Jak dobrze dobierać wino do sera

Tym razem przygotowałam dla Ciebie mini ściągę, dzięki której bez problemu dobierzesz wino do sera. Koniec z wpadkami!

Zacznijmy od ogólnego zarysu. I tak, do delikatnych serów pleśniowych najlepiej wybierać białe wino. Zaś w przypadku serów twardych możesz postawić na butelkę czerwonego wina. Idąc dalej, należy wspomnieć o tłustych serach, które możesz łączyć z winami musującymi.



Skoro już zarysowaliśmy główne założenia, czas na konkretne przykłady ?
#1 Sery z niebieską pleśnią


W tym przypadku postaw na białe wino. I masz tu wybór – wino słodkie lub półsłodkie.
#2 Kozie sery
Decydując się na taki rodzaj sera, kup wina różowe, które świetnie podkreślą jego smak.


#3 Cheddar, edam oraz gouda
Z tego rodzaju serami możesz spokojnie połączyć wina czerwone.


#4 Camembert
Do tego sera świetnie pasować będą wina wytrawne, zarówno w czerwonej, jak i białej kolorystyce.


#5 Brie
W tym przypadku postaw na wina musujące. I tak jak powyżej, możesz postawić zarówno na wina czerwone, jak i białe.


#6 Sery typu Lazur
Do tego rodzaju sera pasować będą białe wina w słodkim wydaniu.
#7 Parmezan
Ten ser bardzo często wykorzystywany jest w naszej kuchni. Dlatego warto wiedzieć, że warto łączyć go z czerwonymi odmianami wina.
I to wszystko! Już wiesz jakie wino dobierać do sera ?
Zobacz także: Bezproblemowe czyszczenie tarki w mgnieniu oka
Komentarze