Kategorie Newsy

Wegańskie jajko na twardo trafiło do sprzedaży. Szykuje się roślinna rewolucja?

Oferta roślinnych zamienników mięsa i nabiału coraz bardziej się poszerza. To świadczy o tym, że wegańskie wynalazki mają swoich zwolenników. Absolutną nowością jest wegańskie jajko na twardo, które trafi już wkrótce do sklepów.

Wegańskie jajko na twardo trafiło do sprzedaży. Szykuje się roślinna rewolucja?

Dlaczego powstają roślinne zamienniki?

Po przejściu na dietę roślinną z powodów innych niż niechęć do smaku mięsa, szuka się rozwiązań, które mogą je zastąpić. I tak powstają właśnie wege burgery, sojowe parówki, bezmięsny bekon i popularne „kotlety sojowe a’la schabowe”.
Pozwala to w pewien sposób na kompromis: jem coś podobnego, ale zgodnego z moimi przekonaniami.
Ułatwia też etap przejścia i oswojenia się z nowym sposobem żywienia. Oczywiście, o wiele lepszą i często zdrowszą dietą jest tak, która bazuje na strączkach, warzywach, kaszach i owocach.
Umówmy się: gotowce są jednak dla każdego, więc czemu nie zrobić ich również w wegańskiej wersji?

Jajko z grzybów

Wegańskie jajko na twardo trafiło do sprzedaży. Szykuje się roślinna rewolucja?
osomefood_

Singapurska firma Osome Food wypuściła właśnie w pełni wegańskie „jajko na twardo”. Jak to możliwe?
Do jego produkcji użyto… grzybów. Dzięki zachodzącej w nich fermentacji powstaje mykoproteina. Poza tym w składzie jest też: alkaliczna woda jonizowana, sok z marchwi tłoczony na zimno, aktywowane mleko migdałowe, surowa skrobia ziemniaczana, kurdlan, oliwa z oliwek, sól czarna, drożdże odżywcze, świeży łopian, białe nasiona chia, kurkuma w proszku, wakame i kombu oraz kozieradka.

Kluczowe są naturalne składniki, które odróżniają nas od innych produktów alternatywnych dla mięsa. Nie jesteśmy po prostu weganami, nasze jedzenie jest tak pożywne, jak to tylko możliwe”.

mówi założyciel OsomeFood Jason Fong
Wegańskie jajko na twardo trafiło do sprzedaży. Szykuje się roślinna rewolucja?
osomefood_

Zdrowy zamiennik

Skład tych jajek wygląda całkiem nieźle, a do tego pozbawione są one cholesterolu, na który zwrócić uwagę w diecie powinny nie tylko osoby na diecie roślinnej. Chociaż na rynku dostępne są już zamienniki jajek, to Osome Food wyróżnia się formą podania.
Dodatkowo, firma tworzy produkty bezglutenowe i wolne od GMO oraz wprowadza w życie zasadę „zero zanieczyszczeń”, co oznacza, że ich produkty nie zawierają żadnych toksyn takich jak rtęć, hormony, pestycydy i tworzywa sztuczne.
Zdrowa alternatywa?

Wegańskie jajko na twardo trafiło do sprzedaży. Szykuje się roślinna rewolucja?
osomefood_

356700