Wilgotne ciasto cytrynowe z likierem i białą czekoladą

Wilgotne ciasto cytrusowe z dodatkiem likieru od pierwszego kęsa zachwyci Cię swoją delikatnością i smakiem. Delikatne maślane ciasto przełamuje wyrazista nuta cytrusów. Całość dodatkowo wzbogaciliśmy o likier cytrynowy.

Uwielbiamy ciasta, które przygotowuje się w prosty sposób, a ich smak naprawdę zaskakuje. Dziś postawiliśmy na delikatne, puszyste i wilgotne ciasto, które skrywa w sobie cytrusowe aromaty i kawałki pysznych mandarynek. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno domowy likier cytrynowy, jak i włoskie limoncello.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wilgotne ciasto cytrynowe- składniki

200 g masła – miękkiego
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka tartej skórki z mandarynki
40 ml likieru cytrynowego
6 jajek
2,5 szkl. mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 mandarynki
300 g białej czekolady – roztopionej

Dodatkowo:
160 ml likieru cytrynowego

Przepis na proste i pyszne ciasto

Zacznij od dość niestandardowej czynności podczas przygotowywania ciasta: do kieliszka wlej wodę i włóż łyżkę. Następnie wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny. Tę część przepisu możesz przygotować dzień wcześniej.

Wilgotne ciasto cytrusowe- Pyszności

W misce umieść miękkie masło i dodaj cukier. Następnie zetrzyj skórkę z mandarynki. Pamiętaj, żeby wcześniej wyparzyć owoc. Podczas ścierania uważaj, żeby nie zetrzeć również białej części- jest ona gorzka i może nieco zepsuć smak. Następnie wlej likier cytrynowy i połącz składniki przy pomocy miksera.

Wilgotne ciasto cytrusowe- Pyszności

Do powstałej masy stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując. Następnie porcjami wsypuj mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Do tortownicy wstaw kieliszki lub wąskie szklanki z grubego szkła (które można wstawić do piekarnika) do góry dnem i wysyp formę cukrem. Następnie ułóż obrane ze skórki mandarynki.

Wilgotne ciasto cytrusowe- Pyszności

Do tortownicy wlej przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. godzinę. Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia.

Pieczenie ciasta- Pyszności

W międzyczasie przygotuj polewę. Białą czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Z kieliszka wyciągnij zamrożony lód z łyżeczką i zanurz w roztopionej czekoladzie.

Dekoracja ciasta- Pyszności

Z upieczonego ciasta wyjmij szklanki. W powstałe otwory włóż przygotowane wcześniej czekoladowe kieliszki i wypełnij je limoncello (likierem cytrynowym).

Ciasto udekoruj dodatkowo cukrem pudrem. Smacznego!

Wilgotne ciasto cytrusowe- Pyszności

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×