Kategorie NewsyPrzepisy

Wegański „stek” według Gordona Ramsaya podbija Internet. Wygląda naprawdę apetycznie!

Gordona Ramsaya specjalnie przedstawiać nie trzeba. Znany kucharz i restaurator podzielił się przepisem na wegańskie steka. W kilka dni podbił Internet!

Wegański „stek” według Gordona Ramsaya podbija Internet. Wygląda naprawdę apetycznie!
plantbasedbyrenata

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka (płaska) pieprzu w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru
  • 3 łyżki granulowanego czosnku
  • 4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżki suszonego rozmarynu
  • 0,5 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki proszkowanych grzybów*
  • oliwa
  • białe wino

*proszkowane grzyby są w Polsce trudno dostępne. Możesz zetrzeć lub zmielić trochę suszonych grzybów albo pominąć ten krok.

Wegański „stek” według Gordona Ramsaya podbija Internet. Wygląda naprawdę apetycznie!

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  2. Bakłażany opiecz chwilę na ogniu (w całości). Jeśli nie masz kuchenki gazowej- wrzuć na chwilę do piekarnika. Opalaj go, aż lekko się zwęgli i stanie się miękki.
  3. Na patelni podpraż ziarna pieprzu, gorczycy i kminu rzymskiego. Przełóż do młynka (lub moździerza), dodaj rozmaryn i tymianek i zblenduj.
  4. Wymieszaj mieszankę z pozostałymi przyprawami.
  5. Gdy bakłażany ostygną- usuń z nich skórkę, dopraw obficie solą i mieszanką przypraw.
  6. Skropl oliwą i nalej do naczynia z bakłażanami tyle wody, żeby lekko przykryło dno.
  7. Piecz przez 30 minut, następnie delikatnie przewróć bakłażana i piecz kolejne pół godziny.
Wegański „stek” według Gordona Ramsaya podbija Internet. Wygląda naprawdę apetycznie!
Gordon Ramsay
353975