PoradyWielu z nas odgrzewa te produkty. Nawet nie wiemy, jak sobie szkodzimy

Wielu z nas odgrzewa te produkty. Nawet nie wiemy, jak sobie szkodzimy

Pixabay
Pixabay
01.06.2023 16:40, aktualizacja: 01.06.2023 18:36

Nie wszystkie potrawy warto przygotowywać na zapas. Niektóre zawarte w nich produkty stają się po podgrzaniu nie tylko mniej zdrowe i ciężkostrawne, ale także szczególnie szkodliwe. Zdziwisz się, które, bo jesteśmy niemal pewni, że zdarzyło ci się ponownie poddawać je obróbce cieplnej. Po tym artykule zauważysz, że nawet odgrzewanie jedzenia wiąże się z przestrzeganiem kilku reguł. 

Dania jednogarnkowe, zupy, ale również kotlety z kurczaka, ziemniaki czy nawet jajka — te wszystkie produkty bywają podgrzewane. Nie ma w tym, z jednej strony, nic dziwnego. Marnotrawstwo jedzenia to ostatnie, czego chcemy w swojej kuchni, a spożywać zimne dania to żadna przyjemność. Taka praktyka może przynieść jednak pewien problem. Niektóre produkty po ponownym podgrzaniu stają się bowiem ciężkostrawne. Inne - pozbawione wartości odżywczych. Niestety są również takie, które stają się wtedy niejako toksyczne. 

odgrzewanie jedzenia nie zawsze jest dobrym pomysłem - Pyszności; foto: Canva
odgrzewanie jedzenia nie zawsze jest dobrym pomysłem - Pyszności; foto: Canva

Odgrzewanie jedzenia — kiedy tego nie robić?

W zdecydowanej większości przypadków, jeśli chodzi o produkty, których nie należy ponownie podgrzewać, tym, co nam grozi, jest pozbawienie jedzenia wartości odżywczych i nadanie mu ciężkostrawnego charakteru. Dobrym przykładem są tu ziemniaki, ponieważ są warzywem, którego bardzo często przygotowujemy nieco za dużo i zostają na obiad na drugi dzień.

Ponowne podgrzanie ziemniaków powoduje, że to, co w nich dobre, znika bezpowrotnie. Co więcej, stają się one ciężkostrawne, a w skrajnych przypadkach istnieje zagrożenie zatruciem jadem kiełbasianym. Zwłaszcza, jeśli przez dłuższy czas przed odgrzaniem znajdowały się poza lodówką. Podkreśliła to kiedyś w rozmowie z Dzień Dobry TVN dietetyczka Milena Nosek:

"Jeśli będą długo poza lodówką, to w ziemniakach można sobie nawet zafundować jad kiełbasiany. Może tam być"

Podobnie wygląda kwestia jajek i grzybów. Zwłaszcza te drugie należy spożywać od razu po przygotowaniu. Już wtedy nie należą one do zbyt lekkostrawnych produktów, a ich ponowne odgrzanie to istna katastrofa dla żołądka. To samo dotyczy kurczaka, którego ponownie podgrzanie oznacza zmianę struktury białkowej i utrudnienia w trawieniu.

Najpopularniejszy błąd

Odgrzewanie jedzenia może cię kosztować zdrowie - Pyszności; foto: Canva
Odgrzewanie jedzenia może cię kosztować zdrowie - Pyszności; foto: Canva

Odgrzewanie jedzenia w przypadku niektórych produktów może się skończyć nie tylko problemami z trawieniem, ale również poważnym zatruciem. To domena warzyw zawierających duże ilości azotanów, które już po drugiej obróbce cieplnej zmieniają się w toksyczne azotyny. Unikaj więc jak ognia ponownego podgrzewania szpinaku, buraków, sałaty, rzodkiewek, rzepy i selera. Zwłaszcza ten ostatni produkt bywa poddany wielokrotnej obróbce termicznej, bo jest przecież niezbędnym elementem zup. Warto nauczać się tego unikać.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także