Włoskie kotlety mielone bez smażenia zwojowały świat. Polskie danie nie ma przy nich żadnych szans

Kotlety mielone możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Pamiętajmy jednak, że każda gospodyni ma swój sprawdzony sposób. To szybka w przygotowaniu potrawa, która idealnie sprawdza się na obiad. Włoskie kotlety mielone bez smażenia są pyszne, sycące, a zarazem naprawdę robi się je bardzo szybko. Dlatego niżej proponujemy wam przepis z Włoch, który odświeży to danie.

Potrzebne jest tylko kilka składników i możemy  zabrać się do pracy. Warto też zwrócić uwagę, że tak przygotowane danie możemy zjeść na ciepło, jak i na zimno. Ta druga wersja kojarzy nam się zapewne z kanapką. To połączenie lubi naprawdę wielu z nas. Włoskie kotlety bez smażenia są więc genialnym pomysłem.

kotlety mielone

Kotlety mielone – Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na kotlety mielone bez smażenia

Składniki:

  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 2 jajka
  • 1/4 pęczka świeżej pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych włoskich przypraw ziołowych
  • 2 łyżki parmezanu

Kotlety mielone – Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania:

Na początek przykryj blaszkę do pieczenia folią, a następnie natrzyj odrobiną oleju. Kolejnym krokiem jest namoczenie chleba w mleku przez około 20 minut. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Cebule pokrój w drobną kostkę i przełóż na rozgrzane naczynie. Smaż ją przez około 5 minut, aż cebula stanie się przezroczysta i miękka. Potem jeszcze przez jakiś czas całość podsmaż, ale już na zmniejszonym ogniu.

W dużym naczyniu połącz ze sobą dwa rodzaje przygotowanego mięsa. Cebule, jajka, bułkę tartą i posiekaną pietruszkę przełóż do masy mięsnej. Następnie wszystko przypraw i dokładnie wymieszaj. Składniki przykryj i wstaw na jakiś czas do lodówki, niech to będzie około 1 godziny. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Mokrymi rękoma z mięsnej masy formuj kotlety.  Tak przygotowane przełóż na blaszkę do pieczenia. Piecz przez 15-20 minut. Włoskie kotlety mielone bez smażenia są gotowe. 

Jeśli masz ochotę na inną potrawę z mięsem mielonym w roli głównej – zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i szpinakiem krok po kroku. Danie wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×