Jeden z liderów na rynku wegańskich odpowiedników mięsa, Impossible Food, poinformował o sporej obniżce cen. Wegańskie burgery staną się bardziej dostępne!
Wegańska kuchnia coraz bardziej popularna
Z roku na rok wegańska kuchnia przyciąga coraz więcej osób. Po wegańskie potrawy coraz chętniej sięgają również osoby, które są na tradycyjnej diecie. Niewątpliwe wpływ mają na to roślinne zamienniki mięsa, która wzbudzają ciekawość i po prostu… nieźle smakują.
To świetne rozwiązanie dla osób, które z powodu swoich poglądów i podejścia do zwierząt rezygnują z jedzenia mięsa.

W zeszłym roku sprzedaż produktów roślinnych wzrosła
W Stanach sprzedaż roślinnych zamienników wzrosła prawie 2,5 krotnie! Takie zjawisko nie mogło obejść się bez echa.
Wykorzystanie zwierząt w produkcji żywności to zdecydowanie najważniejszy czynnik wpływający na zmiany klimatyczne i załamanie się globalnej różnorodności biologicznej. Żadna inna branża nie ma nawet porównania
Patrick Brown, CEO Impossible Foods

W odpowiedzi na zainteresowanie producent obniżył ceny
Wegańskie odpowiedniki mięsa z Impossible Foods staniały nawet o 20%. Ma to być zachęta do przejścia na dietę roślinną. Sprawi to, że będzie ona bardziej dostępna.
W Polsce weganizm dopiero raczkuje, w porównaniu do popularności w innych krajach. Coraz więcej miejsc jednak przygotowuje wegańskie odpowiedniki potraw, a restauracje wegańskie cieszą się powodzeniem. Polacy są otwarci na nowe smaki i chociaż zdecydowana większość deklaruje, że jest na diecie tradycyjnej, to coraz chętniej testują nowe potrawy.

Próbowałeś kiedyś burgerów z wegańskiego „mięsa”?
