×

Wegańskie jajko na twardo trafiło do sprzedaży. Szykuje się roślinna rewolucja?

Oferta roślinnych zamienników mięsa i nabiału coraz bardziej się poszerza. To świadczy o tym, że wegańskie wynalazki mają swoich zwolenników. Absolutną nowością jest wegańskie jajko na twardo, które trafi już wkrótce do sklepów.

Dlaczego powstają roślinne zamienniki?

Po przejściu na dietę roślinną z powodów innych niż niechęć do smaku mięsa, szuka się rozwiązań, które mogą je zastąpić. I tak powstają właśnie wege burgery, sojowe parówki, bezmięsny bekon i popularne „kotlety sojowe a’la schabowe”.
Pozwala to w pewien sposób na kompromis: jem coś podobnego, ale zgodnego z moimi przekonaniami.
Ułatwia też etap przejścia i oswojenia się z nowym sposobem żywienia. Oczywiście, o wiele lepszą i często zdrowszą dietą jest tak, która bazuje na strączkach, warzywach, kaszach i owocach.
Umówmy się: gotowce są jednak dla każdego, więc czemu nie zrobić ich również w wegańskiej wersji?

Jajko z grzybów

osomefood_

Singapurska firma Osome Food wypuściła właśnie w pełni wegańskie „jajko na twardo”. Jak to możliwe?
Do jego produkcji użyto… grzybów. Dzięki zachodzącej w nich fermentacji powstaje mykoproteina. Poza tym w składzie jest też: alkaliczna woda jonizowana, sok z marchwi tłoczony na zimno, aktywowane mleko migdałowe, surowa skrobia ziemniaczana, kurdlan, oliwa z oliwek, sól czarna, drożdże odżywcze, świeży łopian, białe nasiona chia, kurkuma w proszku, wakame i kombu oraz kozieradka.

Kluczowe są naturalne składniki, które odróżniają nas od innych produktów alternatywnych dla mięsa. Nie jesteśmy po prostu weganami, nasze jedzenie jest tak pożywne, jak to tylko możliwe”.

mówi założyciel OsomeFood Jason Fong
osomefood_

Zdrowy zamiennik

Skład tych jajek wygląda całkiem nieźle, a do tego pozbawione są one cholesterolu, na który zwrócić uwagę w diecie powinny nie tylko osoby na diecie roślinnej. Chociaż na rynku dostępne są już zamienniki jajek, to Osome Food wyróżnia się formą podania.
Dodatkowo, firma tworzy produkty bezglutenowe i wolne od GMO oraz wprowadza w życie zasadę „zero zanieczyszczeń”, co oznacza, że ich produkty nie zawierają żadnych toksyn takich jak rtęć, hormony, pestycydy i tworzywa sztuczne.
Zdrowa alternatywa?

osomefood_

 

Wybrane dla Ciebie

Wegański tuńczyk na liście największych innowacji. Ma zmienić świat!

Wegańskie zamienniki budzą wiele kontrowersji. Są jednak dużym odkryciem i przełomowym krokiem w żywieniu. Potwierdza to fakt, że zostały umieszczone na liście 100 najciekawszych wynalazków 2021 r. Wegański tuńcztk ma zmienić świat. Wegańskie zamienniki coraz popularniejsze Dlaczego ludzie sięgają po wegańskie zamienniki? Najczęściej chcą urozmaicić swoją dietę, wiele osób robi to z troski o środowisko, […]

Po wegańskich stekach przyszedł czas na bezrybną rybę. Szykuje się prawdziwa rewolucja

Alternatywy dla mięsa stają się coraz bardziej popularne. Nie da się jednak ukryć, że wciąż budzą sporo kontrowersji. Jest jednak spore zainteresowanie, co prowadzi do tego, że powstają coraz to nowsze rozwiązania dla osób na diecie roślinnej. Pionierzy na rynku roślinnym Kiedy w 2016 roku start-up Impossible Foods wprowadził na rynek swój pierwszy produkt, Impossible […]

Mleko z ziemniaka podbije rynek? Kolejna alternatywa dla nabiału na rynku!

Roślinne zamienniki nabiału zyskują coraz bardziej na popularności. Do oferty napojów roślinnych dołączyło mleko z ziemniaka! Coraz większe zapotrzebowanie Asortyment wegańskich zamienników nabiału coraz bardziej się rozszerza. Świadczy to o jednym: zdecydowanie jest na to popyt!Dzięki temu osoby na diecie wegańskiej lub osoby z nietolerancjami pokarmowymi (na przykład na laktozę) mogą bilansować swoje diety i […]

Wegański bekon ze skórki banana? Ten przepis to istne szaleństwo, weganie go uwielbiają

Wegański bekon ze skórki banana to coś, co kochają weganie mieszkający za granicą. W Polsce nie jest jeszcze tak popularny, ale patrząc na rosnące zainteresowanie dietą wegańską, to ten trend wkrótce dojdzie też do nas. Zacznij od dokładnego umycia Banan zjedzony? Wstrzymaj się chwilę i nie wyrzucaj skórki od razu do kosza! Dokładnie ją umyj […]

UE odrzuciła poprawkę dotyczącą wegańskiej żywności. Uznano, że nazewnictwo nie wprowadza w błąd

Od lat toczy się dyskusja na temat nazewnictwa wegańskich produktów. Pojawia się ich na rynku coraz więcej, więc i szuka się odpowiedniego sposobu, żeby podkreślić ich charakter. Poprawka została odrzucona W październiku 2020 zgłoszono poprawkę do rozporządzenia, która dotyczyła terminologii nazywania wegańskich zamienników nabiału. Miała ona wyregulować nazewnictwo, które mogło wprowadzać w błąd. . Zabronione […]

Wegański „stek” według Gordona Ramsaya podbija Internet. Wygląda naprawdę apetycznie!

Gordona Ramsaya specjalnie przedstawiać nie trzeba. Znany kucharz i restaurator podzielił się przepisem na wegańskie steka. W kilka dni podbił Internet! Składniki: 2 bakłażany 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżka gorczycy 1 łyżka (płaska) pieprzu w ziarnach 1/2 łyżeczki nasion kopru 3 łyżki granulowanego czosnku 4 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżki wędzonej papryki […]

zamknij