Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem? Mało kto zna jej prawdziwą rolę

Wkładka w paczce z mięsem

Wkładka w paczce z mięsem - Pyszności; Foto: Canva

Czym jest tajemnicza wkładka w paczce z mięsem? I co jeśli przez przypadek wrzucimy ją do miski, w której przyrządzamy mielone, albo – o zgrozo – usmażymy ją razem z mięsem? Czy jest groźna i do czego tak naprawdę służy? Wyjaśniamy!

Przyznajcie – zdarzyło wam się zadać sobie to pytanie: do czego służy wkładka w paczce z mięsem? Ciężko znaleźć odpowiedź w informacjach od producenta zamieszonych na pudełku, a sam jej wygląd jest dość podejrzany.

Wkładka w paczce z mięsem

Wkładka w paczce z mięsem – Pyszności; Foto: Canva

Wyjaśnienie jest dość proste, chociaż trzeba jeszcze zdać sobie sprawę z tego, czy dana wkładka jest zupełnie neutralna, czy może ma jakieś szkodliwe właściwości. Na wszystkie drążące was pytania odpowiemy w tym tekście.

Zastosowanie jest bardziej oczywiste niż myślisz

Ten podejrzany materiał w opakowaniu z mięsem to tak zwana podkładka absorpcyjna i ma kilka zastosowań.

Wkładka w paczce z mięsem – Pyszności; Foto: Canva

Rolą podkładki absorpcyjnej jest wchłanianie wody i krwi, które wydobywają się z mięsa po jego spakowaniu. Producent zdecydował się na umieszczanie ich w opakowaniach z mięsem z trzech powodów.

Funkcja antybakteryjna. W cieczy wydobywającej się z mięsa znajdują się różnego rodzaju drobnoustroje. Podkładka sprawia, że nie będą wraz z cieczą ,,chlapały” wszędzie dookoła podczas wyjmowania mięsa.

Funkcja zwalczania wilgoci. To prosty i skuteczny sposób na wydłużenie przydatności mięsa, która zostałaby drastycznie skrócona przez leżenie w wilgoci.

Funkcja estetyczna. To dość jasna kwestia poprawiająca sprzedaż. Mięso nie wyglądałoby zbyt apetycznie, gdyby taplało się w wydzielonych sokach i krwi.

Czy wkładka w paczce z mięsem jest szkodliwa?

Nie wskazują na to żadne badania. Co prawda istniała teoria spiskowa, że jest ona zrobiona z poliakrylanu sodu, substancji mocno szkodliwej, jednak nie została ona nigdy potwierdzona. W rzeczywistości podkładka jest zrobiona z żelu krzemionkowego lub celulozy, pokrytych warstwą polietylenu. Żadna z tych substancji nie jest dla nas groźna.

A co jeśli przez przypadek wrzucimy wkładkę do miski z mielonymi albo ją usmażymy? Otóż nic takiego. Proces smażenia zabije drobnoustroje, które znalazły się w mięsie. Póki jej struktura nie została roztopiona, mięso nadaje się do jedzenia.

Skoro już wiesz, że wkładka ta jest bezpieczna, możesz wziąć się za ten przepis z naszego kanału na YouTube!

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×