PoradyWielki test kiełbas na grilla z supermarketów 2023. Która jest najlepsza i najsmaczniejsza?

Wielki test kiełbas na grilla z supermarketów 2023. Która jest najlepsza i najsmaczniejsza?

Ranking kiełbas na grilla z supermarketów- Pyszności
Ranking kiełbas na grilla z supermarketów- Pyszności
Ewa
29.04.2023 14:03, aktualizacja: 05.05.2023 09:26

Przygotowaliśmy wielki test najpopularniejszych kiełbas na grilla z supermarketów. Znamy najsmaczniejszą z nich. Wybór może zaskoczyć.

Wraz z początkiem maja rusza wielki sezon grillowania. Jednym z najchętniej wybieranych produktów są różnego rodzaju kiełbasy. W badaniu przeprowadzanym przez ośrodek UCE Research i Grupę Blix aż 82,5 proc. ankietowanych Polaków wskazało, że na grilla wybiera właśnie ten wyrób. Sklepowe półki oferują różne warianty i gramatury. Przejrzeliśmy najpopularniejsze marki, prześwietliliśmy składy i wybraliśmy najsmaczniejszą kiełbasę na grilla.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Wśród kiełbas wyróżniamy trzy rodzaje: trwałe (do 36 proc. wody, kabanosy, salami oraz suchą myśliwską), półtrwałe (zawartość wody między 36 proc. a 56 proc., np. polska, jałowcowa oraz krakowska) i nietrwałe (nawet 72 proc. wody, np. kiełbasa śląska i zwyczajna). Im mniej wody w kiełbasie, tym większe ryzyko, że podczas przygotowywania jej na grillu dostaniemy wysuszony, niesmaczny produkt. Przesada w drugą stronę jednak też nie jest wskazana. Nadmierna ilość wody może sugerować niższą jakość wyrobu.

Najważniejszą rzeczą jest oczywiście skład. Dobrej jakości kiełbasa powinna mieć w sobie co najmniej 60 proc. mięsa. Osłonka powinna być jadalna, a cały skład przejrzysty i jak najkrótszy. Obecność azotynu sodu, czyli konserwantu, jest powszechna. Lepiej go unikać, ale jest to mniejsze zło, z którego ciężko czasem zrezygnować. Dobrej jakości kiełbasa nie będzie miała skrobi, białka ani pszenicy, które stanowią sztuczny wypełniacz, obniżający koszty produkcji oraz jakość wyrobu.

Zobacz nasz film:

Wielki test kiełbas na grilla z supermarketów

Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym kiełbasom w supermarketach. Oceniliśmy skład, zawartość mięsa, ilość wzmacniaczy i dodatkowych składników, a także ich cenę. Postanowiliśmy również ocenić smak, chociaż oczywiście może być to kwestia subiektywna. Z tymi wskazówkami wybór dobrej kiełbasy nie będzie dużym wyzwaniem, a grillowanie stanie się czystą przyjemnością.

Let's BBQ kiełbasa śląska, Kaufland

Skład: mięso wieprzowe (91%), woda, sól, przyprawy, czosnek suszony, glukoza, stabilizator: trifosforany, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, osłonka jadalna: jelito wieprzowe

Cena: 18,90 zł/550 g

Ranking kiełbas na grilla z supermarketu 2023- Pyszności
Ranking kiełbas na grilla z supermarketu 2023- Pyszności

W kiełbasie znajduje się duża zawartość mięsa, co zdecydowanie można uznać za plus. Zbędny jest dodatek trifosforanów, ale nie są one szkodliwe dla naszego zdrowia. Konsystencja jest dość zbita, a w mięsie nie ma zbyt dużo tłuszczu. Kiełbasa jest dobrze doprawiona i smaczna.

Ocena: 4.5/6

Kiełbasa śląska, Morliny

Skład: mięso wieprzowe (67%), woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, błonnik pszenny bezglutenowy, sól, stabilizator: E451, białko wieprzowe kolagenowe, substancja zagęszczająca: E407, glukoza, przeciwutleniacze: E301, E315; ekstrakty przypraw, wzmacniacze smaku: E621, E631; przyprawy, aromat, aromat dymu wędzarniczego, maltodekstryna, substancja konserwująca: E250. Produkt w jelicie wieprzowym

Cena: 22,45 zł/750 g

Kiełbasa Morliny - Pyszności
Kiełbasa Morliny - Pyszności

W jednej z najpopularniejszych kiełbas znalazło się dużo konserwantów i stabilizatorów. Pojawiły się liczne wzmacniacze smaku, glukoza i aromaty. Cena jest dość wysoka, jednak nie przemawia za nią wyższa jakość. Kiełbasa jest dość tłusta, miękka i mało mięsna w smaku. Nic w tym dziwnego, skoro to produkt z niską zawartością mięsa, bo tylko 67 proc. Na rynku można znaleźć parówki, które będą miały go więcej.

