×

Wegańskie jajka już wkrótce w naszych sklepach. Producent zapowiada globalną ekspansję

Rynek coraz bardziej wzbogaca się w produkty wegańskie. Osoby, które rezygnują z mięsa mogą znaleźć coraz więcej roślinnych alternatyw na półkach. Już wkrótce do sklepów trafi nowy produkt.

Zamiennik jajek

Firma Eat Just specjalizuje się w produkcji roślinnych zamienników znanych produktów. Jednym z najpopularniejszych produktów jest „Just Egg” czyli roślinny zamiennik jajka.

Dostępne są w dwóch formach: płynnej i „ściętej”, przypominającej ciasto. Ta pierwsza (najpopularniejsza) idealnie sprawdzi się przy przygotowaniu „jajecznicy”, placuszków, gofrów, omletów i pieczeniu ciast. Druga z kolei jest ciekawym dodatkiem do kanapki.

Składniki są oczywiście wegańskie

Wegańskie jajka brzmią dość abstrakcyjnie. Co znajdziemy w ich składzie? Oczywiście głównie roślinne białko. Do produkcji wykorzystano fasolę mung. Naukowcy rozłożyli ją na czynniki pierwsze, żeby odpowiednio wyizolować jej składniki (jak białko i skrobia), następnie dodali składniki, które mają upodobnić mieszankę jak najbardziej do jajka.

Osoby, które miały okazję spróbować Just Egg twierdzą, że w smaku łudząco przypomina jajka i mogą być świetnym zamiennikiem nie tylko dla wegan.

justegg

Alternatywa nie tylko dla wegan

Chociaż mogłoby się wydawać, że jest to opcja stworzona specjalnie dla osób na diecie wegańskiej, to odbiorców może być jeszcze więcej.

justegg

Uczulenie na jajka to jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych u dzieci. Alergię wywołuje głównie białko, ale frakcje białkowe znaleźć można również w żółtku. Nietolerancja najczęściej znika wraz z okresem dorastania.
Wprowadzenie do sklepów takich zamienników może ułatwić gotowanie dla małych alergików.

Dodatkowo, produkt nie zawiera cholesterolu, więc może być też dobrą opcją dla osób, które muszą ograniczyć jego spożycie.

Już wkrótce pojawią się w sklepach

justegg

Josh Tetrick, CEO marki, zapowiedział, że jego produkty pojawią się już niedługo na rynku europejskim. Dzięki temu będą o wiele bardziej dostępne- do tej pory jedyną opcją spróbowania było ściąganie ich z USA.

Termin? Do końca 2021 roku mają się pojawić na sklepowych półkach. Jak przebiegnie cały proces i czy Polska zainteresuje się sprzedażą Just Egg- czas pokaże.

 

Wybrane dla Ciebie

Wegański tuńczyk na liście największych innowacji. Ma zmienić świat!

Wegańskie zamienniki budzą wiele kontrowersji. Są jednak dużym odkryciem i przełomowym krokiem w żywieniu. Potwierdza to fakt, że zostały umieszczone na liście 100 najciekawszych wynalazków 2021 r. Wegański tuńcztk ma zmienić świat. Wegańskie zamienniki coraz popularniejsze Dlaczego ludzie sięgają po wegańskie zamienniki? Najczęściej chcą urozmaicić swoją dietę, wiele osób robi to z troski o środowisko, […]

Po wegańskich stekach przyszedł czas na bezrybną rybę. Szykuje się prawdziwa rewolucja

Alternatywy dla mięsa stają się coraz bardziej popularne. Nie da się jednak ukryć, że wciąż budzą sporo kontrowersji. Jest jednak spore zainteresowanie, co prowadzi do tego, że powstają coraz to nowsze rozwiązania dla osób na diecie roślinnej. Pionierzy na rynku roślinnym Kiedy w 2016 roku start-up Impossible Foods wprowadził na rynek swój pierwszy produkt, Impossible […]

Mleko z ziemniaka podbije rynek? Kolejna alternatywa dla nabiału na rynku!

Roślinne zamienniki nabiału zyskują coraz bardziej na popularności. Do oferty napojów roślinnych dołączyło mleko z ziemniaka! Coraz większe zapotrzebowanie Asortyment wegańskich zamienników nabiału coraz bardziej się rozszerza. Świadczy to o jednym: zdecydowanie jest na to popyt!Dzięki temu osoby na diecie wegańskiej lub osoby z nietolerancjami pokarmowymi (na przykład na laktozę) mogą bilansować swoje diety i […]

Wegańskie jajko na twardo trafiło do sprzedaży. Szykuje się roślinna rewolucja?

Oferta roślinnych zamienników mięsa i nabiału coraz bardziej się poszerza. To świadczy o tym, że wegańskie wynalazki mają swoich zwolenników. Absolutną nowością jest wegańskie jajko na twardo, które trafi już wkrótce do sklepów. Dlaczego powstają roślinne zamienniki? Po przejściu na dietę roślinną z powodów innych niż niechęć do smaku mięsa, szuka się rozwiązań, które mogą […]

Wegański bekon ze skórki banana? Ten przepis to istne szaleństwo, weganie go uwielbiają

Wegański bekon ze skórki banana to coś, co kochają weganie mieszkający za granicą. W Polsce nie jest jeszcze tak popularny, ale patrząc na rosnące zainteresowanie dietą wegańską, to ten trend wkrótce dojdzie też do nas. Zacznij od dokładnego umycia Banan zjedzony? Wstrzymaj się chwilę i nie wyrzucaj skórki od razu do kosza! Dokładnie ją umyj […]

UE odrzuciła poprawkę dotyczącą wegańskiej żywności. Uznano, że nazewnictwo nie wprowadza w błąd

Od lat toczy się dyskusja na temat nazewnictwa wegańskich produktów. Pojawia się ich na rynku coraz więcej, więc i szuka się odpowiedniego sposobu, żeby podkreślić ich charakter. Poprawka została odrzucona W październiku 2020 zgłoszono poprawkę do rozporządzenia, która dotyczyła terminologii nazywania wegańskich zamienników nabiału. Miała ona wyregulować nazewnictwo, które mogło wprowadzać w błąd. . Zabronione […]

zamknij