NewsyWłaściciel restauracji narzeka na młodych ludzi. Zarzuca im coś strasznego

Właściciel restauracji narzeka na młodych ludzi. Zarzuca im coś strasznego

Adobe Stock
Adobe Stock
Ewa
30.04.2023 13:59

Właściciele polskich restauracji narzekają na młodych pracowników. Młode pokolenie nie chce pracować za najniższą stawkę. Coraz mniej odpowiedzi na oferty pracy.

Właściciele restauracji coraz częściej wyrażają swoje niezadowolenie i krytykują młode pokolenie pracowników. Problem ten stał się szczególnie widoczny w ostatnim czasie, gdy wiele lokali zaczęło powoli podnosić się po trudnym okresie pandemii i wysokiej inflacji. Pracodawcy zarzucają lenistwo i brak znajomości rynkowych stawek.

Właściciele narzekają na pracowników

Praca w restauracji zdecydowanie nie należy do najłatwiejszych. Wielogodzinne stanie na nogach. Kilometry robione podczas obsługiwania klientów, spora ilość dźwigania oraz dużo pracy pod presją sprawiają, że nie każdy odnajdzie się w tym środowisku. Często trzeba pracować wieczorami i w weekendy, a klienci potrafią być wymagający i trudni. Właściciele restauracji oferują zazwyczaj niskie płace, które nie zawsze są wystarczające do życia, szczególnie w dużych miastach.

Czy młodym ludziom poprzewracało się w głowach? Szukam kogoś na stanowisko kelnera i na zmywak. 18 zł netto na zlecenie, brak chętnych. Jak ktoś już przyjdzie, to chce negocjować ofertę. Patrzę w CV, a doświadczenie marne. Przecież mycie naczyń i zapisywanie zamówień to żadna filozofia, a dzieciaki chcą za to całkiem niezłe sumki - żali się nam p. Przemek, właściciel jednej z poznańskich restauracji

Od stycznia 2023 roku minimalna stawka godzinowa wynosi 22,80 zł brutto. <

Coraz mniej chętnych do pracy w gastronomii

Coraz więcej pracowników restauracji stara się znaleźć zatrudnienie w innych branżach, gdzie płace są wyższe, a warunki pracy bardziej stabilne. Młodsze pokolenie nie chce pracować za minimum na niekorzystnych umowach. Dla wielu restauratorów jest to niezrozumiałe.

Zmiany po 8 godzin, obowiązkowe przerwy. Wymagają benefitów jak z korpo, a to gastronomia. Ja sam zaczynałem od 7 zł na rękę i nikt nie płakał. Brało się tę pracę jeszcze z wdzięcznością - kontynuuje właściciel restauracji.
Właściciele restauracji narzekają- Pyszności/ źródło: Canva
Właściciele restauracji narzekają- Pyszności/ źródło: Canva

Pracodawcy zarzucają młodym osobom lenistwo. Właściciele restauracji muszą jednak zdać sobie sprawę z tego, że konkurencja na rynku jest coraz większa i że muszą oferować atrakcyjne warunki pracy, aby przyciągnąć i zatrzymać pracowników. Wysoka jakość jedzenia i dobry serwis to oczywiście ważne elementy, ale równie ważne są warunki zatrudnienia, takie jak godziny pracy, płace i świadczenia socjalne.

A jeśli wolisz jeść w domu, wypróbuj nasz przepis na pyszne sakiewki obiadowe.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także