Włóż śledzie na noc do tego płynu. O poranku wszystkie ości po prostu znikną
Mamy dla ciebie doskonałe wieści. Po przeczytaniu tego artykułu już nigdy nie będziesz musiała borykać się z problemem ości w śledziu. Istnieje prosty patent na pozbycie się ich. Jak usunąć ości ze śledzi? Wystarczy jeden produkt, który na pewno znajduje się w twojej kuchni.
Ości potrafią skutecznie zniechęcić wiele osób do jedzenia ryb. Jednych irytuje ,,dłubanie" w mięsie, a jeszcze niektórzy panicznie boją się utknięcia ości w gardle. Zupełnie to rozumiemy.
Byłoby jednak szkoda rezygnować z tej części diety. W końcu nie od dziś wiadomo, że ryby dodają nam niemało wartości odżywczych. Ości zwykle można wyjąć, ale co zrobić w przypadku ryb, w których są one na tyle małe, że żadna pęseta ich nie chwyci? Pogodzić się z pozornym ,,niebezpieczeństwem"? I liczyć, że żadnemu ze świątecznych gości przy stole nie będą przeszkadzały ości w śledziu?
Niekoniecznie. Ości ze śledzia możemy się w prosty sposób pozbyć, nie niszcząc przy tym struktury mięsa. Potrzebna jest do tego tylko znajomość tego triku i nieco czasu.
Jak usunąć ości ze śledzi?
Do pozbycia się problemu w postaci ości, wystarczy natrzeć rybę sokiem z cytryny. Jej kwasowe właściwości sprawią, że ości staną się maksymalnie miękkie, a te najmniejsze się rozpuszczą.
Przy takim zabiegu trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Namaczanie mięsa ryby w soku z cytryny powinno trwać około 10 godzin. Oczywiście na ten czas wstaw śledzie do lodówki.
Inne sposoby na pozbycie się drobnych ości
Kiedy pęseta nie daje rady, trzeba radzić sobie w inny sposób. A te znowu są różne - w zależności od przeznaczenia ryby.
#1 Zalewa octowa
To sposób stosowany m.in. przez Japończyków - w przypadku makreli. Należy przygotować mieszankę z octu i wody, a następnie odstawić do lodówki na kilka dni.
#2 Szczaw
Liście szczawiu sprawdzą się doskonale jako niszczyciel małych ości wtedy, gdy z ryb przygotowujemy zupę. Wystarczy kilka listków tej rośliny w zupie, by zawarty w nich kwas szczawiowy rozpuścił ości.
#3 Nacięte boki
Jeśli rybkę o drobnych ościach zamierzamy usmażyć, również nie musimy męczyć się z wyjmowaniem ości pęsetą. Wystarczy naciąć ją równolegle po bokach pod lekkim skosem - w stronę linii ości. Resztę roboty zrobi rozgrzany tłuszcz, który roztopi ości.
Skoro już wiesz jak usunąć ości ze śledzi, możesz zająć się czymś przyjemnym. Na przykład obejrzeniem tego przepisu z naszego kanału na YouTube.