos (co po grecku oznacza „czysty”) ma na celu zrewolucjonizowanie wegańskiego przemysłu spożywczego w Indiach poprzez wykorzystanie nowoczesnej biochemii roślin i nauk o żywności do tworzenia roślinnych alternatyw dla produktów mlecznych.

Te sery są nie tylko pożywne, ale także bogate w konsystencję i smak. Mocno wierzymy w dostarczanie ludziom zdrowych i niedrogich produktów roślinnych. To kolejny krok w kierunku zaspokojenia pragnienia sera niezłomnych i przechodzących przemiany wegan

mówi założycielka firmy.

Wegański cheddar z arbuza- Pyszności/ Katharos

Oprócz nowego sera na bazie nasion arbuza, marka oferuje również sos do pizzy na bazie orzechów nerkowca; miękkie pasty serowe o smakach takich jak peri-peri, prażony kminek, jalapeno i nacho; sery feta na bazie migdałów; oraz kulki energetyczne z daktylami, orzechami nerkowca i pestkami słonecznika.

Jak powstają wegańskie zamienniki?

Wegańskie zamienniki nabiału nie są niczym zaskakującym, chociaż sam fakt stworzenia sera z arbuza jest zaskakujący. Niektóre firmy stawiają na wysokobiałkowe zamienniki na bazie fasoli. Powstają one dzięki stworzeniu mleka roślinnego z fasoli fava i żywych kultur bakterii. Dzięki temu wegańska gouda z fasoli do złudzenia przypomina jej pełnomleczny zamiennik.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Miyoko’s (@miyokoscreamery)

Z arbuza powstał również… twarożek! Amerykańska firma Miyoko’s Creamery połączyła ze sobą ekologiczne mleko z pestek arbuza i słonecznika. Rezultat przeszedł ich najśmielsze oczekiwania.

Pomysł na twarożek zrodził się w mojej domowej kuchni, kiedy bawiłam się różnymi mlekami roślinnymi i odkryłam sposób na formowanie twarogu przypominającego twarożek. Przekazałem projekt naszemu zespołowi ds. innowacji, który opracował procesy w celu stworzenia spójnego systemu jakości twarogu, a także najlepszego ogólnego smaku, testując różne kultury i w inny sposób dopracowując formułę.

powiedziała Miyoko Schinner, założycielka Miyoko’s Creamery

Spróbowałbyś takich zamienników?

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×