Wirtualna Polska

Lasagne po meksykańsku w wersji wegetariańskiej z kukurydzą i fasolą

Lasagne po meksykańsku w wersji wegetariańskiej z kukurydzą i fasolą

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim to połączenie, któremu nie da się oprzeć. Aromatyczny farsz, który skrywa się między płatami tortilli, przekona nawet zagorzałego mięsożercę.

Wirtualna Polska

Lazania kojarzy się nam głównie z płatami makaronu przełożonymi mięsem mielonym i sosem pomidorowym. W takiej tradycyjnej, włoskiej odsłonie jest naprawdę pyszna, ale czasem warto poeksperymentować. Dzisiaj w naszej kuchni powstał owoc romansu włoskiej kuchni z meksykańskimi smakami. I to wszystko w wersji wegetariańskiej! Naszą lasagne po meksykańsku wypełniliśmy po brzegi czarną fasolą (to dobre źródło białka na diecie wegetariańskiej), kukurydzą i aromatycznym sosem. Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim z naszego przepisu wyróżnia się dodatkowo tym, że na próżno szukać w niej makaronu. Zastąpiliśmy go pszennymi tortillami, które jeszcze bardziej pasują do meksykańskiego klimatu naszej zapiekanki.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na wegetariańską lasagne krok po kroku

Lasagne po meksykańsku- składniki

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

2-3 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
200 g świeżego szpinaku
220 g czarnej fasoli z puszki
220 g kukurydzy z puszki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4 placki tortilli
1/2 szklanki startej mozzarelli

Sos
1200 g pomidorów w kawałkach z puszki
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na wegetariańską lasagne

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zacznij od przygotowania sosu do wegetariańskiej lasagne w stylu meksykańskim. @ blenderze umieść pomidory z puszki bez skórki, chili, kmin rzymski, suszony czosnek i oregano, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zblenduj. Jeśli lubisz ostre smaki, to sos możesz dodatkowo przyprawić ostrą papryczką lub dorzucić jedną świeżą chilli do blendowania.

Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Patelnię postaw na palniku i rozgrzej na średnim ogniu. Wlej na nią olej. Paprykę i cebulę pokrój w drobne kawałki, czosnek przeciśnij przez praskę i przesmaż razem na patelni. Jako kolejne składniki dodaj: świeży szpinak, kukurydzę, czarną fasolę, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli w sklepie nie znajdziesz czarnej fasoli, to możesz zamienić ją na czerwoną. Przesmażaj całość chwilę, aż świeży szpinak straci swoją objętość.

Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

W formie do pieczenia rozprowadź wcześniej przygotowany sos. Następnie ułóż tortille i ponownie dodaj kolejną porcję sosu. Na wierzchu ułóż część warzyw z patelni.

Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Stwórz kilka warstw, żeby wykorzystać cały farsz. Kiedy już tak będzie, to wierzch lazanii posyp startym serem. Możesz użyć tutaj mozzarelli, goudy (polecamy wymieszać ją z cheddarem) lub innego ulubionego sera. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Nasza lasagne jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło, od razu po upieczeniu. Możesz ją udekorować świeżą kolendrą, bazylią lub małym kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego!

Lasagne po meksykańsku- Pyszności

Lasagne po meksykańsku- Pyszności

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×