Amerykańska firma stworzyła prawdziwe mleko bez krów. Jak to możliwe?

Coraz więcej osób podejmuje decyzje o ograniczeniu produktów odzwierzęcych z troski o dobrostan zwierząt. Naprzeciw oczekiwaniom wyszła amerykańska firma, która stworzyła białko krowie w laboratorium.

Wegański nabiał coraz popularniejszy

Roślinne zamienniki coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach. Nikogo już nie dziwią, pasztety, burgery i kiełbaski. W zeszłym roku ogromną popularnością cieszył się domowej roboty tuńczyk z arbuza. Przepis wielokrotnie odtwarzano na Tik Toku, a pomysł był szeroko komentowany w internecie.

Mają jednak one sporą wadę- wegańskie zamienniki nabiału często smakują inaczej. Wiele osób tęskni za smakiem prawdziwego jogurtu, sera czy mleka krowiego. Pojawiła się jednak szansa, że będą mogli jeść nabiał bez wyrzutów sumienia.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Perfect Day (@perfectdayfoods)

Mleko krowie ale wegańskie?

To brzmi jak absurd. Jednak technologia tak bardzo się rozwija, że coś, co wydawać by się mogło niemożliwe- staje się prawdą. Firma Perfect Day z Kalifornii wykorzystuje grzyby do wytwarzania białka mlecznego, które jest „molekularnie identyczne” z białkiem mleka krowiego.

Chociaż białko Perfect Day nie zawiera laktozy, hormonów ani cholesterolu, nie jest odpowiednie dla osób z alergią na nabiał. Przy jego pomocy wyprodukować można będzie też sery i jogurty, które smakować będą jak krowie.

Mleko z laboratorium- składniki, gdzie można dostać

Białko mleka Perfect Day’s jest już wykorzystywane w produkcji lodów kilku marek, między innymi Brave Robot. Kolejnym gigantem, który interesuje się mlekiem powstałym z grzybów jest sieciówka Starbucks.

Perfect Day wytwarza mleko dzięki sfermentowanej mikrobiocie. Szczepy grzybów produkują kazeinę i serwatkę, czyli dwa ważne białka mleczne.  wytwarzając te same białka, które znajdują się w mleku, dzięki nowej sfermentowanej mikrobiocie. Genetycznie zmodyfikowane grzyby są kodowane za pomocą bydlęcego DNA, które wytwarza białko serwatkowe. Następnie podaje się im cukry, aby wyprodukować białka mleczne, które są następnie suszone na proszek, który można wykorzystać do produkcji produktów na bazie mleka, w tym mleka, sera i lodów.

Zastąpienie nabiału technologią Perfect Day oznacza zmniejszenie zużycia wody aż o 98%, a energii o 65%. Prowadzi także do zmniejszenia emisji CO2 oraz mniejszego zużycia gruntu – na drodze ograniczenia wycinki lasów pod grunty użytkowe.


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×