×

Wegański „stek” według Gordona Ramsaya podbija Internet. Wygląda naprawdę apetycznie!

Gordona Ramsaya specjalnie przedstawiać nie trzeba. Znany kucharz i restaurator podzielił się przepisem na wegańskie steka. W kilka dni podbił Internet!

plantbasedbyrenata

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka (płaska) pieprzu w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru
  • 3 łyżki granulowanego czosnku
  • 4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżki suszonego rozmarynu
  • 0,5 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki proszkowanych grzybów*
  • oliwa
  • białe wino

*proszkowane grzyby są w Polsce trudno dostępne. Możesz zetrzeć lub zmielić trochę suszonych grzybów albo pominąć ten krok.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  2. Bakłażany opiecz chwilę na ogniu (w całości). Jeśli nie masz kuchenki gazowej- wrzuć na chwilę do piekarnika. Opalaj go, aż lekko się zwęgli i stanie się miękki.
  3. Na patelni podpraż ziarna pieprzu, gorczycy i kminu rzymskiego. Przełóż do młynka (lub moździerza), dodaj rozmaryn i tymianek i zblenduj.
  4. Wymieszaj mieszankę z pozostałymi przyprawami.
  5. Gdy bakłażany ostygną- usuń z nich skórkę, dopraw obficie solą i mieszanką przypraw.
  6. Skropl oliwą i nalej do naczynia z bakłażanami tyle wody, żeby lekko przykryło dno.
  7. Piecz przez 30 minut, następnie delikatnie przewróć bakłażana i piecz kolejne pół godziny.
Gordon Ramsay
 

Wybrane dla Ciebie

Po wegańskich stekach przyszedł czas na bezrybną rybę. Szykuje się prawdziwa rewolucja

Alternatywy dla mięsa stają się coraz bardziej popularne. Nie da się jednak ukryć, że wciąż budzą sporo kontrowersji. Jest jednak spore zainteresowanie, co prowadzi do tego, że powstają coraz to nowsze rozwiązania dla osób na diecie roślinnej. Pionierzy na rynku roślinnym Kiedy w 2016 roku start-up Impossible Foods wprowadził na rynek swój pierwszy produkt, Impossible […]

Mleko z ziemniaka podbije rynek? Kolejna alternatywa dla nabiału na rynku!

Roślinne zamienniki nabiału zyskują coraz bardziej na popularności. Do oferty napojów roślinnych dołączyło mleko z ziemniaka! Coraz większe zapotrzebowanie Asortyment wegańskich zamienników nabiału coraz bardziej się rozszerza. Świadczy to o jednym: zdecydowanie jest na to popyt!Dzięki temu osoby na diecie wegańskiej lub osoby z nietolerancjami pokarmowymi (na przykład na laktozę) mogą bilansować swoje diety i […]

Wegańskie jajko na twardo trafiło do sprzedaży. Szykuje się roślinna rewolucja?

Oferta roślinnych zamienników mięsa i nabiału coraz bardziej się poszerza. To świadczy o tym, że wegańskie wynalazki mają swoich zwolenników. Absolutną nowością jest wegańskie jajko na twardo, które trafi już wkrótce do sklepów. Dlaczego powstają roślinne zamienniki? Po przejściu na dietę roślinną z powodów innych niż niechęć do smaku mięsa, szuka się rozwiązań, które mogą […]

Weganie udają, że jedzą mięso? Rozstrzygnijmy raz na zawsze spór o „wege” kotlety

Dieta roślina staje się coraz popularniejsza. I nic w tym dziwnego, bo może być naprawdę pyszna i kolorowa. Weganie jedzą tylko sałatę? Wciąż jednak panuje przekonanie, że weganie jedzą ciągle sałatę. Mimo to roślinne przepisy zawsze budzą duże zainteresowanie, chociaż nie zawsze zdrowe. I chociaż zarówno wśród mięsożerców, jaki i wegan znaleźć można jedzeniowe ekstrema […]

Pierwszy na świecie w pełni wegański szpital! Wszystko w trosce o zdrowie pacjentów

Dieta roślinna staje się coraz bardziej popularna. Dobrze zbilansowana może być nie dość, że zdrowa, to jeszcze smaczna. Pierwszy wegański szpital na świecie Liban może pochwalić się pierwszym na świecie szpitalem, w którym pacjenci będą mogli jeść tylko i wyłącznie wegańsko. Od 1 marca nasi pacjenci budzący się po operacjach nie będą witani szynką, serem, […]

Wegańskie burgery mogą być tańsze niż te z wołowiną! Ma to być zachęta do ograniczenia mięsa

Jeden z liderów na rynku wegańskich odpowiedników mięsa, Impossible Food, poinformował o sporej obniżce cen. Wegańskie burgery staną się bardziej dostępne! Wegańska kuchnia coraz bardziej popularna Z roku na rok wegańska kuchnia przyciąga coraz więcej osób. Po wegańskie potrawy coraz chętniej sięgają również osoby, które są na tradycyjnej diecie. Niewątpliwe wpływ mają na to roślinne […]

zamknij