Ocena: 2/6

Grill House kiełbasa z boczkiem, Sokołów

Skład: mięso wieprzowe 90% (w tym: boczek wieprzowy bez kości i skóry 10%), woda, sól, skrobia ziemniaczana, białko wołowe, stabilizatory: trifosforany, białko zwierzęce (wieprzowe), przyprawy, regulatory kwasowości: cytryniany sodu: przeciwutleniacz: askorbinian sodu, cebula smażona (w tym: cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy), aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego), cukier, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu

Cena: 8,99 zł/260 g

Kiełbasa Grill House Sokołów- Pyszności
Kiełbasa Grill House Sokołów- Pyszności

Chociaż zawartość mięsa jest naprawdę wysoka, to producent pokusił się o dodatek skrobi i białka. Niepotrzebny jest również cukier oraz ekstrakt drożdżowy. Wszystkie dodatki obniżają jakość, która przy takiej zawartości mięsa mogłaby być naprawdę w porządku. W przekroju widoczne są białe cząstki tłuszczu, które nie dominują całej konsystencji.

Ocena: 3/6

Śląska z szynki premium, Pikok (Lidl)

Skład: mięso wieprzowe z szynki, sól, jelito wieprzowe (osłonka), pieprz biały, gorczyca mielona, czosnek, pieprz czarny, substancja konserwująca: azotyn sodu

Cena: 13,90 zł/450 g

Kiełbasa śląska z szynki Pikok- Pyszności
Kiełbasa śląska z szynki Pikok- Pyszności

Krótki i jasny skład, w którym znaleźć można przede wszystkim mięso i przyprawy. Producent podaje, że na 100 g gotowego produktu przypada 105 g mięsa, co jest naprawdę niezłym wynikiem. Te kiełbaski to naprawdę dobry wybór na grilla. Są smaczne i niezbyt tłuste.

Ocena: 6/6

Kiełbasa polska surowa, Regionalne Szlaki (Lidl)

Skład: mięso wieprzowe, sól, osłonka (jelito wieprzowe), przyprawy (w tym gorczyca), ekstrakty przypraw, bakterie fermentacji kwasu mlekowego, ekstrakt z drożdży, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja konserwująca: azotyn sodu

Cena: 13,99 zł/420 g

Kiełbasa polska surowa Regionalne Smaki-  Pyszności
Kiełbasa polska surowa Regionalne Smaki- Pyszności

Ponownie dość prosty skład bez szkodliwych dodatków. Zawarte w kiełbasie bakterie fermentacji kwasu mlekowego nie są niczym złym. Stosuje się je jako kultury starterowe do produkcji kiełbas surowych. Na dodatek są one bardzo dobre dla naszego organizmu i stanowią naturalny mikrobiom jelitowy. Struktura jest dość ziarnista, co wynika ze specyfiki surowego produktu. Świetnie sprawdzi się podczas grillowania. Ma wyrazisty smak i ciekawą konsystencję.

Ocena: 5.5/6

Kiełbaski nacinane sweet-chilli, Czas na Grill

Skład: mięso wieprzowe 82%, woda, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, warzywa suszone, przyprawy (w tym chilli 0,3%; zawierają gorczyce), błonnik pszenny bezglutenowy, regulatory kwasowości cytryniany sodu, octany sodu, kwas jabłkowy; wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, stabilizatory: difosforany, trifosforany; cukier, aromaty (zawierają seler), hydrolizaty białka roślinnego (kukurydziany, sojowy), dekstroza, ocet winny w proszku, ekstrakty przypraw, olej rzepakowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu; cukier karmelizowany, substancja konserwująca: azotyn sodu

Cena: 10,99 zł/360 g

Kiełbaski nacinane sweet chilli Czas na Grill-  Pyszności
Kiełbaski nacinane sweet chilli Czas na Grill- Pyszności

Kiełbaski "smakowe" to często pułapka. Mają dużo dodatkowych składników i niejednokrotnie niższą jakość. W tym przypadku producent dodał nie tylko ekstra przyprawy, ale również aż trzy regulatory kwasowości, glutaminian sody, skrobię, cukier, błonnik i białka. Niska jakość produktu sprawia, że lepiej zostawić go na półce. Konsystencja przypomina mielonkę z odrobiną przypraw i nie zachęca do jedzenia.

Ocena: 1.5/6

Najlepsza kiełbasa na grilla

Pod względem składu bezkonkurencyjna okazała się kiełbasa marki własnej Lidla Pikok oraz Regionalne Szlaki. Mają prosty i przejrzysty skład, a ich struktura sprawi, że po wrzuceniu na ruszt staną się apetycznie chrupiące. Alternatywą może być nieco słabsza kiełbasa z Kauflandu.

Podczas zakupów lepiej zostawić na półce wyrób "Czas na grill". Naszpikowany jest wzmacniaczami, konserwantami i ulepszaczami, które w rzeczywistości tylko psują smak. Nie popisali się również popularni producenci, tj. Sokołów oraz Morliny.

Podczas zakupów zawsze zwracaj uwagę na skład. To właśnie on zagwarantuje miłe doznania smakowe podczas grillowania.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także