PrzepisDania główneWieniec z indyka z jabłkami. Wystarczą tylko 4 składniki na pyszny obiad

Wieniec z indyka z jabłkami. Wystarczą tylko 4 składniki na pyszny obiad

Wieniec z indyka z jabłkami. Wystarczą tylko 4 składniki na pyszny obiad
Ewa
21.06.2022 10:37, aktualizacja: 15.09.2023 12:37

Chociaż na stołach najczęściej króluje kurczak, to czasem warto zrobić też miejsce na indyka. Nasz dzisiejszy przepis z pewnością odmieni Twój obiad- delikatne kawałki polędwiczek z indyka ze słodkimi jabłkami komponują się znakomicie. Sok z owoców delikatnie wsiąka w mięso i czyni je jeszcze bardziej kruchym i soczystym.

Przepis na błyskawiczny wieniec z jabłkami znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Polędwiczki z indyka możesz zastąpić również filetami. Przygotowanie wieńca z indyka jest bardzo proste- wystarczy naciąć mięso i w kieszonki powkładać kawałki owocu. Dzięki temu szybko stworzysz smaczne danie. Tak przygotowanego indyka możesz podać razem z ziemniakami lub frytkami i surówką na szybki obiad lub zaserwować jako ciepłą kolację.

Nasz wieniec z indyka z jabłkami upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Wieniec z indyka z jabłkami- składniki

  • 2 polędwiczki z indyka
  • 2 zielone jabłka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do drobiu

Przepis na polędwiczki z indyka

Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki. Świetnie sprawdzą się tutaj odmiany takie jak Jonagold, ale śmiało możesz użyć swojej ulubionej odmiany. Na blacie ułóż polędwiczki lub piersi z indyka. Dzięki temu, że położyliśmy je na "stelażu" z patyczków, to łatwiej będzie je pokroić.

pierś z indyka Pyszności
pierś z indyka Pyszności

W mięsie zrób ukośne nacięcia, nie przecinając mięsa do końca. Polej indyka olejem roślinnym i posyp przyprawą do drobiu. Możesz użyć gotowej mieszanki lub skomponować ją samemu: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie,imbir, kurkuma, majeranek... Postaw na to, co lubisz najbardziej. W powstałe nacięcia powkładaj plasterki jabłka.

Tak przygotowane piersi przełóż do żaroodpornego naczynia. Do środka włóż jeszcze zielone jabłko ze skórką- sok, który będzie z niego wyciekał jeszcze bardziej podkręci smak mięsa. Piecz w Ovi przez 40-50 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Wieniec z indyka z jabłkami

Po tym czasie nasz wieniec jest już gotowy. Podaj go z ziemniakami, frytkami lub samodzielnie. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także